tiistai 6. joulukuuta 2022

6. luukku: Havuista pöytäasetelma

Joulukalenterin teemaviikko luonnonmateriaaleista jatkuu itsenäisyyspäivän luukulla.

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet

Toinen luonnonmateriaalien luukku rakentuu havujen ympärille. Tehdään niistä helppo pöytäasetelma! Ja lupaan: tähän et tarvitse floristin taitoja, et sitten yhtään.

DIY: Havuista pöytäasetelma

Mitä tarvitset? Muutaman pienen kuusenoksan*, kaksi matalaa tarjotinta tai muuta saman asian ajavaa, kosteutta kestävää ja ei helposti palamatonta asiaa, palan oasis-kukkasientä (voi olla uusiokäytössä kuten minulla)

* Ethän katko elävästä kuusesta oksia. Ota maahan jo katkenneita tai jos ohitat joulukuusen myyntipaikan, kysy saisitko ottaa katkenneita oksia - saat ottaa niitä ihan taatusti, koska roskiahan ne siellä vain ovat.

Yritin keksiä kukkasienelle korvaavaa ja ekologisempaa materiaalia, mutta en löytänyt sopivaa ideaa (onko sellaista, heitä kommenttia, jos tiedät olevan - kuulisin mielelläni!). Käytin kuitenkin tähän vanhaa, jo käytössä ollutta kukkasientä. Tämä ei ole maatuva (ilmeisesti sellaisiakin on olemassa), joten ei kovin ekologinen siinä mielessä, joten kukkasieni kannattaa käyttää useamman kerran - niin monesti kuin se on käyttökelpoinen.

Leikkasin kukkasienipalan kolmeen viipaleeseen ja...

...upotin palat veteen imemään kosteutta. 

Kukkasieniä ei muuten saa painaa uppeluksiin, vaan niiden pitää rauhassa kastua. Jos painaa palan veteen, sieni voi imeä vettä vain pinnalta ja silloin sieni näyttää märältä, mutta voikin olla sisältä vielä kuiva.

Kauaa ei tarvitse odottaa, kun ohuehkot palat ovat läpimärät ja sitten...

...viipaleet voi asettaa tarjottimelle tai muulle tarkoitetulle alustalle riviin.

Sitten seuraa kivoin osuus: havujen leikkaaminen ja tökkääminen sieneen!

Havuja voi lisätä koko kierroksen laitoihin. Keskelle ei laiteta, se jätetään avoimeksi. 

Sitten toinen tarjotin tai alusta asetetaan kukkasienen päälle. Varmista, että se istuu päällä tasaisesti ja vakaasti eli silloin tarjottimien väliin ei ole jäänyt havuja. 

Nosta päälle mitä haluat: mandariineja, joulukoristeita, led-valot tai valitse klassiset kynttilät kuten minä. Asetelma sopii ruokapöydän keskelle, eteispöydän laidalle, olohuoneeseen sivupöydälle tai ihan mihin vain!

Eikö ollutkin helppoa ja vaivatonta?

Kokeilin myös muuten lisätä havujen sekaan kaikenlaisia koristeita, mutta mikään ei näyttänyt hyvältä. Vähemmän on enemmän, ei tämä hilpetöörejä tarvitse, annetaan luonnonmateriaalin itsensä loistaa.

Ja entäs sitten...

...jämät? Jäi muutama oksa yli (ja hei vinkkivinkki: huomisen luukussa myös parin oksan havujuttu tulossa!) ja löysin myös tosi pienen kukkasienipalan. Tökkäsin senkin veteen ja sitten pieneen saviruukkuun.

Loput havut sieneen (pisimmät keskelle ja lyhyet sivuille) - tästä tulee DIY-joulukukka!

Tähän lisäsin pari koristetta viime vuoden saadusta joulukukka-asetelmasta. Nauhaa ruukun ympärille ja valmista!

Kuinka helposti perinteikästä. Eikö näytä kivalle? Olen selvästi lämmennyt perinteiselle joulutyylille.

Tänään on itsenäisyyspäivä. Se on tärkeä, tunteellinen, arvokas päivä keskellä kaamosta. Itsenäisyys tuntuu erityisen tärkeältä tässä maailman tilassa. Sanon kiitos heille kaikille, joiden ansiosta olemme itsenäisiä. Toistan Kortteja veteraaneille -postauksesta kirjoittamani kiitosrunon veteraaneille ja sotiemme naisille:

Ilman teitä
olisi arkipäivä kuudes joulukuuta
Ilman teitä
puhuisimme kieltä jotain muuta
Ilman teitä
lipussamme olisi värit toiset
Ilman teitä
emme olisi me, suomalaiset

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Runoa saa tarpeeseen lainata kunhan ei ota sitä omaan nimiinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.