keskiviikko 14. joulukuuta 2022

14. luukku: Makrameella karkkikeppi

Monikäyttöisten kuusenkoristeiden teemaviikko jatkuu! On ollut kuusenkoriste ja magneetti -yhdistelmää ja eilisen luukussa koriste muuntautuu myös mukinaluseksi.. mitäs seuraavaksi?

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä / 11. Piparminttuhuulivoide / 12. Hamahelmistä kuusenkoristemagneetit / 13. Unikko-kuusenkoristeet mukinalusina

Candy canes! Eli suomeksi karkkikeppi (miksi candy cane soljuu kivemmin suussa?), tuo raidallinen piparminttutikku. Nyt tosin ei-syötävänä versiona - ja makrameena!

Mutta mikä muu funktio karkkikepillä on kuin kuusen oksalla roikkuminen?

Se sopii osaksi kattausta! Kuusenoksilta on helppo lainata koristeita joulupöydän somistamiseen - tai toisinpäin: ilahduta ensin pöytää ja ruokailun jälkeen voi lisätä joulukuuseen.

Idea makrameekarkkikeppeihin tuli, kun aikaisemmassa joulukalenterissa (linkki alla) toin esille saman kattausidean: helppona versiona oikealla karkkikepillä ja haastavalla versiona silkkimassasta tehtynä (mikä muuten myös sopii hyvin kuusenoksalle tehtäväksi). 

Ks. 9 x helppo ja haastava kattausidea

Mutta nämäkin valmistuvat helposti. Kun vauhtiin pääsee, karkkikepit valmistuvat isommallekin pöytäseurueelle jo yhdessä illassa.

Seuraavaksi ohje:

DIY: Makrameella karkkikeppi 

Tarvikkeet: Pätkä metallilankaa, makramee/punoslankaa/nyöriä, pikkuisen liimaa (askartelu- tai kuumaliima), pihdit.

Itsellä oli nämä kaikki jämämateriaaleja. Metallilangat pätkittyä kukkalankaa ja makrameet myös leikkuujämiä vanhoista töistä. Oli kiva saada ne käytettyä pois!

Koko keppi solmeillaan munkinnyöri-solmulla. Jos se ei ole tuttu, voit harjoittella ensin sen solmista ilman metallilankaa.

1. Leikkaa kaksi noin 100-120 cm (riippuen langan paksuudesta) lankaa, toinen valkoisena ja toinen punaisena. Risteä lankojen keskikohdat toistensa kanssa kuvan mukaan. Taivuta metallilangan pää u-muotoon ja koukkua se jonkun langan kautta kierteelle itsensä kanssa. 

2.-3. Ala solmia munkinyöriä metallilangan ympärille. Metallilanka pysyy keskellä ja langat kulkevat joka kierros samaan suuntaan, siten saat värit hiukan kierteelle. Langat kulkevat aina viereisen alta kuvan mukaan. Tee solmukerroksista napakoita.

4. Kun pituus on sopiva, tarvittaessa lyhennä metallilanka ja käännä pää pihtien avulla pienelle lenkille. Leikkaa lankojen päät noin 1,5 cm päästä viimeisestä solmusta ja liimaa päät limittäin. 

Lopuksi käännä toinen pää kaarelle. 

Ripustuslankaa ei tarvita, mutta toki sen voi halutessaan lisätä. Itse tykkään, että kaaren voi vain nipistää kuusenoksan ympärille. Karkkikeppi on suht iso, mutta silti niin kevyt, että se pysyy oksalla sellaisenaan.

Minusta näistä tuli aika veikeät! Herkut jopa sanoisin. Samaa mieltä taitaa olla kuvassa takaa lymyävä minitonttu. Kuka muistaa? Virkattu minitonttu oli osa toissa vuoden joulukalenteria! 

Ks. virkatun minitontun ohje 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.