tiistai 26. tammikuuta 2021

Laita laukut paloiksi

Pari viikkoa sitten lähti turhat korut paloiksi (ks. postaus). Nyt on vuorossa laukut! 

Eli konmaritin vuorostaan mun laukut. Oli paljon sellaisia veskoja, jotka olivat jo kauan odottaneet korjausta. Nyt totesin, että eihän vikaa voikaan korjata tai en vaan edes halua korjata.. joten laitoin laukut paloiksi! 

Tämä on inspiraatiopostaus aiheesta laukkujen purku - miten se tehdään ja miksi? Mitä siitä hyötyy?

Laita laukut paloiksi - Miksi?

Laukut, jotka eivät ole merkki- tai vintagelaukkuja, menevät toooosi huonosti kaupaksi (oma ja ystävän huomio). Etenkin jos niissä on yhtään mitään pikkuvikaa (ja harvoinpa käytetty laukku on käyttämättömässä kunnossa). Silloin voi käsillä tekijä puntaroida: jos laukku ei mene kaupaksi kahdella tai edes yhdellä eurolla, voisiko laukun laittaa paloiksi ja ottaa laukusta uusiokäyttöön jotain?

Usein laukusta saa vaikka ja mitä materiaalia, joilla voi olla rahallistakin arvoa. Lukot, lenkit ja muut osat, jos niitä käyttää niin eipähän tarvitse uutena ostaa. Ja esimerkiksi pitkät metallivetskarit koristeellisilla vetimillä maksavat isojakin euroja. 

Laita laukut paloiksi - Miten?

Laukku voi olla ensikertalaiselle purkurille oudohko kohde, mutta ajattele sitä vaatteen tavoin. Katso missä menevät saumat. Tutki mitä materiaalia siinä on. Siitä se lähtee.

Mitä tarvitset? Laukku kuin laukku, sen purkamiseen tarvitsee todennäköisesti vain isot sakset ja ratkojan. Moneen metalliosan irrottamiseen tarvitsee pihdit tai kahdet. Vähän voimaa ja rohkeutta peliin.

Ja sitten purkamaan:

Laita laukut paloiksi - Esimerkki

Tässä on (oli) miehen supervanha laukku. Se oli omalla tavallaan hieno, joten yritin sitä kyllä saada kaupaksikin, mutta kukaan ei huolinut pilkkahinnallakaan. Olihan monesta kohtaa jo moneen otteeseen paikattu.

Ja mitä laukusta sai purun jälkeen?

Kuinka paljon materiaalia!

Itse kangas oli vahvaa canvasta. Pesun jälkeen sopii mihin vain. Vetoketjuja, niitä tarvitsee aina. Pari magneettilukkoa, solkia ja vahva, ehjä hihna. Tässä malliesimerkkilaukussa oli jo hyvä määrä matskua.

Erityisen hyviä ovat laukuista saatavat magneettilukot. Ne ovat yleensä ikään kuin nastojen tavoin vain kankaan ja vahvikkeen taakse taivutettuja. Pihdeille auki ja käyttöön johonkin uuteen laukkuun!

Siistimpiä (ei siis tämmöttistä, jossa on hyödynnetty jotain random tekstiä sisältävää kierrätysmetallia taustakappaleena) olen myös muuten nettikirppareilla myynyt, menivät hyvin settinä kaupaksi.

Laita laukut paloiksi - Toinen esimerkki

Kultainen keinonahkaveska, jäänyt liiskaan ja jotain oli vahvikkeissa tapahtunut, kun ei millään tahtonut suoristua. Pinnassa oli tahrojakin, joten tämän laukun myyntipeli oli menetetty aikoja sitten. Eikun paloiksi vain.

Tässä ei kummosia osia ollutkaan ja vetoketjunkin onnistuin rikkomaan. Mutta kultainen keinonahka lähti talteen, siitähän voi saada vaikka ja mitä ihanaa joskus. Puhtaan vuorikankaan ratkoin myös jemmaan tilkkulaariin. 

Vinkki! Sisätaskun säilöin kokonaisena - joskus olen ommellut esimerkiksi pussukkaan jo valmiina olemassa olevan sisätaskun. Se on kätevää, kun on vetskari valmiina.

Laita laukut paloiksi - Nahkapalat

Mitä isompi laukku, sitä suuremmat nahkapalat. Oli se sitten oikeaa tai keinonahkaa, otahan se talteen. Pienetkin palat sopivat askarteluihin ja korujuttuihin. 

Itse leikkaan palat mahdollisimman isona ja poistan valmiiksi jo kaikki turhat palat. Niin, että jäljelle jää vain ehjää, puhdasta nahkaa, jotta se on heti valmis käyttöön, kun sen aika on. Poistan vuoren, mutta jos nahassa on hyvin kiinni ohut vahvike, jätän sen paikalleen.

Ilman vahviketta voi käydä näin. 

Kun keinonahkaa vetää vähän, se repeää. Sellainen nahka ei kestä uudelleen ompelua sellaisenaan eikä juuri oikein muutakaan käsittelyä. Vahvike estää keinonahan venymisen ja sallii paremmat mahkut uusiokäyttöön.

