tiistai 13. joulukuuta 2022

13. luukku: Unikko-kuusenkoriseet vs. mukinaluset

Seitsemän kuusenkoristetta, seitsemän erilaista käyttöä. Ekana oli eilisen luukussa kuusenkoristeet hamahelmistä, joita saattaa käyttää myös magneetteina. Nyt on jotain pehmeämpää! Huopakoristeet, jotka ovat myös mukinaluset!

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty / 10. Mandariinikoristenauha ja appelsiinikynttilä / 11. Piparminttuhuulivoide / 12. Hamahelmistä kuusenkoristemagneetit

Tällä luukulla osallistun myös Käsityöblogit Facebook-ryhmän joulukalenteriin. Aikaisempi luukku aukesi Sairaasti sukkaa -blogissa ja seuraavaksi 14. luukun aukaisee Langan päästä kiinni -blogi.

Inspiraatio siihen mitä muotoa ja värimaailmaa lähdin valitsemaan oli viime vuoden vuosipallo, joka näkyy kuvassa. Maalattu unikko-pallo! Samalla unikko-kukalla sitten mentiin nyt myös näissä.

Ks. unikko-kuusenpallo - vuosipallo vuosimallia 2021

Tein muuten myös viime vuoden joulukalenterissa virkatut mukinaluset - ne saattoi myös ripustaa kuuseen. Alusille kävi kuitenkin vähän köpelösti, kun jouduin heittämään pari niistä pesuun. Eivät selvinneet, RIP aluset. 

Ks. ohje virkattuihin mukinalusiin - ne ovat (olivat) kuusenpallon muotoiset! Postauksessa myös ihana karpalo-kardemummaglögin resepti!

DIY: UNIKKO-KUUSENKORISTEET VS. MUKINALUSET

Tarvikkeet: Ohutta ja paksua huopaa, suttupaperia kaavan tekoon, narua/nauhaa/lankaa ripustamiseen, ompeluvermeet. Muki kokoa antamaan.

Tee näin: Piirrä kaava, oli se sitten unikko tai joku muu kuvio. Hahmottele se niin, että kokonaista pinta-alaa on minimissään kupin pohjan halkaisijan verran. 

Oma kaava olikin suurempi mitä ainoat mustat ohuet huopapalat olivat, joten jouduin muokkaamaan kaavaa pyöreästä enemmän suorakulmaiseksi. 

Leikkaa ohuesta huovasta kaavan mukaiset kappaleet, yksi kappale per koriste/alunen.

Unikkoa tehdessä, tee keskustan reikä taittamalla unikko kahtia ja leikkaa vähän kuin siksakaten. Leikkaa leikkuujämistä keskelle tuleva pieni soikio.

Jos sinulla on suoraan paksua huopaa haluamassasi värissä, ompele ompelukoneella (tai käsin) kappaleet suoraan siihen kiinni. Jos taas ei ole ja haluat keskustan jonkun muun värikseksi kuten minä, tee näin:

1. Leikkaa pieni neliö tai pyörylä, joka yltää peittämään unikon aukon.

2. Ompele soikio aukkopalan päälle ja sitten vasta unikko aukkopalan päälle. Älä yritä mukailla aukon siksak-rösöreunaa vaan ompele vain siitä reunasta. Ainakaan mustassa ei näy yhtään ettei tikki kulje siitä mistä leikkuureuna, vaan sen vierestä.

3. Ompele unikko paksulle huovalle. Muista lisätä lenkki ripustamista varten huopapalojen väliin.

4. Leikkaa unikko huovasta. Siisti lopuksi reunat. Esimerkiksi aplikointisaksilla saa siistiä jälkeä.

Valmista!

Kannatti mennä kiertotietä ja lisätä väliin valkoinen huopakappale. Ei haittaa, että nurja jäi harmaaksi, kunhan keskusta on valkoinen, se on paljon raikkaampi. Ja näin kikkailemalla vältin sen, että olisi pitänyt ostaa valkoista paksua huopaa, josta olisi taas jäänyt jämiä jäljelle. Tällä sain valkoista jämän jämää pois, plus harmaa taustapuoli on armollisempi, valkoisessa voisi näkyä heti kaikki mahdollinen lika.

Olen tykästynyt isoihin koristeisiin. Näkyvät kuusesta paremmin ja peittävät muovikuusesta hyvin ns. aukkopaikkoja. Huopa sopii erittäin hyvin isoihin koristeisiin, koska a) se on kevyttä, b) edullista ja mukavaa ommeltavaa (koneella että käsin) ja c) se on kestävää! Huopakoriste ei tippuessaan mene rikki ja se selviää hyvin säilytyksen - litteänä vielä vie myös erittäin vähän säilytystilaa.

Ja koska koko ja materiaali on valittu mukinaluseksi soveltuvaksi...

..on aika testata ne tositoimessa! Toimii ja näyttää kivalta. Ripustuslenkin voi kääntää alusen ja pöydän väliin, jos se häiritsee. (Yritin muuten innovoida alusen reunaan jonkinlaista avotaskua, johon ripustuslenkin olisi voinut työntää piiloon, mutta ei puhuta siitä, kuinka se idea epäonnistui, heehee..)

Lopuksi markkinoin kupissakin olevaa herkullista, lämmittävää jouluteejuomaa. Se on helppo tehdä!

Lämmittävä jouluteejuoma 

noin 5 dl vettä
0,5 tl kardemummajauhetta
2 kokonaista mausteneilikkaa
2 kanelitankoa
noin 4 tl Earl grey -irtoteetä 
1,5-3 rkl fariinisokeria (voi käyttää myös raakaruokasokeria)
noin 5 dl maitoa
(kanelia)

Mittaa ainekset maitoa lukuun ottamatta kattilaan. Säädä sokerin määrä sen mukaan kuinka makeasta teestä pidät. Kiehauta ja alenna lämpöä. Ota pois liedeltä noin 5 minuutin kuluttua. Kuumenna maito kiehuvaksi toisessa kattilassa (pienempää satsia tehdessä voit lämmittää myös maidon myös mikrossa). Siivilöi tee kuppeihin. Jaa maito kuppeihin. Tupsauta kanelia tahtoessasi kuppeihin. Vinkki! Maidon voi myös vaahdottaa osin tai kokonaan maidonvaahdottimella. 

Aineksilla tulee neljä kupillista; voit hyvin myös puolittaa annosmäärän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.