keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Fiksaa sun korut - helpot vinkit!

Edellisessä postauksessa konmaritin mun korut. Tuli paljon myytävää, purettavaa ja korjattavaa.

Tämä on vinkkipostaus aiheesta FIKSAA SUN KORUT. 

On tärkeää paikata villasukat ja pöksyt, mutta yhtä tärkeää on huoltaa myös asusteet ja korut. Liimaa, maalaa, päällystä, irrota ja vaihda osia - keinoja on laidasta laitaan sen mukaan millaista koruja korjataan, mitkä materiaalit on kyseessä ja minkälainen ongelma korussa on. Tässä on inspiraatioksi helppoja juttuja, joilla ihan minuuteissa pistät ränsistyneet korut kuntoon ja käyttöön. 

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Toinen korvakoru on mennyt liitoskohdasta poikki.

Yritin joskus irronnutta osaa liimata paikoilleen, mutta vahvinkaan liima ei sitä pitänyt kohdillaan, yhyy.

JÄLKEEN

Ratkaisuna oli rikkoa myös toinen korvis samasta kohtaa. Sitä mitä ei voi peittää - riko se! Ja näin yhdestä korvakoruparista tuli kaksi korvisparia. Nappitaustaiset yläosat jäivät sellaisiksiin (ja niitä voi myös pitää nyt pystyasennossa korvissa) ja alaosiin liitin välirenkailla korvakorukoukut. Kuinka helppoa!

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Liian painavat korvikset. Liian blingbling. Nämä olivat jo myyntikasassa, mutta sitten purinkin kahteen..

JÄLKEEN

Tein näille painontarkistuksen. Yläosat olivat kivat ja niihin laitoin lisäksi alas kevyet pompompalloset. Alaosat jäivät harkintaan käytänkö joskus johonkin juhlaan ihan vaan koukut lisäämällä tai jotenkin muuten..

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Kolikkosormus, joka napsahti rikki. 

Ks. kolikkosormuksen esittelypostaus tästä.

Irronnut osa, helppo juttu. Eihän se ole kuin liimata takaisin - näinhän sitä ajattelisi.

Mutta mikä oli liima, joka ei pitänyt? Mitä liimaa nyt käyttäisin? Kun metallia pitäisi saada metalliin kiinni, vaatii se tosi vahvaa ja vähän joustavaa liimaa. Pikaliima voi käydä. Kontaktiliima varmemmin. Jotkut vannovat epoksiliiman nimeen. Itse käytän seuraavaa niksiä: pieni pala nahkaa metallien väliin, se auttaa pitämään liiman paikallaan. Nahka ei saa olla liian paksua eikä pehmeää. Napakat ja sileäpintaiset (keino)nahat ovat nukkapintaisia parempia. 

PROTIP! Nuo kasaan puristavat klipsut ovat kyllä a ja o. Siihen liimatun osan väliin ja anna kuivua itsekseen. Ei tarvitse puristaa sormin, sotkea ihoa liimaan ja sitten kirota, kun käsi tärisi ja osat liikahtivat ja sitten homma alkaa alusta, kun liima ei pysy paikoillansa.
JÄLKEEN

Good as new! Tämä on ihana sormus. Toimii parhaiten kesäkelein, kun ei ole hanskoja tms. Aina, kun olen sormusta käyttänyt (ennen kuin kolikko kalahti lattialle), on se virvoittanut kivan kommentin tai keskustelun.

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Korvikset, jotka olivat liian isot 

Sain nämä eräs joulu ystävältä lahjaksi. Ihanat juhlakorvikset! Mutta harmillisesti en ole voinut kovin käyttää näitä glitterkorkkeja, koska niiden nappitausta on glitterneliön keskikohdassa ja jos yritän laittaa korvikset korviini, ne painavat posken reunaa vasten ikävästi. Yleinen ongelmani suurten nappikorvisten kanssa, niille ei vain ole tilaa.

