lauantai 10. joulukuuta 2022

10. luukku: Ideoita mandariinin ja appelsiinin kuorista

Jo kymmenes luukku! Luonnonmateriaalit-teema jatkuu zero waste -henkisesti. Tämän päivän luukussa otetaan pöydälle sitruksen kuoret! Mandariini ja appelsiini, nuo talvisesongin ihanat sitrukset. Mitäs niitä voisi tehdä?

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka / 9. Suolalyhty

DIY: Mandariinin kuorista koristenauha

Iki-ihana klassikko: mandariinin (tai satsuman tai klementiinin, mitä näitä nimiä nyt oli) kuorista koristeita! Tai vielä suurempi klassikko olisi ollut ottaa mandariini ja tökkiä siihen neilikoita kuten lapsena. Mutta ei mennä nyt siihen.

Mandariinin kuorista on helppo tehdä piparimuoteilla koristeita. Painaa vain muotilla ja kuivattaa yön yli painon alla. Kuorista lähtee vähän kosteutta, kannattaa ensin laittaa ylle ja alle suttupaperia ja sitten vaikka vielä sanomalehti- tai mainospaperia niin ei ainakaan mikään kirja tms ota kosteutta kuorista.

Painon alla kuoret kuivuvat ja kovettuvat suoriksi ja "rapsakoiksi".

Pujotin neulalla koristeet puuvillanyöriin ja kiedoin koristenauhan sypressin ympäri. Tuli aika nätti!

On muuten tuo ruukun ympärille suojautettu kangaskori-suoja myös nyt joulua vasten tehty. Muovinen altakasteluruukku oli jotenkin niin kovin liian muovinen.. Sypressi tarvitsi vähän pehmeyttä ja luonnonläheisyyttä, joten ompelin vanhasta, paksusta puuvillakassista korin ruukun koon mukaan. 

Minulla on pieni lawsoninsypressi. Sen ympärillä on pientä muovista koristenauhaa - ja siitä se ajatus lähtikin, että isompikin sypressi on saatava joku koristenauha. Tuo muovinen on siitä hyvä, että sypressiä voi silti sumutepullolla sumuttaa (sypressi tykkää sumuttelusta, koska sisäilma on usein liian kuiva sille kuulemma). Mandariininkuorinauha pitää sumuttelua varten poistaa, mutta onneksi se ei ole vaikeaa, kun ei se ole mitenkään kiinni sypressissä.

DIY: Appelsiinin kuorista kynttilä

Toinen klassikko-idea! Kuoristakin voi tehdä kynttiläkupin. Kun käyttää vielä soija- tai mehikäisvahaa, voi kynttilän raakileen polton jälkeen heittää huoletta biojätteeseen (tietty kynttilälangan voisi poimia roskiin).

Appelsiinin kuorista on helppo tehdä kynttiläkuppi!

Valitse appelsiineja, jotka istuvat hyvin aloillaan. Eli ihan täysin pyöreät eivät ole hyvät, ne ei pysy paikoillaan. Leikkaa keskeltä halki tai ota vain hattu pois. Kuljeta veitseä kuoren ja hedelmälihan välissä koko hedelmän ympäri. Kampea lusikalla hedelmäliha pois.

Jos hedelmäliha ei lähde siististi kaapimalla, voit lämmittää appelsiinia mikrossa hetken (siis oikeasti vain hetken, 10 s on hyvä). Itse ainakin huomasin, että kun sisus himpun verran mikrossa lämpeää ja kuivuu, lähtee loput sisukset helpommin pois.

Tähän väliin voi ottaa välipalapaussin!

Appelsiini-banaanismoothie (1 annos)

1 appelsiinin hedelmäliha
1 banaani
mieleistä proteiinijauhetta, esim. riisiproteiinijauhetta

Laita hedelmät blenderiin tai surauta sekaisin sauvasekoittimella (tämä helpompi ja siistimpi pientä annosta varten). Lisää proteiinijauhe ja sekoita. Nauti!

Joskus smoothie ei tarvitse muuta ollakseen tosi hyvä. Proteiinijauheenkin voi jättää pois ja nauttia vain hedelmistä.

Sitten valetaan!

Jos valat vain vähän, voi kynttilämassan hyvin sulattaa pestyssä hillopurkissa (vettä kattilan pohjalle ja purkki kattilaan). Appelsiiniinkin voi hyvin käyttää jämäsydänlankoja (käytä paksua, koska appelsiini on aika laakea) ilman sitä metalliasetinta. Jos lanka ei ole valmiiksi vahattu, dippaa ensin kynttilämassassa ja anna kovettua (suorana) leivinpaperin päällä. 

Kun lanka on jäähtynyt, asemoi se grillitikun ja teipin avulla suoraan. Kaada vain vähän kynttilämassaa appelsiiniin ja anna kovettua vähän. Kaada sitten vasta loput, näin kynttilälanka pysyy suorana paremmin eikä lähde kuumassa massassa seilaamaan. Jätä vähän yläreunavaraa (ja huom: se tulee kuivuessaan vähän käpristymään sisäänpäin). Anna kynttilöiden kovettua lautasen tai tarkottimen reunusta vasten tai muuten hyvään asentoon tuettuna.

Ks. 10 vinkkiä kynttilöiden tekemiseen
Ja ehkä sinua kiinnostaisi myös: DIY ruusutuikut

Ja voila! Soijavaha jäähtyy hitaammin, mutta mehiläisvaha on aika nopeasti kovettuva kynttilämassa. 

Tässä kuvassa kynttilät olivat vielä vähän lämpimiä, mutta jo siirreltäviä ja tukikepit pystyi jo poistamaan.

Näistä tulee tunnelmallinen valo! Ja on ekologinen kynttilä, täysin luonnosta tulevista aineksista. Nämä kynttilät tarkoitettu poltettavaksi pian pois, näitä ei suotta kannata hamstrata, koska kuori kuivuu ja käpristyy - mutta pysyy silti aika sievänä yllättävän pitkään.

Vielä yksi luukku tätä teemaa, sitten joulukalenterissa on ihan toisen teemaviikon aika!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.