keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

12 kierrätysniksiä keittiöön

Tässäpä tulee keittiöniksien tykityspostaus!

Koska kukapa ei haluaisi keittiöön toimivia pikkuvinkkejä? Jotka ovat vielä käytännöllisiä ja kierrätyssilmälasien läpi hyväksyttyjä? 

Kierrätysniksit keittiöön 12 ideaa - uutta ja vanhaa kierrätysniksiä (koska niksitkin on tehty kierrätettäväksi, heh), joista suurin osa on edelleen käytössä ja jotka olen ainakin meidän keittiöön hyväksi havainnut. Ehkäpä joukosta löydät sinunkin keittiöösi toimivan niksin?

Kierrätysniksi keittiöön 1/12
Laimenna aineet suihkepulloihin

Jos tekee altaallisen tiskipesuvettä, se on asia erikseen - mutta jos tiskaa yksittäisen astian, pisara tiskiainetta (kun pullosta ei vähempääkään saa) on aivan liikaa. Silloin voi tiskiainetta laimentaa valmiiksi vanhaan, puhdistettuun suihkepulloon. Tässä triossa on tuhtia rasvaisten pintojen puhdistustököttiä, valmiiksi laimennettua tiskiainetta ja myös keittiön tasoille sopivampaa laimeaa pesuainetta. Tykkään myös pullojen minimalistisesta yhteisilmeestä, kun kaikki etiketit ovat veks.

+ Plus! On muuten ihan entsteksparas tuo tiskiharja. Meillä ei ole enää vuosikausiin ollut mitään muovista tiskiharjaa (miettikääs paljonko siitä menee kovaa muovia roskiin käytön jälkeen), vaan ostimme vaihtopäisen tiskiharjan (jonka vaihtopää on puuta ja luonnonharjasta). Se on visuaalisestikin sievempi.

Kierrätysniksi keittiöön 2/12
Ripusta kuivauskaapin alle koukkuja

Tätä näkeekin monessa keittiössä, mutta kerrataas silti. Kun ripustaa harjat ja muut s-koukkuihin kuivauskaapin alle niin tiskiallas pysyy siistimpänä ja järjestyksessä. 

Tiskiliinakin kuivuu hyvin nipsussa. Tuo nipsu on muuten tuollainen nipsu, joka on ollut nimilapussa, vähän vastaava mitä verhonipsut.

Vihreä pörrö-pesujuttu on itse virkattu pesutasku. Käytän sitä erityisesti leipätaikinan pesuun käsistä. Pari vetoa ja tahmataikinat ovat sormista poissa. Ks. ohje tästä postauksesta.

Kierrätysniksi keittiöön 3/12
Lisää kuivauskori kuivauskaappiin

Tämä on ehkä nerokkain keksintö, mitä olen keittiössä keksinyt! Käytössä ihan joka päivä. 

Se on vanha metallikori, jonka pelastin omasta kirppiskasasta ja laitoin nippusiteillä kuivauskaappiin. Se on just sopivan pituinen, ei hakkaa takaseinää vaan roikkuu ihan itsekseen. Koriin on hyvä laittaa pienet veitset, kuorijat ja muut pikkuiset keittiöjutut, jotka muuten putoaisivat alahyllyn väleistä alas. Veitsetkin löytää hyvin korista ja ne on turvallista ottaa - ei tarvitse muiden kuivaamassa olevien astioiden lomasta etsiä vihannesveistä!

Kierrätysniksi keittiöön 4/12
Laita hyvä ripustuspaikka keittiöpyyhkeelle

Tämä on myös nerokkaimmat omat keittiöniksit top kolmosessa. Järjettömän helppo ripustuspaikka keittiöpyyhkeelle. Tästä ei muuten pyyhe tipu alas eikä jätä jälkiä pyyhkeeseen. Tai vaadi että pyyhkeessä olisi mitään ripustuskoukkuja. 

