torstai 8. joulukuuta 2022

8. luukku: Havuja soodataikinassa + siivousetikassa

Joulukalenterin teemaviikko luonnonmateriaaleista jatkuu. Vielä kolmas havuinen luukku! 

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi

Edellisissä luukuissa on ollut kranssia, pöytäasetelmaa ja joulukukkaa - kaikki havuista! Siinä kun niitä käsitellyt, pöydälle (ja joka puolelle) on ripsaantunut neulasia. Jämäoksiakin jäi. Mitäs niille voisi tehdä?

Nyt tulee KAHDEN idean luukku. Toinen koristeen tekijöille ja toinen zero waste -siivoojille. 

Aloitetaan! 

Ekana ideana tulee klassikko: soodataikina - mutta yhdistettynä havunneulasiin! Suolataikina on lapsuudesta tuttu, mutta en usko koskaan kokeileeni soodataikinaa. Joten kerta se on ensimmäinenkin. Tein todella pienen testierän kokeillakseni kuinka soodataikina sopii kuusenkoristeiksi.

DIY: HAVUJA SOODATAIKINASSA

1 dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,25 dl vettä

Määrästä tulee noin 15 koristetta riippuen niiden koosta. (Itse puolitin satsin ja sain viisi onnistunutta ja kaksi epäonnistunutta.)

TEE NÄIN: SOODATAIKINA

Mittaa ainekset kattilaan ja hämmennä miedolla lämmöllä kunnes litku kiinteytyy. Koostumus on ensin vähän kuin laimennettua liimaa, lopuksi liisterimäistä velliä. Vasemmalla alkutilanne, oikealla ihan-just-kohta-valmis-seos. Kun on valmista, ota heti liedeltä pois. 

Siirrä kuumasta kattilasta kulhoon ja peitä kostealla liinalla. Anna jäähtyä.

Oma taikinasatsi oli niin pieni, että mahtui pieneen kulhoon ja peitoksi riitti märkä kestorätti (puhdas tietenkin).

Kun taikina on jäähtynyt, sen voi "leipoa". Jos teit ison erän, ota kerrallaan pieni taikinamäärä työstöön ja jätä loput kostean liinan alle, ettei taikina kuivu.

Jos taikina meinaa tarttua, voit kaulia sen leivinpaperipalan alla tai käyttää apuna välissä "jauhoina" soodaa tai maissitärkkelystä.

Koristeet kannattaa jättää oikeaa piparia paljon paksummaksi niin pysyvät paremmin kasassa.

Eka "pipari" meni pieleen: ripottelin havunneulasia taikinalle ja otin sitten vasta muotilla "piparin". Ai juu tosiaan, havuja jäi taikinaan - ei hyvä.

Toisekseen tästä tuli ihan liian ohut. Ihan hyvä, että hajosi, koska olihan tämä myös ruma. "Pipariksi mennyt pipari" meni haljettuaan biojätteisiin.

Mutta tällaisia tein! Asettelin havunneulasia yksittäin ja pienenä tupsuna. Tuo alin valkoinen on painokuviona. Se on ehkä näistä kaunein kaikessa herkkyydessään. Huomatkaa sen naapurissa myös tuo ekaksi tehty rumilus. Näyttää ihan lapsen tekemältä.

Nämä piparit paistuvat ihan huoneenlämmössä! 

Eli lopuksi koristeiden annetaan kuivua huoneenlämmössä (muista tehdä ennen kuivumista reiät ripustamista varten!). Kovettamiseen ei tarvitse sähköä - mikä on erittäin hyvä näillä sähkön hinnoilla. Kuivuminen kestää yön yli / noin vuorokauden. Puolivälin jälkeen koristeet voi kääntää nurin, se nopeuttaa kuivumista.

Ja sitten lopuksi langat ripustamista varten. Nämä ovat muuten (no tietenkin) uusiokäytössä.

Näissä koristeissa on muuten jännä ominaistuoksu maissitärkkelyksestä ja soodasta. Niiden yhteistuoksu on jokseenkin keinotekoinen. Näin jälkiviisaana opin netistä, että taikinaan olisi voinut myös laittaa eteeristä öljyä tuoksuksi. Se olisikin ollut hyvä! Tuoksu ei onneksi ole voimakas ja mitä luultavimmin hälvenee kyllä.

Onhan se aika nätti, eikö! 

Nähtäväksi jää koristeiden kestävyys. Minulla on vähän huonoja kokemuksia, että massajutut eivät aina kestä säilytystä vaan menevät sisätiloissakin huonoksi ajan myötä. Saa nähdä miten näiden käy. Pysyykö ehjänä? Miten neulasten käy? 

Mutta jos huonoksi menevät, ainakin nämä voi (ilman nauhaa) heittää biojätteeseen! Ei jää muruakaan roskiin.

Sitten toinen idea havujämille!

Jos havujen askartelusta jää jämiä, kierrätä ne tähän! Tai jos teillä on oikea kuusi, hyödynnä siitä joulun jälkeen oksa tai pari siivousetikkaan! Bongasin idean viime vuonna Instagramista joltain ekovaikuttajalta (en löytänyt videota enää) ja kirjoitin idean ylös. 

DIY: HAVUJA SIIVOUSETIKASSA

50 % etikkaa
50 % vettä
havuja

Laita kaikki purkkiin ja sulje kansi. Anna muhia viikosta kahteen viikkoon. Kaada pelkkä neste suihkepulloon (suihkiva on sumupäätä parempi etikkaisille siivousaineille). Mutta pieni varoitus: kun avaa purkin, vastaan voi tulla hyvin, hyvin tymäkkä tuoksu. Se hälvenee kyllä.


Havusiivousetikka sopii lähes tulkoon kaikille tasoille, olen käyttänyt keittiön tasoihin ja kaakeliin. Etikka on ihan best perusarkisiivouksessa! Ekologinen, edullinen ja toimiva. Jos etikan hajuun ei ole tottunut, voi tämä tuntua nenään ensin pahalta. Mutta tuoksu hälvenee, myös tasoilta, se ei jää ilmaan leijumaan.

Havut antoivat vähän etikkaan erilaista tuoksua, ei niin paljoa kuin olisin toivonut. Ehkä niitä olisi pitänyt olla enemmän tai kauemmin? Tai ehkä joku eri lajike? Mutta hyvä on näinkin. 

Kyllä tällä joulusiivouksen ja monta muutakin viikkosiivousta tekee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.