lauantai 17. joulukuuta 2022

17. luukku: Litistettävät kennokoristeet

Viikon päästä tähän aikaan avataan viimeistä luukkua. Kylläpä etenee taas vauhdilla tämä kalenteri! 

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä / 11. Piparminttuhuulivoide / 12. Hamahelmistä kuusenkoristemagneetit / 13. Unikko-kuusenkoristeet mukinalusina / 14. Makrameekarkkikepit kuuseen ja kattaukseen / 15. Yllätyspallot / 16. Joulupallokorvakorut

Tämän päivän luukun sisältönä on kennopallot! Niitä on näkynyt paljon viime jouluina etenkin Instagramissa. Oman, ekan honeycomb-palloni tein jo vuonna 2015 (ks. postaus ja linkki Youtube-videoon). 

Ja on muuten ollut kestävä pallo! Se on pyörinyt monessa paikkaa ja olen välillä jopa kohdellut sitä vähän kaltaoin ajatuksella, josko se nyt menisi kasaan, jotta voisi heittää paperinkeräykseen. Ehjää ole kehdannut litistää - monta kertaa siivotessa meinannut senkin tehdä, mutta viime hetkellä perunut ajatuksen. Jos kerran lumipallo kestää ja pyörii menemään...

...niin päätin sitten tehdä kennopalloja vähän enemmänkin - ja erilaisissa muodoissakin vielä!

Mutta koska nämä ovat kuuseen, ei ole mitään järkeä yrittää edes sulloa tällaisiä paperikoristeita kuusenkoristelaatikkoon. Vaikka kuinka ovat kestäviä niin joko ne litistyisivät heti tai vaatisivat omat erillisen laatikon ja siten liikaa säilytystilaa pienestä kaapista. Joten keksin ratkaisun...!

Mutta ensin pähkinänkuoressa ohje:

DIY: Kennokuusenpallokoristeet

Leikkaa paperista esim. 14-16 taitoksella symmetristä olevaa kappaletta, liimaa* esim. keskiviivaltaan (punainen viiva, ks. yläoikeakulman kuva) kappaleet ja sen jälkeen pinoa ne päällekkäin sinisiltä liimausviivoilta. Liimaa** selkämykseen ripustuslenkki. Anna kuivua hyvin.

*Kennojen kokoamiseen riittää puikkoliima. Kannattaa käyttää aputikkua liiman levittämiseen niin sitä ei mene liian leveälle alueelle. **Selkämykseen sitten kosteampaa askarteluliimaa tai kuumaliimaa.

Itse käytin näin paperina kopiopaperia ohuempaa ns. laskentanauhaa. Sain tuollaisia muuten roskiin meneviä paperirullia käsiini ja yritin niitä nyt hyödyntää näihin. Paperin paksuus oli bueno ja leveyskiin riitti hyvin kuusenkoristeisiin - mutta silti itse paperirulla kulunut juuri mihinkään.

Ja sitten se näiden jippo ja funktio!

Kun muissa ohjeissa pinkan viimeiseenkin laitetaan liimaa ja koko kenno kiepautetaan auki, jotta eka ja vika kappale liimataan yhteen - minä jätin sen tekemättä! 

Aikaisemmin olin juhlissa, joissa laitettiin kattoon suuria kennopalloja. Ne oli uudelleen käytettäviä, kun ne avattiin ja suljettiin klemmareiden avulla. Laitoin saman idean näihin! Vaikka koko on pieni, silti voi avata, kiinnittää klemmarilla, ripustaa kuuseen ja joulun jälkeen litistää ja pistää klemmarin kanssa säilöön. Seuraavana jouluna taas voi avata - eikä säilytys ole vienyt juuri mitään tilaa!

Ja toinen funktio!

Näillä voi silti hyvin koristella lahjapaketit, kortit ja kuoret. Klemmarilla kiinni naruun (kuvassa tahalleen selkeästi näkyvissä) ja mukaanhan voi ujuttaa myös pienen viestin kuinka kennopalloa voi käyttää ja miten se avataan koko komeuteensa - siltä varalta, ettei saaja hoksaa homman jujua.

Ja kuusessa kennopallot näyttävät tältä! Tykkään kennopallojen kolmiulotteisuudesta ja keveydestä. 

Siinä on kuusi kuusessa, heh.

Rykelmänäkin olisivat hienot. Jos ei olisi kuusta, voisin ripustaa ne epäsymmetrisesti vaikkapa ikkunaan.

Kokeilin muuten tuohon yhteen lisätä ripustuslenkkiin puuhelmen. Se näyttää kivalta, mutta vesitti superlitteän säilytyksen, kun itse helmi on kasaan laitettua koristetta paksumpi. Joten jäi ainoaksi, en lisännyt sitten helmiä muihin vaikka ensin niin ajattelin tekeväni.

Ja sitten tuli ajatus...

...kuinka PIENEN kennopallon voisi tehdä? En saksinut minimaalisia palloja, vaan tein ne lävistäjällä.

Eka yritelmä meni ihan pieleen, mutta toisen pallon kanssa olin tarkempi liima-alueiden tarkkuuden kanssa.

Katsokaa kuinka pieni se on! Vain klemmarin kokoinen! (Joo tämän liimasin kiinteästi palloksi, ei mahdollisuuksia avaamiseen ja litistämiseen). Tämä täytyy olla jonkin sortin ennätys!

Ja sittenhän homma lähti ihan lapasesta (miksi en ole yhtään yllättänyt?) ja jos kerran jotain pientä niin mikseipä myös jotain suurta?

Tein sitten pöytäkuusen. Tämäkin uudelleenkäytettävä eli avattava ja säilöön litistettävä. Kokonaisena ja ehjänä tämän säilyttäminen olisikin ihan mahdotonta.

 

Leikkasin A4-kokoisista helmiäispapereista kuusenkappaleita 16 kpl. Paperi oli näissä puolestaan kopiopaperia vähän paksumpaa. 

Liimasin ensin etusormen yltä ja peukalon kohdalta taitteelta yhteen ja sitten kerroksittain kannosta, keskimmäisen klemmarin kohdalta sekä pikkuisen ihan tyvestä.

Ja kun äkkiä katsoo, kuusi edestä ja takaa - eihän paljoa klemmareita huomaa? Takapuoli vain seinää vasten ja kukaan ei tiedä että kuusi ei olekaan kiinteästi liimattu.

Sellaisia palloja! Odotan vuosien käyttöä näille hamaan tulevaisuuteen.

Huomenna viimeinen kuusenkoriste-luukku, sitten jouluviikolla luvassa ideoita viime hetken fiilistelyihin.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.