Sivut

torstai 10. joulukuuta 2020

10. luukku: Kymmenes vuosipallo.

Kymmenes luukku, kymmenes blogivuosi ja KYMMENES VUOSIPALLO!

Kauemmin blogia seuranneet saattavat muistaa jo tämän jouluperinteeni. Kierrätän joka joulu yhden vanhan joulupallon joksikin uudeksi uudella tekniikalla tai tyylillä ja sitten lisään palloon vuosiluvun. Idea syntyi joulun 2010 ja sen jälkeen on joka joulu syntynyt yksi pallo lisää (yhtenä jouluna homma jäi väliin). Nyt on siis jo kymmenes vuosipallo!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu 

Tässä pallo ennen.

Dyykkasin tällaisia joulupalloja alkuvuonna talteen. Pinta rikki, ihan räpäleenä. Hatuista kiinteä muoviripustuslenkki irronnut. Osassa jopa hattu halki. Eli täydellisiä vuosipalloiksi! Kun päällystää, ei ole väliä minkälainen on lähtötilanne. Kunhan itse pallo on ehjä.

Ja miten maalasin sen? Päätin kokeilla syksyn aikana ainakin Instagramissa ja ulkomaalaisissa kässä/sisustusblogeissa pyörinyttä hittiä eli soodamaalia, kutsutaan myös trash to terracotta -kierrätykseksi. 

Soodamaali - homma menee näin: Akryylimaalia ja ihan tavallista ruokasoodaa sekoitetaan ja sillä sitten maalataan. Värin voi jättää haaleaksi terracotaks, jolloin voi maalata vaikkapa kirppislasimaljakon soodamaalilla, jolloin lopputulos näyttää ihan savimaiselta.
Ja siitä tuli tällainen!

NIIIN TURKOOSI! En voi uskoa, kuinka vahva väri tuli. (Niin tohkeissaan ettei jaksanut keskittyä ottmaan ei-tärähtänyttä todistusmateriaalia.) Oliko se sooda vai mikä aiheutti tämän kirkkaan sävyn? En ole siis sekoittanut soodamaalia ja en ole varma lisäsinkö soodaa liikaa, jäi vähän rakeisempi pinta mitä odotin. Toisaalta, soodamaalia olen nähnyt vain haaleissa väreissä, joten röpelöisyys on voinut kuvissa jäädä haaleuden "piiloon". Ja kauempaa katsottuna röpelöisyyshän ei näy.

Mutta uskomattominta on, että pallo vaati vain yhden maalikerroksen. Eikä alle mennyt edes valkoista pohjamaalai - kuten yleensä tummanpunaiset pallot vaativat, jotta punaisuus ei puske vaaleamman maalipinnan läpi.
Maalausvinkki!

Jos joskus olet maalannut tai koristellut joulupalloa, olet saattanut huomata et se on kovin ärsyttävää siinä vaiheessa, kun pitelet palloa toisessa kädessä ja pensseliä toisessa kädessä ja pitäisi siirtää sormia, jotta pääsee maalaamaan pallon loppuun - mutta sitten sormet tuhrivat jo maalatun pinnan? Siinäpä kinkkinen ongelma.

Vaan ei enää! Tämä auttaa: ota hattu pois, mikä vain sopiva tikku sisään ja tikku pystyyn. Jos pituutta on tarpeeksi, voi tikun laittaa vaikka kynäpurkkiin tai juomalasiin. Jos taas käyttöön sattui nysätikku kuten minulka, paperipuristin toimii hyvänä kolmijalkana. Pallo pysyy suorassa ja maali kuivuu kauttaaltaan tasaisesti.

Tuo hattu muuten lähtee useimmista palloista ihan vain vetämällä. Pihdit voivat olla avuksi. Joskus se pysyy takaisin paikallaan ihan vain painamalla paikalleen, joskus tarvitsee vähän liimaa avukseen.
Ja seuraa toinen maalausvinkki!

Jos tarvitsee maalata useampia palloja niin näin se käy! Jotta maalipinta ei turhaannu, pujota ripustusnauhoistaan mihin vain tikkuun (huomaa kuvassa viides pallo pääsi virkkuukoukkuun roikkumaan, haha) ja tiukku laatikon sivuille - tässäkin käy mikä vain laatikko, joka on vain tarpeeksi syvä ja leveä, että pallot mahtuvat roikkumaan vapaasti. Siinä ei mikään palloon koske, joten maali saa kuivua vapaasti ja tasaisesti.

Maalausvinkki alkujaan tästä postauksessa - katso myös graafiset liitutaulumaalipallot!

Tässä kaikki vuosipallot!

Melko harmonista, joka joulu saman totean. Nyt räväkkä turkoosi on aikamoinen väripilkahdus. Vielä joku vuosi joukkoon pärähtää joku riemunkirjava glitterpaljettipallo kaikissa sateenkaaren väreissä!

Mietin muuten ennen soodamaaliin päätymistä, että olisiko pitänyt tehdä jokin covid-pallo? Tiedättekö ne vihreät viruskuvitukset, joita on usein epidemiauutisten tms graafisena elementtinä? Se olisi kuvastanut tätä vuotta hyvin, mutta toisaalta.. haluanko kollaasiin ja kuuseen muistutusta koronasta? En. Korona ei ole tähän talouteen tervetullut edes kuuseen. 

Ks. kaikki vuosipallot: 
2018 Betonipastalla päällystetty pallo
2019 Helmimassalla päällystetty nallepallo
Ja sinne se meni, kuusen oksalle. Kaverina naapurissa 4. luukun yksi räkäpökäle eikun DIY-jääpuikko. Ja takalistoaan näyttävä otus on virkattu laama*, se on myös yksi suosikkini kaikista joulukuusenkoristeistani. Se on vähän poikkeava, se on iso ja tietenkin itse tehty sekä kivan pirteä, silmäni aina jotenkin kohdentuvat siihen kuusessa - ehkä nyt myös tähän vieläkin pirteämpään vuosipalloon, se on kuin huomiokynä kuusen seassa!

2 kommenttia:

  1. Tulipa siitä kaunis. Olen joka joulukuu odottanut sinun vuosipallon näkemistä. Kiitos tuosta soodamaali vinkistä samalla.
    Ihanaa joulunodotusta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon Outi :) Ole hyvä, soodamaali on hauska uusi tuttavuus minullekin! Hyvää joulua, enää pari viikkoa jouluun! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.