Sivut

lauantai 27. helmikuuta 2021

DIY-korujen alkeet osa 3

Vielä yksi korupostaus DIY-korujen alkeet -teemalla!

Toivepostauksen ykkösosassa oli välineitä, joilla tehdä koruja, jatko-osassa tarvikkeita ja osia, joista tehdä niitä koruja ja mitä jäljelle jää? Muut materiaali! Ks. osa 1 tästä / osa 2 tästä.

Ja mitä tarkoitan muilla materiaaleilla? Erilaisia asioita, joista tehdä tai koota koruja edellä esiteltyjen tarvikkeiden ja välineiden avulla. Kaikki postauksessa esiintyvät korut (no valtaosa korvakoruja) ovat malliksi ja inspiraatioksi ja valitsin ne sillä perusteella, että ne ovat myös aloittelevalle koruilijalle helppoja valmistaa, ovat kestäviä käytössä ja ehkä myös tyylillisesti erilaisia makuja puhuttelevia.

Mun top 3 lempimateriaalit koruissa:

Korkki
Korkkikangas on mitä ystävällisin materiaali herkille korville. Se on niiiiin kevyttä ja lempeää, että herkkäkin korva kestää yllättävän isot korvikset. Tässä vaikka pisarat malliksi: Korkkipisarat 

Nahka
Keinonahka tai oikea nahka, kumpikin käy - etenkin jos se on jotain jämää jostakin! Uusiokäytettävä nahka koruissa on aina winwin. Nahka on kevyt ja kestävä materiaali, josta saa monenlaisia koruja. Aloittelija voi lähteä liikkelle vaikka hapsuista, joita voi liimata korupiikin ympärille. Piikin lenkkipää jää hapsun ylimmäiseksi ja siitä sen voi kiinnittää suoraan korvakorukoukkuun tai välirenkaalla ketjuun. 

Lanka
Virkatut korvikset ovat nykyisin aika kivoja, mutta jos jätetään virkkaus tekniikkana pois, langasta saa monenlaista hupsua hapsua, joita yhdistää renkaisiin tai muihin linkkeihin. Ks. Lankahapsukorvakorut
Helmet

Helmissä on loputon määrä mahdollisuuksia! Valitse vain lempihelmesi ja sovella. Yhdistä eripituisiin korupiikkeihin, pujota metallilankaan, pujota suoraan renkaisiin.. Pillimäisiä putkihelmiä voi myös pujottaa kumilankaan.

Ks. lisää:
lasipilleistä "himmeli"kaulakoru
Massat

Massoissakin on loputon määrä mahdollisuuksia. Massat myös sopivat niin korviksiin, sormuksiin kuin kaulakoruihin. Tässä muutamia massoja pähkinänkuoressa:

Silkkimassa
Silkkimassa on pehmeää ja helposti muovailtavaa. Haju kivan makea, mutta mieto. Plussaa: massa kuivuu ja kovettuu melko kovaksi huoneilmassa. Lopputulos syntyy hitaasti, mutta ilman sähköä. Ei sovellu ihan hirmupikkutarkkoihin juttuihin, mutta sitäkin isompiin koruihin, koska on todella kevyttä. Lue lisää silkkimassasta tästä + kaikki silkkimassajutut tästä

Polymeerimassa
Polymeerimassoja ovat mm. Fimo ja Cernit. Polymeerit ovat käsin tai muotein muovailtavissa ja toisiinsa kivasti sekoitettavissa. Sopii myös pikkutarkkaan touhuun. Massa kovetetaan ihan tavallisessa uunissa alle puolessa tunnissa koosta riippuen. Aloittelijalle suosittelen Fimo Soft -massaa, joka on käsille pehmeämmän koostumuksensa takia lempeämpää ja helpommin muovattavampaa. 

Korubetoni 
Kuin betonia, mutta ymmärtääksen hienojakoisempaa ja pienessä koossa myytävää. Voi valaa valmiisiin tai itse tehtyihin pieniin muotteihin - vaikkapa "pillerikorvakoruiksi" lääketabletin hylsyyn! Korubetonia voi kuivuttuaan myös maalata. Lue lisää korubetonista tästä.

Prikat ja mutterit

Työkalupakista voi myös löytää korumateriaalia! Prikkoja ja muttereita voi myös ostaa rautakaupasta kilohinnalla. Valitse pienikokoisia prikkoja ja muttereita ja käytä niin, etteivät ole suorassa ihokontaktissa. Esimerkiksi nappikorviksissa voi taakse liimata muuta ihoystävällisempää materiaalia.

