maanantai 5. joulukuuta 2022

5. luukku: Superhelpot oksatähdet

Viides luukku ja ensimmäinen päivä joulukalenterin ensimmäiseen teemaan! Tämän viikon teemana on luonnonmateriaaleista askartelu. Mitä kaikkea voidaan tehdä, kun päämateriaalina luonnosta saatavat materiaalit?

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit

Teemaviikon aloittavat superhelpot oksatähdet!

Lämmitellään vähän luonnonmateriaalien kanssa ja lähdetään liikkeelle niin helposta materiaalista kuin oksat. Tai oikeastaan risuista, mutta koska risu on sanana jotenkin vähän kurja, oksa on kivempi. Askarrellaan oksista!

(Joku nyt ajattelee, että vai risuista oksista! Kyllä on hulluks tullut, mutta minkäs teet, olisin voinut myös tehdä vessapaperihylsyistä askartelua, hehe.)

DIY: Superhelpot oksatähdet

Työvälineiksi riittävät korupihdit, joilla katkoa metallilankaa.

* MUISTA! Elävistä puista ei saa (ellei ole sitten oma maa) katkoa oksia. Kerää vain oksia, jotka ovat  pudonneet maahan.

Et tarvitse mitään muuta kuin kapeita ja mielellään suoria oksia*, metallilankaa (minulla muusta työstä purettua ja valmiiksi vähän pätkittyä kukkalankaa) ja jotain lankaa ripustamiseen (minulla pätkä makrameelankaa, jonka kierteistä saa monta ripustuslankaa). 

Voit antaa oksien ensin sisällä kuivahtaa niin kiinnityskohdat eivät myöhemmin löysyynny.

Tee näin:

Pätki oksa viiteen yhtä pitkään pätkään. Katko haarautuvat oksat pois. Kiedo kahden oksan päät päällekkäin yhteen metallilankapätkällä. Lisää päällimäisen toiseen päähän kolmas oksa, kolmannen toiseen päähän viides ja viidennen toinen pää ensimmäisen oksan toiseen päähän. Ja tähti on syntynyt. Yhdistä tarvittavista ristiävistä kohdista vielä oksat yhteen. Lisää ripustuslanka.

Tämän homman voisi myös tehdä kuumaliimalla, mutta itse lähdin kokeilemaan pysyykö tähti kasassa myös ilman kuumaliimaa. Ja pysyyhän se! Kun tähden rakentaa metallilankapätkillä, voi ne ottaa pois ja sen jälkeen oksan voi heittää takaisin ulos metsään (tai kotona sisällä vain biojätteeseen).

Toinen versio!

Kolme pätkää ja keskeltä kietominen yhteen - tähän sopii myös ns. haarautuvat oksapätkät. Lopputuloksena on vähän enemmän lumitähtimäinen (ks. valmiina kuva alla) oksahärpäke.


Yksi oksatähti syntyy vauhdilla, useampikin vain parissa hetkessä. Koska oksatähdet ovat niin ekologiset ja zero waste -henkeen tehdyt, mietin näitä jo viime vuoden joulukalenterissa, mutta jäi toteuttamatta, koska koin nämä jostain kumman syystä työläiksi. Ehkä se oli se ulos meneminen ja materiaalin hakeminen. Nyt tämän kalenterin kanssa olin heti alussa reippaampi ja kävin metsän reunalla lenkillä. Huikkasin vain oven raosta, että meen kerään vähän risuja! Siinä jäi mies vähän ihmetteleen, että hmmm...miksi? No askartelua varten tietenkin!

Mutta nämä olivatkin yllättävän helppoja ja nopeita. Sopisivat muuten varmasti lastenkin kanssa tehtäviksi!

Tunnustan myös, että en ennen tykännyt mistään vastaavista koristeista tai risuista materiaalina. Ehkä jouluaskartelutyylini ja -makuni on muuttumassa? Alan ihastua luonnonmateriaaleihin, niissä on oma viehätysvoimansa. Rosoisuudessakin on jotain herkkää. Ja mikä olisi ekologisempaa kuin luonnonmateriaalit?

...Joten huomenna lisää luonnonmateriaaleja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.