torstai 1. joulukuuta 2022

1. luukku: Kahden materiaalin tunnelmalyhty

Nyt se alkaa! BLOGIJOULUKALENTERI vuosimallia 2022!

Ensimmäinen luukku avautuu ja sieltä löytyy * * * rumpujen pärinää * * * superhelppo tunnelmalyhty!

Ja se miksi tämä tunnelmalyhty on saanut luvan aloittaa tämän käsityöjoulukalenterin, on se, että se on SUPERHELPPO. Se on vain kahdesta materiaalista (no plus teippipala ja sipaisu puikkoliimaa, mutta niitä ei nyt lasketa). Ja ne materiaalit ovat sellaisia, että ihan varmasti jokaiselta askartelijalta löytyy ne tai jotain korvaavaa.

Ja kuinka tämä tehdään? Näin se hoituu:

DIY: Kahden materiaalin tunnelmalyhty

Mitä tarvitset? Kaksi A4-paperia (minulla helmiäispaperia, mutta tavallinen kopiopaperikin käy) ja yhden A4-kalvon. Se voi olla myös mitä vain kirkasta ja taipuisaa muovia, vaikka jostain pakkauksesta tai hajonneesta muovitaskusta. 

Kalvon voi hyvin myös korvata kapealla ja suoralla lasilla, purkilla tai pienellä maljakolla. Itsellä ei ollut sopivaa kirkasta, joten tein sen korvikkeen rullaamalla kalvon putkeksi (ks. alla ohjeesta lisää).

Lisäksi tarvitset led-valot, kirkasta teippiä, puikkoliimaa ja sakset. Viivoitin ja pari pyykkipoikaa (tai klemmaria tai muuta paperipuristinta) voivat olla myös avuksi.

OHJE / Tee näin kahden materiaalin tunnelmalyhty

1. Rullaa kalvo, teippaa lyhyet sivut reilusti limittäin. Tarkista, että rulla on sen verran suuri, että led-valo mahtuu sen sisään koteloineen.

2. Taita paperiarkit pituussunnassa halki. Hapsuta noin 1 cm suikaleiksi, jätä pitkiin sivuihin noin 2 cm leikkuuvara. Voit tehdä kevyen taitoksen kohtaan, johon lopetat hapsujen leikkaamisen.

3. Avaa paperiarkit ja liimaa vähän limittäin päällekkäin. Levitä liimaa vain pitkien sivujen reunoihin.

4. Rullaa paperit kalvorullan ympärille. Todennäköisesti paperia on liikaa, joten leikkaa ylimääräinen leveys pois. Kiinnitä paperit kalvon ympärille vain toisesta lyhyestä reunasta eli ylälaidasta. Kiinnitykseen riittää pala teippiä paperien yhtymiskohtaan.

5. Käännä rulla ja teippaa paperien alareunasta myös yhtymiskohta yhteen, mutta älä teippaa sitä kalvorullaan. Paina paperiraunaa alaspäin ja leikkaa kalvorullasta ylimääräistä pituutta pois, esim. 10 cm. 

6. Käännä alareuna sisälle ja kiinnitä teipillä kalvorullaan. Työnnä led-valot sisään. Tarvittaessa kiinnitä myös led-valojen kotelo teipillä kalvorullaan, joten lyhdyn sammuttaminen ja sytyttäminen on helpompaa.

Ja sitten se onkin jo on valmis - eikö ollutkin helppoa!

Ylhäältä kapea, alhaalta pyöreä. Valo heijastuu suikaleiden välistä kivasti.

Ja arvaatteko mitä? Tämän inspiraationa toimi muuten blogini alkumetreillä esitellyt silkkipaperista tehdyt lyhdyt vuodelta 2010 (ks. postaus)! Sama homma, mutta silkkipaperista lasipurkin ympärille ja muotokieli on vähän eri. Tähänkin voisi aivan hyvin käyttää lasipurkkia ja kynttilää, mutta koska koen lasipurkkiin kynttilän sytyttämisen ärsyttävänä, käännyn led-valojen puoleen. Ainakaan ei ole vaaraa, että lasi posahtaisi.

Helppouden ja kaiken yksinkertaisuuden lisäksi...

...parasta on myös se, että tämä menee myös yli joulun jälkeenkin tunnelmalyhtynä, tämä ei ole liian jouluinen. Ja mahtavaa on myös se, että kun lyhty kyllästyttää, voi sen purkaa minuuteissa

Paperi paperinkierrätykseen, kalvo johonkin muuhun askarteluun ja tietenkin led-valot säilöön tai muuhun käyttöön. Aina ei tarvitse askarrella mitään pysyvää, säilytettävää ja tilaa vievää. Joskus se voi vain olla yksinkertaisista materiaaleista iloksi jonkin ajaksi.

Harvoin muuten DIY-lyhty tai tunnelmavalo on sellainen, että se oikeastaan näyttää hienoimmalta ihan ylhäältä katsottuna! Tämän voi myös sijoittaa näin johonkin vähän alemmas. Näyttää hienon graafiselta pallolta. Uskoisiko heti ekalta vilkaisulta, että kyseessä on vain kaksi paperia ja kalvo?

Mitäs piditte ensimmäisestä luukusta? 

Huomenna luukku numero 2!

6 kommenttia:

 1. Hieno ja samalla yksinkertanen tehdä 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitä se kyllä on kaikessa yksinkertaisuudessaan :)

   Poista
 2. Kiitos: KIVA tehdä lastenkin kanssa 👍👏✨

  VastaaPoista
 3. Kiva iso versio. Olen miettinyt minikokoisten värillisten paperipäällisten tekoa valosarjaan jossa valo on epämiellyttävän värinen omaan silmään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) se voi olla testaamisen arvoinen idea! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.