JÄLKEEN

Päätin, että nyt riittää voivottelu, annetaan lahjakorviksille edes mahdollisuus! Korkkiahan se vain on. Ja jotain glitterpäällysteteippiä, ne eivät saksia hidasta. Leikkasin vähän joka kantilta pois. Haastavinta oli saada pois symmetrisesti. Ja kas, nyt mahtuvat korviin ilman, että pureutuvat poskiin kiinni. Pienestä se oli kiinni.

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Maalipinta oli useasta kohdasta haalistunut, jopa hilseillyt.

Eipä siinä mittähän, laitetaan uutta pintaa peliin! 

Akryylimaali on hyvä valinta korujen fiksaamiseen. Se kuivuu nopeasti, sävyt ovat toisiinsa sekoitettavissa (joten on helppo saada just oikea väri) ja akryylimaali kestää hyvin käyttöä eikä hätkähdä vesisadetta. Näiden korvisten maalipinnan tasaaminen onnistui kun sekoitin tuollaista vähän erikoisen väristä vihreää ison tipan ja täysin mattamustaa pienen tipan yhteen. 
JÄLKEEN

Ja eihän muuten huomaa yhtään, että on vähän maalailtu? Good as new!

Toinen esimerkki akryylimaalilla fiksaamisesta.

Uhanan pisarakorvikset kertaalleen jo korjasin niin, että poistin mustat pisarat korviksista ja tein toisesta ehjästä pisarasta kaulakorun (ks. postaus). Kaulakorua käytinkin, mutta kahden pisaran korvikset tuntuivat jotenkin orvoilta ja en koskaan käyttänyt niitä sellaisenaan. Se on vähän se Uhanan juttu et niissä kuuluu olla kolme pisaraa!

Ja koska poistetun pisaran pinta oli ihan rikki reunasta, se piti ensin hioa*. Sen jälkeen mustaa maalia reunaan ja pisaroiden palautus alkuperäiseen muotoon. Sitten vain mietin: miksi en heti tajunnut hioa pisaraa? Ei olisi tarvinnut purkaa, olisin voinut heti korjata ja käyttää pisaroita kaiken tämän ajan.

* Ei muuten tarvitse hankkia tällaista varten hiekkapaperia. Kynsiviila ajaa ihan saman asian!
Kolmas esimerkki inspiraatioksi!

Nämä cd-levystä tehdyt korvikset ovat olleet myös ihan suokkarit. Ne on kevyet, näyttävät ja pelkistetyt. Mutta nyt myös jo ihan metalliosaltaan hilseilleet, kääk! 

Ks. cd-levykorvisten esittelypostaus tästä.
JÄLKEEN

Ja taas on korvikset pelastettu! Vaihdoin myös koukut uusiin, koska olivat päässeet ikävästi tummumaan ja taipulemaan. 

PROTIP! Akryylimaalin sijaan voit myös kokeilla pieneen korjaukseen kynsilakkaa. Jos ei löydy valmiiksi sopivan sävyistä kynsilakkaa niin osta marketista vaikka sitä kaikista halvinta kynsilakkaa. Pieneen fiksaamisen se on akryylimaalia edullisempi ratkaisu ja lakka vie vähemmän säilytystilaa. Plus myös kynsilakkaa voi käyttää muuhunkin "maalaamiseen" ja vaikka korttien koristeluun.

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Kaulakoru, jonka toinen osa on kulunut ja toinen jostain kummasta oli edelleen kuin uusi...

JÄLKEEN

Ensin ajattelin, että maalaamisella tästäkin ongelmasta pääsee, mutta taas: sitä mitä ei voi peittää - riko se! 

Purin kiinteää ketjua sen verran, että sain kulahtaneen osan pois. Sitten korjasin ketjun. Ja riipuksestakin tuli jotenkin paljon sievempi ja yksinkertaisempi ihan näin yksinään.