Laita laukut paloiksi - Läpät ja lukot

Läpät ja lukot, mainioita osia. Parhaimmassa tapauksessa niissä ei ole edes liimoja. Monet klipsit ja lukot saa kokonaan irti kuten edellä mainitut magneettilukot, mutta jos ei saa kuten näiden läppien kanssa kävi, voi ne leikata mahdollisimman suurena talteen. Kuka tietää, jos päätyvät johonkin toiseen laukkuun joskus? 

Laita laukut paloiksi - Hihnat

Oli hihna pitkä tai lyhyt, ei sillä ole väliä. Jos se on ehjä, hyödynnä se toiseen laukkuun tai vaikka korin kahvoiksi. Monenlaista hihnaa voi lyhentää kivoiksi kahvoiksi. Pitkästä olkahihnasta voi myös tehdä vyön.

Laita laukut paloiksi - Kovikkeet

On aina hauska nähdä millaista koviketta laukkuun on käytetty. Uskokaa tai älkää, aika monesti se on pelkkää tylsää pahvia (ja ehjän sellaisenkin voi käyttää kyllä askarteluun). Olen löytänyt myös monenlaisia jämänahka- ja muovikovikkeita ja ne otan aina talteen, jos niissä ei ole käytetty tahmasia liimoja. Kerran laukun sisällä oli useampi kerros erilaisia ja eri värisiä keinonahkoja, se oli aika yllätys!

Kovikkeita voi hyödyntää monin tavoin, niistä voi leikata pienempiä kovikkeita pussukoidenn pohjalle, käyttää askartelussa tai hyödyntää missä vain missä tarvitsee tukea ja vahvuutta.

Laita laukut paloiksi - Renkaat ja lenkit

En ole tainnut koskaan ostaa metallirenkaita tai d-lenkkejä (no ehkä kerran, kun sopivaa ei ollut), koska niitä on kertynyt ihan kiva valikoima ja pääosin vain ja ainoastaan puretuista laukuista! (Osa myös ystävien vanhoista purettaviksi annetuista laukuista, ei suinkaan kaikki ole omista.)

Muista kierrättää myös roskat

Luonnollisesti purkamisesta tulee myös roskaa. Oikein kun lajittelee, saa kuitenkin niistäkin suuren osan vielä hyötyyn.  Pahviset vahvikkeet tietenkin pahveihin ja metalliosat rikkoontuneita vetoketjujen vetimiä ja poistettuja niittejä myöten metallinkerätykseen. 

Vuorikankaat, ja muut mahdolliset pienet kangaspalat voi ujuttaa tilkkulaariin tai vaikka kerätä lattiatyynyn/rahin/tms täytteeksi (meitsillä on ainakin keräys käynnissä, edelliset saumurointi- ja tilkkuroskat käytin kesällä jätskibolsteriin, ks. postaus).

Ja lopuksi vielä kolmas esimerkki inspiraatioksi!

Kiva laukku! Niin ajattelin, kun tämä oli taloyhtiön saa ottaa -pöydässä. Nappasin mukaan ja vasta myöhemmin tajusin, että se mitä on päältä kiva, voi olla tarkemmassa tarkastelussa ihan ******. Vikaa ja repeytymää. Hihnat rikki, vetoketju rikki. Nahka kovettunutta. Niitit repsottaa. Ei siis yhtään siinä kunnossa, että kaikkia vikoja olisi voinut korjata tai peittää. 

Suoritin kirurgisen operaation laukulle ja taas oli hauska yllättyä mitä kaikkea sisältä löytyikään. 

Maalarinteippiä! Siis laukunpohjasta sisältä! Ihan tavallista maalarinteippiä. Ja kovikkeen ja laukkunahan välissä oli ruskeaa askarteluhuopaa pehmikkeenä (harmi et ommeltuna ja lähmäliimattuna, sitä ei voinut ottaa uusiokäyttöön).

Purkusaldon näkee tässä. Harvinaisen paljon käyttökelpoisia osia! Tiedän jo mihin aion käyttää nuo keskellä olevat ripamaiset hihnoissa olleet asiat..

Joten jos sinullakin on laukkuja, joita ei kukaan niiden kunnon vuoksi huoli käyttöön, otahan ratkoja käteen ja ota niistä irti kaikki mahdollinen mitä voisi jossain käyttää hyödyksi. Oudostakin lukun osasta voi saada hauskan inspiraation johonkin mitä ei muuten olisi tullut ajatelleeksi. 

2 kommenttia:

  1. Inspiroiva postaus, tällä hetkellä ei vain ole yhtään huonokuntoista laukkua, mutta jatkossa pidän mielessä. :) Itse olen tehnyt parista samanlaisesta vetskarin vetimestä korvikset, pujottamalla välirenkaan ja korviskoukun, mutta taakse voi liimata myös nappikorvakorutaustat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava et tykkäsit, kiitos :) sehän on vain mahtavaa, että ei löydy huonokuntoista laukkua - kaikki kunnossa ja käytössä siis! :) minäkin oon joskus tehnyt vetimistä korvikset! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.