maanantai 12. joulukuuta 2022

12. luukku: Hamahelmistä kuusenkoristemagneetit

12. luukku, se on jo joulukalenterin puoliväli! 

Edellinen viikko mentiin luonnonmateriaalit-teemalla, nyt alkaa uusi teemaviikko: kuusenkoristeet! MUTTA: jokaisessa koristeessa on sellainen jippo, että ne ovat ensisijaisesti kuusenkoristeita, mutta niillä on myös joku ihan muu funktio! Seitsemän kuusenkoristetta, seitsemän erilaista käyttöä. Ekana on...

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä / 11. Piparminttuhuulivoide

..hamakoristeet! 

Tein tuollaisia kuusikoristeita hamahelmistä. Yhdelle neliölle mahtui kolme kuusta kerrallaan.

Kun olin silittänyt kuuset, yhdistin niihin myös ristipistokirjontaa. Sain sopivasti käytettyä näihin typerät kultalangan pätkät yhdestä puretusta työstä.

Paksuhko ja terävä neula menee muuten hamahelmistä tosi hyvin läpi. En ole ennen kokeillut, mutta näin Instagramissa hamajuttuja, joissa oli kirjailu silmät näin - joten siitä se ajatus lähti. Tämä oli ristipistotyö, joka ei voinut epäonnistua!

Tein samalla kuusien lisäksi myös valkoisia renkaita ja pistelin niihin hopealankaa aukon täytteeksi.

Kun olin lisänyt kuusikoristeisiin kultalangat ripustamista varten, tuli ihan puskista ajatus..

...entäpä - jos ottaisinkin ripustuslangat pois ja tekisin näistä MAGNEETTEJA?

Ja kun olin liimannut (pikaliimalla) magneetit*, tulikin ajatus... entä jos nämä olisivat magneetteja, mutta sen lisäksi myös edelleen kuusenkoristeita? En laittanut takaisin kultalankoja, vaan pujotinkin näihin metallilangasta ripustuslenkit. Se miksi päädyin metalliin, paljastuu alla...

* On muuten nuo magneetit vanhoista puhelimenkuorista. Niissä on yllättävän vahvat magneetit, kun vain leikkaa kuoren auki, ks. lisää: 10 x roskan kierrätys (kohta 4/10).

Että edelleen toimivat kuusen oksilla. Metallilanka on aika näppärä, sen avulla on helppo "muotoilla" koristetta haluttuun asentoon ilman, että se ehti pienestä ilmavirrasta pyörähtää nurin. Taidan käyttää jatkossakin kuusenkoristeisiin enemmän metallilankaa!

Kuvassa myös: Soodataikina-tähti havunneulasilla (8. luukku) ja Nalle-pallo helmimassasta

Ja tässä se syy miksi käytin metallilankaa!

Lenkit voi taittaa taakse, joten jääkaapin ovessa ne myös todella näyttävät vain magneeteilta.

Vinkki! Mittaa lenkin pituus ja magneetin sijainti niin, että taitettuna lenkki yltää magneetin ympäri. Näin metallilanka ei ainakaan jää magneetin ja jääkaapin väliin naarmuttamaan jääkaapin oven pintaa.

Sitä on joulutettu niin kovasti, että jääkaappikin on koristeltu. On magneettia ja pientä, värikästä kranssia. 

Tuo kranssi on äidin tekemä (terkkuja äidille!) ja koska sisällä on styroxia, yksi vahva magneetti jaksaa kannatella koko kranssia jääkaapin ovessa.

Valkoiset hama-renkaat jätin suosiolla ihan vain kuusenkoristeiksi. Ne eivät saaneet toista fuktiota. 

Niille riittää, että ovat nättejä, litteitä kuusenpalloja. Jotenkin kivan ilmavia.

Ja jossei magneetti ollut sinun juttusi, voisihan hamakoristeilla myös koristella lahjapaketit. Funktio siinäkin: ei vain hetki paketin päällä, vaan pitkä tulevaisuus käyttökoristeena kuusessa.

Ks. printattavat pakettikortit (4. luukku).

Loppukevennys! Ei mene kaikki aina nappiin. Nämä vihreät kuuset eivät selvinneet. Vaikka kuinka silitti ja silitti ja sulatti niin eivät sulanneet. On joskus ennenkin käynyt vastaavasti. Ihan samoja hamahelmiä, mutta ei vain toimi. Osaakohan joku sanoa, miksi eivät sulanneet?

Huomenna lisää monikäyttöisiä kuusenkoristeita!

2 kommenttia:

  1. Ihania kuusia! Ja nuo ristipistot, eipä ole tullut pieneen mieleenkään 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ristipistot tuovat kyllä ihan uutta ilmettä hamahelmiin :D

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.