Fiksaa sun korut - ENNEN

Ongelma: Isot, piian painavat ja ihan liikaa helinä-ääntä pitävät härpäkkeet.

JÄLKEEN

Tämä ei ole fiksaamista, mutta viime kädessä se paras ratkaisu, kun ei muuta keksikään: pura koru kokonaan. 

Ja kuinka paljon osia näistä irtosi! Oikealla toisen korviksen kehikko vielä koossa, keskellä sama purettuna.

Vähän jo kokeilin mitä osista voisi tehdä.. Ehkäpä jotkut tällaiset korvikset? Tai alas hapsuja kenties?
Monta korvisparia taas valmiina käyttöön!

On vain kovin harmillista, että näin jatkuvan koronakotoilun ja maskikauden aikana ei oikein ole tullut käytettyä korviksia. Sanoinkin yksi päivä, että mulla on ihan ikävä mun mekkoja ja korviksia! Pitäisiköhän alkaa kotonakin laittamaan Uhanat korviin ja mekot päälle sen sijaan et laahustaa pierukalsareissa ja villasukissa.

9 kommenttia:

 1. Hei. Tuli mieleen tuo koukun tummuminen. Oletko kokeillut saako vanhoja koukkuja pestyä puhtaiksi? Hopeahan tummuu, kun ei ole käytössä ja putsaantuu erittäin helposti kirkkaaksi, vaikka ihan suolan ja folion elektrolyysireaktion avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, koska aika harvoin tummumista on tullut. Pitääpä ehkä tutkia toimiiko ei-hopeisiin joku konsti :)

   Poista
 2. Tykkään niiiin paljon näistä korupostauksistasi, kiitos! :) Tuo kynsilakkajuttu on kyllä kätevä, jos on tummuneita hopean värisiä osia, niin oikein paksua (hopeista) glitterlakkaa päälle ja ovat kuin uudet. :) Jokin aika sitten meiltä löytyi kaapista hopeanpuhdistusainetta ja yllätyin ensinnäkin kuinka upean kiillon se antoi hopeakoruille, mutta vielä enemmän siitä, että se tehosi myös hopeanvärisiin rihkamakoruihin. Olen kyllä ihan varma, että olet tehnyt noista glitterkorviksista joskus postauksen. Otit siinä ylä- ja alaosan erikseen ja alaosan suoraan koukun kanssa käyttöön ja yläosaan kysyit ideoita ja muistaakseni ehdotin kommenteissa ketjunpätkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ai sä oot kokeillut puhdistusainetta myös ei-hopeakoruihin, kiva kuulla et toimii.

   Sinulla on myös parempi muisti kuin mulla! :D En yhtään muistanut et kertaalleen osat on jo käyneet blogissa (nolo!). Tosin tuolleen ekan muutoksen jälkeen ei tullut pidettyä ja laitoin osat alkuperäiseen muotoonsa. Näin ne samat jutut alkaa pyörimään, kun tarpeeksi vanhaksi bloggailee.. :D

   Poista
  2. No ei siinä ole mitään noloa, blogisi on ollut niin inspiroiva ja olen lukenut useat postaukset moneen kertaan, että se oli jäänyt mieleen. :) Sitä paitsi tuo pompompalloidea oli paljon kivempi, kuin minun ketjuideani. ;)

   Poista
  3. No ehkä silti vähän nolostun :)

   Poista
 3. Nyt se löytyi: http://madambc.blogspot.com/2014/09/prameat-korvikset.html :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mahtavista vinkeistä! Itselläkin on useampi koru joka kaipaisu kovasti fiksausta. Metallityöt ei vaan valitettavasti ole koskaan ollut omaa vahvuutta. Joitain koruja olen tosin purkanut ja käyttänyt muihin projekteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! :) eikun vain kuule korjailemaan korut. Ei sen tarvitse olla vaativaa "metallityötä", pienelläkin saa paljon aikaan! :) Ja purkamisella jo oppii paljon.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.