Päätin aloittaa uuden sarjan!
Tekniikkakoulu - sama nimikkoteema mikä löytyy jokaisesta Kauneimmat Käsityöt -lehden (ei maksettu mainos) perusnumerosta. On löytynyt jo useamman vuosikerran ajan. Siinä Tekniikkakoulu on teema, joka esittelee aina yhden jollain tapaa samanlaisen idean sekä virkaten että neuloen.
Useimmiten Tekniikkakoulussa on pintaneule, mutta voi olla myös jotain muuta. Pointtina on, että se on kuitenkin helppo tai vähintäänkin helpohko, ei mitään liian vaikeaa, sellaista mitä voi soveltaa moneen työhön.
Olen toteuttanut Tekniikkakoulu-palstaa jo niin kauan (jo vuodesta 2019!), että nyt päätin tuoda siinä jo julkaistuja ohjeita myös blogin puolelle teidän iloksi!
Ensimmäisenä blogin Tekniikkakoulun vuorossa vohvelivirkkaus!
Nämä makeat vohveliruudut ovat palstan alkupuolelta nro:sta 2/20.
Neulottu vohvelipinta on jo blogissa ollutkin, neuloin jo aiemmin vohveli-käsipyyhkeen. Sen ja ohjeen neulottuun vohveliin löydät tästä postauksesta: Neulottu vohveli + ohje.
Tekniikkakoulu: Näin virkkaat vohvelia
Lanka: Tekniikka sopii mille vain langalle. Kuvio näkyy parhaiten tiukkakierteisissä langoissa. Virkkuukoukku: Langan ja käsialan mukaan. Minulla oli tässä kori-mallissa koukku nro 3.
Vohvelivirkkaus: Virkkaa 3:lla jaollinen määrä ketjusilmukoita + 2 reunasilmukkaa. 1. krs: 2 kjs (= 1. p), aloita koukusta laskien 3.s:sta: virkkaa 1 p jokaiseen s:aan, käänny. 2. krs: 2 kjs (= 1. p), 1 p, *1 kpe (= kohopylväs etukautta), 2 p*, toista *-* krs loppuun. 3. krs: 2 kjs (= 1. p), 1 kpe, * 1 p , 2 kpe*, toista *-* krs loppuun. Toista 2.–3. kerroksia.
Jos nyt tuli et APUA, EN TAJUNNUT MITÄÄN niin ei huolta - alla vielä ohje vielä enemmän auki kirjoitettuna!
Näin se onnistuu:
1. Ensin siis luodaan pohja: virkkaa 3-jaollinen määrä ketjusilmukoita ja 2 reunasilmukkaa, vaikkapa 30+2 eli 32 kjs. Ensin virkataan jokaiseen yksi tavallinen pylväs. Pohjakerros on valmis.
2. Oikealla puolella tehdään toistoa: 2 p, 1 kpe. Virkattu kpe eli kohopylväs etukautta tehdään aina edellisen kerroksen pylvään kautta eli tuosta missä on sininen pallo. Kuvassa on kaksi pylvästä tehtynä..
3. ..ja ota lankanlenkki koukulle (kuten alkaisit tekemään pylvästä), vie sitten koukku viedään sinisellä pallolla merkatun pylvään kautta ja ota uusi lankanlenkki koukulle.
4. Ja loput on kuin pitkä pylväs: vedä ensin yhden lankalenkin läpi, sitten kahden seuraavan ja sitten vielä viimeisen. Kohopylväs on valmis. Tästä virkkaus jatkuu 2. krs:n toistolla loppuun asti.
Jos käytät Instagramia, katso tästä myös Reels-video! Löydät minut nimellä @madam.bc
Nurjalla toisto tehdään päinvastoin. Siinä missä oikealla puolella (kuvassa oikea puoli) on kohopylväs, tuleekin nyt talvallinen pylväs ja siinä missä kaksi pylvästä, tulee kaksi kohopylvästä.
Alkuun voi olla vaikea hahmottaa, mutta kuin hommasta pääsee jyvälle, kohopylväät kuin itsessään näyttävät seuraavan paikan. Jälki on aika suoraviivaista.
Tässä näkee oikean ja nurjan puolen eron! Virkattu vohveli on yksipuolinen. Lopputulos on mukavan rouhea ja (langasta riippuen) melko paksu. Tähän sopiikin parhaiten puuvillaiset langat.
Ja kuinka tekniikka taipuu tuotteeksi eli kuinka vohvelivirkattu kori tehdään? Se on helppoa!
Päätä vain koko, virkkaa sen mukaan tekniikkaa ja lisää pohja. Hyvin suunniteltu, kohta jo siis valmis!
Vohvelivirkattu kori
Virkkaa näin: Virkkaa pitkä suikale vohvelivirkaten. Tee ensin reunasuikale ja sitten virkkaa (tai ompele) sen lyhyet reunat yhteen nurjat puolet vastakkain. Käännä oikeinpäin ja virkkaa halkaisijan mukaan sopiva pyörylä. Itse tein pyörylän pylväillä ja täytyy tunnustaa etten edes laskenut lisäyksiä 2. kerroksen jälkeen, vaan pistelin menemään tuplat siihen kohti miltä tuntui tarpeelliselta.
Jos lopetit suikaleen yläreunan 3. krs:n toiston jälkeen, virkkaa ylös vielä yksi 2. krs:n toisto niin saat vohvelikuvion valmiimmaksi. Jos vielä haluat ruutumaisuutta korostaa, virkkaa loppuun vielä yläreunaan kiinteitä ketjusilmukoita. Se sekä viimeistelee että vähän napakoittaa reunaa.
Pyörylä on hyvä laittaa klipsuin, hakaneuloin tai nuppineuloin neljästä osasta kiinni reunaan ja virkata (tai ommella) sitten kiinni niin tulee ainakin kohdilleen.
Lopuksi pieni viimeistely! Nahkamerkki pisteeksi iin päälle. Ei sillä mitään funktiota ole, tai on sillä! Sen funktio on olla kiva yksityiskohta. Se on tärkeä tehtävä.
Ja sitten kori onkin valmis.
Tästä tuli tosi kiva. Toisaalta vähän arkkitehtoninen ja rouhea.. Ja toisaalta jotenkin hurjan söpö kaikessa yksinkertaisuudessaan ja symmetrisyydessään.
Vohvelivirkkaus sopii muuten erittäin hyvin koreihin myös siksi, että se pysyy hyvin kuosissaan. Eipä lörpähdä ainakaan tässä korissa reunat alas. Isompaan koriin voi valita vaikka tuplalangan tai kokoa pienemmän koukun niin tulee jämäkkää jälkeä.