Ks. lisää: 
värikkäät langalla päällystetyt prikkakorvakorut (sis. ohje) 
Nämä minimutterikorvikset tein jo vuonna ja ne ovat edelleen aika ihastuttavat! Kooltaan pienet, painoa ei ole paljoa. Näitä olen käyttänyt vuosien saatossa kyllä tosi paljon.

Kierrätysmuovit

Olen tehnyt paljon erilaisista kierrätysmuoveista koruja, etenkin korvakoruja. Vinyyli (eli LP-levyt) on näyttävä ja kestävä, samoin vanhat pankki- ja lahjakortit. Pakkausmuovistakin voi leikata suikaleita korviksiksi. Yksi jännittävin korvispari on cd-levystä! 

Ks. lisää: 
läpinäkyvät korvikset cd-levystä 
+ Katso myös "muoviroskasta on moneksi" -postaus

Rikkinäiset vetoketjut

Etenkin metallihampaiset vetoketjut ovat näyttäviä koruissa. Kierrä ja ompele ruusukkeeksi tai muuhun muotoon. Vetskarinpuoliskon voi käyttää kokonaan tai siitä voi leikata vain hammasrivistön ja liimata esim. nahkapohjaan spiraaliksi (ks. pyöreä kaulakoru kuvassa). Korviksina vetskarikorviksissa on vain yksi huono puoli: kannattaa pitää pitkät hiukset kiinni. Saattaa muuten tulla melkoista takkua, kun tarttuvat vetoketjun hampaisiin kiinni.

Ks. lisää:
vetskarikorvikset muotoon ommeltuna 
vetskariruusukkeet: pienet ruusukorvikset + suuri vetskarisormus
+ kahdesta samanlaisesta nätistä vetskarin vetimestä voi tehdä korvikset
Nappikorujen materiaaleja

Jos tykkäät pienistä nappikorvakoruista, tästä innostut: niitähän voi tehdä melkein mistä vain! Jos tausta on tasainen ja se on tappiin liimattavissa, sehän toimii.

Tässä monenlaista mallia: liimaa nappikorvikset litteistä tai korkeista niiteistä, minikokoisista nopista, ylimääräisistä napeista tai vaikka legojen kukkasomisteista (joita multa löytyy monessa värissä, heh..).

Ks. lisää: 
Geishakorvikset karkkipapereista 
yx-x2-korvikset laskimen näppäimistä 
oki-hahmokorvikset Monki-hintalappukoristeista
legokukkakorvikset (postaus sis. myös muita legokorviksia)
Vanhat kynät

Yllättävistä käyttöesineistä löytää matskuja koruihin! Pura kynä osiin ja ota talteen mahdolliset pyöreät metalli- tai muovirenkaat, kynän päät (eli ne kartiot) ja tietenkin itse hylsyt! Jos muste on kulunut nätisti, jäljelle saattaa jäädä kuvan mukaan kirkas hylsy. Se on muovia ja helposti saksilla pilkottava. Hylsystä saa pitkiä putkia tai pätkittynä pieniä muovihelmiä. 

Ks. kynänhylsykorvikset (sis. ohje) + muita kynien kierrätyksiä koruiksi tästä tai tästä.
Randomit

Nappikorviksiin tarvitsee aina kaksi pientä randomia, mutta jos on vain yksi ja iso outo asia kuten sirpale rikkoontuneesta lautasesta ylimääräinen legopalikka (tämä kultainen on tosin maalattu), se sopii hienosti sormuspohjaan liimattavaksi. Valitse liima materiaalin mukaan ja pujota sormus sormeen - helppoa!


Eli korumateriaaleja voi löytää mitä yllättävimmistä paikoista - penaalista, työkalupakista, roskikseen menevästä kamasta.. silmät auki, ei sitä tiedä mitä persoonallisia helmiä sitä löytyy mistäkin!

4 kommenttia:

  1. Hykerryttävän kivoja juttuja.

    VastaaPoista
  2. Ihania koruja! Itselläkin on kertynyt jonkun verran erilaisia arvometalleja jotka odottelevat kierrätykseen pääsyä. Osallehan voisi antaa uuden elämän vaikka juurikin korviksina tai sormuksina. Jonkun verran on tullut tehtyä erilaisista massoista joskus koruja täällä Lappeenrannassa, mutta metallia en ole vielä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari :) ehdottomasti voisi antaa uuden elämän ja jos ei onnistu niin tosiaan arvometallit voi myös viedä koruliikkeeseen ja myydä sulatettavaksi. Olen useasti myynyt vanhoja/rikkoontuneita hopea- ja kultakoruja ja niistä on saanut ihan kivasti euroja - ja pääasia, että arvometallit pääsevät uusiokäyttöön.

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.