lauantai 3. joulukuuta 2022

3. luukku: Ideoita rengasasetelmaan

Kolmas luukku ja nyt tulee yhteen selkeästi tämän vuoden askarteluhittiin ideoita ja vinkkejä! Nimittäin rengasasetelmaan. Vai mikä tämä on nimeltään? Minä sanon rengasasetelmaksi - siinä on rengas ja sen ympärillä asetelma. Niitä näkyi jo viime jouluna, nyt vielä enemmän erityisesti Facebookin kässäryhmissä.

Ks. joulukalenteri 2022: 1. luukku: Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. luukku: Joulutontun hiusdonitsi

Mietin jo viime jouluna, että mihin ne ihmiset niitä asetelmia saa rakennettua, miten metallirenkaan saa pysymään suorassa? Puulevyyn sahattuna ura? Mutta ei minulla ole sahaa. Mietin jo vaihtoehtoisia valu- ja massa-alustoja, kunnes yhtäkkiä bongasin kaupasta tällaisen valmiin, urallisen puulevyn! Ja se oli juurikin tähän: se on nimeltään kranssialusta! Hintaa oli noin neljä euroa.

Jo pakkauksessa oli parit ideat. Rengas laitetetaan uraan ja sitten koristellaan. Mahdollisuudet ovat loputtomat!

MUTTA. Tässä tulee se juttu mitä olen sisäisenä dialogina kovasti ihmetellyt Facebookin kässäryhmissä: miksi ihmiset käyttää näissä asetelmissa usein (kuuma)liimaa? Miksi liimata pysyvästi, kun saman voi tehdä kokonaan ilman liimaa?

Ihailen ja ihmettelen: onko ihmisillä niin paljon säilytystilaa, että voi rakennella tällaisia asetelmia säilytettäväksi asti? Minulla ei ainakaan ole ja siksi loin teille ideoita miten rakentaa jouluinen asetelma ILMAN liimaa. Ilman MITÄÄN pysyviä kiinnityksiä. Apuna vain pari teippipalaa, lankaa ja pätkä metallilankaa - niillä pääsee pitkälle.

Seitsemän inspiraatiota asetelmaan:

IDEA 1/7: Joulumetsä

Vihreyttä ja metsänelämiä - tunnelma on valmis. Alustan kiedoin kultaisella kangassuikaleella, renkaan laidoille taivutin kaksi tekokuusesta irronnutta oksan pätkää ja ripustin kaksi pientä palloa renkaaseen. Jatkoin asetelmaa myös itse tehdyilla nauhakuusilla.

Ks. nauhakuuset ja 11 muuta pientä koristekuusen ideaa

IDEA 2/7: Candyland

Iloa ja väriä? Oi, kyllä! Alustan ja vaikka ympäristönkin voi peittää soman värisellä nahkapalalla (tai ihan millä vain tekstiilillä) ja päälle vain erilaisia roippeita: tonttua, herkkua ja muuta sellaista. Voi hullutella, pienet led-valotkin voi korvata isoilla pallovaloilla.

Ks. pallovalot pingispalloista - oon tehnyt nämä muuten jo 2015 ja edelleen käytössä! Ihan ympäri vuoden.

IDEA 3/7: Pallojen viemää

Puolikaari täynnä palloja tai iso pallo keskellä - tai kumpikin! Paitsi, että oma puolikaarirykelmä jäi vain neljäsosaan, koska kaikki joulupallot olivat jo joulukuusessa enkä jaksanut ottaa oksilta enempää lainaan tätä varten. 

Etenkin pallorykelmiä on nähtävästi liimailtu kehikkoon ja toisiinsa. Miksi? Ne voi myös pujottaa metallilankaan ja kietoa renkaan ympärille! Siten pallot ovat myös nätisti käytettävissä myös oikeassa tarkoituksessaan eli kuusen oksilla.

IDEA 4/7: Perinteisempää menoa

Perinnejoulun ystävä valitsee hillitympää meininkiä ja asettaa alustalle kynttilän, pitää led-valot poissa ja koristelee renkaan kulkusella ja rusetilla. Kaverina havunoksa ja klassinen lumiukko-figuuri. Siinä on lumiukko ajanut kelkan puskaan.

Huom! Tähän sopii se, ettei alustaa vuoraa eli silloin kun urassa ei ole myös kangasta renkaan kanssa niin ainaki tämä minun ohut metallirengas lepää vähän takavinoon, joka varmistaa sen, ettei mitää roiku suoraan kynttilän päällä.

IDEA 5/7: Bling-bling!

Tai miten olisi pienet diskopallot? Kiedoin blingbling-koristenauhaa renkaan ympärille, ripustin ison kultaisen poron keskelle ja paketoin alustankin blingbling-koristepalaan. Kultainen kynttilänjalka ja joulupallot aseteltuna alustalle kruunaavat kokonaisuuden. 

Pallot voi väliaikaisesti kiinnittää alustaan palalla teippiä, sinitarralla tai vaikka pujottamalla ne metallilankaan ja asettelemalla metallilangan muotoonsa.

IDEA 6/7: Minimalistinen asetelma

Pelkistetyin ja yksinkertaistetuin muoto: yksi koriste ja kynttilä. Kokeilin tähän renkaan sijaan vanerikuusta - istui muuten uraan täydellisesti. Ja soijavahakynttilä kaveriksi. 

Kokonaisuus yhdistää ihanan minimalistisella tavalla skandinaavisuuden ja japanilaisuuden, eikö?

IDEA 7/7: Led-valojen voimaa

Oma suosikkini on tässä! Ja tähän vaihtoehtoon lopulta päädyin. Ensin vuorasin alustan valkoisella teddykangaspalalla. Sitten kiedoin havunoksan metallilangalla kranssiin, lisäsin lyhyehkön led-nauhan ja ripustin kolme erikokoista palloa - yksi niistä muuten riippuu havussa! Tässä kynttilän liekki saattaa tulla vähän turhan lähelle härpäkkeitä, joten kynttilään ei syty tuli vaan kynttilä saa olla tässä vain somisteena.

+ Ekstravinkkejä!

Ideoita mitkä pyörivät mielessä, mutta en toteuttanut: peitä alusta ohuella huovalla, korkkikankaalla, neulotulla palalla tai neulakangastilkulla, vanulevyllä, foliolla, silkkipaperilla ja sellofaanilla... 

Mikä olisi sinun valintasi?

Mielestäni tämä rengasasetelma on hauska idea. Ja mitä parasta: kun mikään ei ole alustassa eikä renkaassa kiinni lopullisesti, voi asetelman aina purkaa osiin. Voi joka joulu rakentaa ihan erilaisen asetelman eikä rengas ja alusta yksinään vie paljoa säilytystilaa. 

Asetelmaa voi varioida loputtomasti! Oli lähellä ettei tullut tähän kalenteriin joka luukkuun omaa ideaa: 24 rengasasetelmaa, se vasta olisikin ollut jotakin, haha!

4 kommenttia:

 1. Ihania ideoita, itse olen myös miettinyt kuumaliiman käyttöä näissä koristeissa, tuleehan siitä jämäkkä, mutta tilaa vievä säilytettävä + tarvikkeet ovat sitten kiinni ja pysyvät näin, ei siis jatkoon minulla liiman kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) jämäkän saa ilman kuumaliimaakin, kun vain sitoo ja kietoo metallilankaa tiukalle :) ja saa purettua! :)

   Poista
 2. Ihania ideoita ja asetelmia! Sinulla riittää ideoita ihan loputtomiin, niitä on kiva katsella ja tehdäkin

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.