keskiviikko 7. joulukuuta 2022

7. luukku: Joulukranssi havuista ja jämälangoista

Joulukalenterin teemaviikko luonnonmateriaaleista jatkuu kolmannella luukulla. Havuja osa kaksi!

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka

Pilkahdus kokonaisuudesta! Nyt tehdään yksinkertainen, mutta hauska joulukranssi! 

Tähän ei tarvitse kummoisia materiaaleja eikä aikaakaan. Kranssi ei jää jokavuotiseksi (no koska havut), joten saat joulun jälkeen kranssipohjan eli metallirenkaan takaisin käyttöön johonkin muuhun. Eli tähänkään luukkuun ei käytetä liimaa tai mitään muuta lopullista kiinnitystä - kranssin voi purkaa, kun se siltä tuntuu.

DIY: Helppo joulukranssi havuista ja jämälangoista

Mitä tarvitset? Muutaman havun oksan*, metalli-/kukkalankaa (mieluiten vihreää, tähän voit uusiokäyttää myös pätkiä kuten minä), jämälankoja ja ison metallirenkaan plus nauhaa ripustamiseen.

* Ethän katko elävästä kuusesta oksia. Ota maahan jo katkenneita tai jos ohitat joulukuusen myyntipaikan, kysy saisitko ottaa katkenneita oksia - saat ottaa niitä ihan taatusti, koska roskiahan ne siellä vain ovat.

Vinkki! Metallilankapätkät on muuten kätevä kietoa tyhjien ompelulankarullien ympärille.

Tee ensin tupsuja jämälangoista. Voit tehdä perinteisesti pahvikiekoilla, kietoa sormien ympärille tai käyttää valmista pompom-laitetta kuten minä. Se on kyllä kätevä, saa aika nopeasti tupsuja!

Yritin kanavoida näihin värikästä ja leikikästä värikomboa. Pinkkiä, sinistä, lilaa - eihän näitä jouluväreiksi voi sanoa, mutta kokeilinkin nyt jotain vähän uutta! 

Kiedo metallilangalla muutama oksa metallirenkaaseen. Peitä puoliksi tai kokonaan. 

Sitten solmi tupsut havujen päälle. Ihan vaan tavallisella solmulla nurjalle. On sitten kranssia hajottaessa helppo saksilla napsia solmut auki - voi tupsutkin sitten siirtää vielä johonkin muuhun työhön.

Vinkki! Osan tupsuista muuten voi myös solmia ensin toisiinsa ja sitten vain yhdellä solmulla kranssiin. Tulee kivoja tupsupareja tai rykelmiä. Ja helpottaa kiinnittämistä.

Sitten lopuksi laita mieleinen ripustusnauha ja kranssi onkin valmis!

Tästä tuli niin hauska! Whimsical, sanoisin!

Tai jos tämä ei ole mieleesi, entäpä viime vuoden joulukranssit? Tein kaksi täysin erilaista, perinteisen ja sitten hyvin minimalistisen. 

Ks. joulukalenteri 2021: Kranssi kahdella tapaa.

Ripustan usein kranssin sisälle, koska meillä ei ole ovessa mitään mihin ripustaa kranssia (enkä halua siihen naulaakaan iskeä, joten..). Sisällä siitä on myös itselle enemmän iloa.

Ja tästäkin kranssista on varmasti pitkään iloa. Tottakai se jossain vaiheessa alkaa neulasia varistelemaan, mutta sitten siivotaan. Ja kun alkaa näyttää huonolta, on aika sanoa sille heippa.

Mutta neulasiakaan ei tarvitse siivota - jämien jämiä ja jopa neulasia tarvitsemme vielä! Kaksi havuista luukkua takana, vielä vähän edessä ajatuksella käytetään kaikki viimeistä neulasta myöten! Enempää en kerro, huomenna näätte!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.