tiistai 2. lokakuuta 2018

DIY: Hapsukorvakorut juhlaan ja arkeen (+ ohje).

Hullu korvakorunainen täällä taas! Koska kaupan koruosastoja vilkuillessa hapsut, himpulat ja muut tasselit eivät ole vielä poistumassa muodista, tein jälleen kahdet uudet hapsukorvakorut.

Toiset tuli arkeen, toiset juhlaan. Isojen korvakorujen käyttäjänä ero varmaan sumenee ja saatan pitää sekaisinkin. Eivät ole kuitenkaan arkeen liian prameat, vähän vain suurikokoiset.
Idea näihin hapsuihin on pyörinyt mielessä pitkään. Niin pitkään etten osaa sanoa olenko imenyt idean jostain muualta vai keksinkö omasta päästä. Ajatuksena oli kuitenkin tehdä pitkän huiskeat hapsut ja joissa olisi yllä minimalistinen kolmio. Vaikka idea pyöri taustalla, toteutus jumi pitkään, koska en löytänyt sopivia metallisia kolmioita mistään.

Sitten vihdoin nyt tajusin, että ei sentäs, eihän niitä valmiina ostaa, voihan ne taivutella itsekin!

Joten siitä tuli hetken taivuttelua ja hapsuttelua ihan kuvavaiheiden muodossa. Ohje, olkaat hyvä:
DIY: Pitkät hapsukorvakorut metallisilla kolmioilla

Tarvikkeet: Ohutta puuvillalankaa, metallilankaa tai kaksi pitkää korupiikkiä, korvakorukoukut, sakset, korupihdit, pikaliimaa.

Vaihe 1: Lankaniputus

Leikkaa kaksi tai useampi tosi pitkä lanka ja taittele se nipuksi, jonka pituus on reilusti kaksinkertainen mitä haluat valmiin hapsun olevan. Suosittelen tekemään nipun niin, että aina yhdistät langan päät yhteen (eli puolitat, puolitat ja puolitat kunnes pitkästä langasta tulee sopivan pitkä nippu) sen sijaan, että kieputtaisit lankaa esimerkiksi käden ympärille. Jotenkin nippuna tulee silloin nätimpi hapsu. Ehkä.
Vaihe 2: Taivuttelu

Ota metallilankaa tai korupiikki (leikkaa siitä leikkureillä tappi päästä pois) ja taivuta se keskeltä v-muotoon. Taivuta päät vastakkain. Päät menevät limittäin, mutta eivät ulotu kulmiin asti. Leikkaa mahdollinen ylimääräinen pituus pois. Pujota lanka nippu kolmion läpi.
Vaihe 3: Viimeistely 

Ota langanpätkä ja sido sillä nippu kiinni. Tee tiukka tuplasolmu, käännä ja tee toinen tuplasolmu. Sen suurempia kiinnittämisiä et tarvitse, voit vain pistää viimeisen tuplasolmun päälle tipan pikaliimaa. Se sitoo sekä solmut että lankanipun sen verran paikoilleen, että hapsu ei leviä käytössä.

Lopuksi liitä korvakorukoukut (jos haluat kolmion olevan suoraan eteen, älä turhaan liitä kolmion ja koukun väliin välirengasta). Sitten on jäljellä suosikkiosuuteni: leikkaa ja tasaa hapsut auki! Valmista.
Pitkät hapsut pääsivät jo viime viikonloppuna keikalle. Ihanan suuret, mutta silti kevyet ja "ilmavat".
(Heh, ei huolta - on mulla kuvassa vaatteet päällä, on vain suuri pääntie.)
Inspiroiduin keikalle tehdyistä pitkistä hapsuista niin, että halusin tehdä myös arkeen jotain vähän lyhyempää ja kepeämpää. Sama tekniikka, samat materiaalit - kolmio vaihtui vain ympyrään ja yksi hapsu triplaantui!
Tein korvakorut samalla ohjeella, ympyrät oli vain valmiina ja näihin lisäsin myös välirenkaat koukkujen ja renkaiden väliin, koska halusin korvakorujen liikkuvan vapaammin. Itse hapsut lukitsin paikoilleen tipoilla pikaliimaa. Ilman liimaa ne seilaisivat helposti miten sattuu, mutta pikaliiman avulla ne pysyvät jämptisti paikoillaan. Auttavat myös siinä, että lyhyemmät lankapätkät eivät purkaannu. Liimasin myös hapsut toisiinsa (en renkaaseen), joten korvakorut on helppo myös purkaa ja renkaat voi uusiokäyttää johonkin muuhun. Yritän aina miettiä kauaskantoisesti siltä varalta mitä tapahtuu, jos mieli tai tyyli muuttuu. Aina pitäisi olla plan B uusiokäyttöön.
Ja tosiaan, hullun korvakorunaisen hapsukorukokoelma kasvaa aina vaan. Tässä muutamia jo tehtyjä hapsuja itselle ja lahjaksi.

Ks. postaukset: 1 Hapsukaulakoru / 2 Muurarinlangasta superpitkät hapsut / 3 Hapsut muurarinlangasta ja helmistä /
4 Hapsut ystävälle / 5 Hapsut lenkillä (sis. ohje) / 6 Vaihtopäiset hapsut ystävälle / 7 Hapsut kierrätysmuovissa

6 kommenttia:

 1. Kolmen tupsun korvikset on aivan täydelliset <3

  VastaaPoista
 2. Ihania hapsuja! Näitä täytyy testata, kiitos ohjeesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä! :) Kiva kuulla, että ohje inspiroi! :)

   Poista
 3. Vielä vähän helpommalla ja vähemmillä työkaluilla (?) olisi päässyt, kun olisi tehnyt kolmion valmiista renkaasta.. eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itsekin eka ajattelin, mutta toisaalta eihän se tehnyt kuin yhden työkalun (pihdit) lisää. Ja suorasta on helpompi taivuttaa kaksi symmetristä kolmiota, pyöreämpi olisi jo vähän haastavampi :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.