Ja arvaisiko, että niksi rakentuu vanhasta muovirannekorusta ja ympärille pikaliimatusta nahkasuikaleesta? Rannekorun sijaan voi käyttää mitä vain muuta rengasta. Ehkä muovi on materiaaleista paras tässä tarkoituksessa. Nahkasuikaleen sijaan voi käyttää myös narua, mutta visuaalisesti nahka sopii tähän. Eikä se jätä oven vetimeen mitään jälkeä.

Tai jos kuitenkin haluaa nipsun, tässä toinen vaihtoehto! 

Tämä oli pitkään käytössä, kunnes klipsi alkoi jättämään ikäviä jälkiä joihinkin keittiöpyyhkeisiin.

Keittiöpyyhekin itse tehty ja on edelleen käytössä, toki hyvin jo haalistuneena.

Kierrätysniksi keittiöön 5/12
Laita merkki tiskikoneeseen

Tämä on toooosi vanha niksi! Oli edellisessä asunnossa käytössä. Vanhan pelin kirjaimista DIRTY / CLEAN ja takana magneetti. Oli aika kätevä ja esti tehokkaasti likaisten astioiden eksymisen puhtaiden sekaan.

Kierrätysniksi keittiöön 6/12
Ompele vuoka- ja peltialustat

Toisin sanoen se on kuin jättimäinen pannunalusta. Tämän ison suojan välissä on vanhaa saunatakkia - eli lämpöeristeeksi voi laittaa melkeinpä mitä vain. Kunhan päälle tulee ainakin puuvillaa (ettei ole sekoitetta, jossa muovipohjaiset kuidut voivat sulaa pintaan kiinni kuumuudesta).

Ks. vuoka-alusen postaus ja katso myös tämä pienempi versio.

Kierrätysniksi keittiöön 7/12
Kierrätä tilkut vuokasuojiksi

Jos sulla on paljon lasisia ja keraamisia vuokia ja tarjoiluastioita, niiden väliin voi ommella tilkuista vuokasuojia. Loppuu se kalina ja kilinä! Ja tekstiili suojaa tietenkin myös astioiden pintaa naarmuilta.

Ks. vuokasuojien postaus.

Kierrätysniksi keittiöön 8/12
Sulje pussit nipsuilla

Tämä on niin hyvä! On ollut käytössä varmaan vuosikymmenen (yhtä vanha on muuten tämä kuvakin). Pyrin sulkemaan aina kaikki pussit. Sulkemiseen voi käyttää pyykinpoikia tai vaikkapa rikkoontuneesta housuhengarista irroitettua klipsiä.

Kierrätysniksi keittiöön 9/12
Laita kaappiin lisätaso

Syvä kaappi, johon pienet astiat hukkuvat? Ratkaisuna on pienen lisätason laittaminen hyllyn perälle! Tuo valkoinen hökötys hyllyn perällä antaa selkeän paikan pienille kulhoille ja antaa vähän logiikkaa turhan syvän kaapin järjestykseen. Pikkutason voi rakentaa hyllyyn vaikkapa pahvilaatikoista.

Tuo minun valkoinen hökötykseni on myös - outoa, mutta totta - vanhoista videokaseteista! Kyhäsin sen vuosia sitten sisustuskontakin avulla ja lopulta se löysi paikkansa tästä kaapista. Kestävä pikkuhylly! 

Ks. VHS-hyllystä lisää tästä postauksesta. 

Kierrätysniksi keittiöön 10/12
Tee omat, pyyhittävät pöytätabletit

Vahakangas ei sinänsä ole yhtään tai eipä sitten lainkaan ekologinen materiaali, mutta se on ekologisempi kuin monet valmiit pöytätabletit, joita ei voi kunnolla kostealla puhdistaa tai jotka käytössä murentuvat ja lopulta joutuvat roskiin sen takia, että ulkonäkö ei ole enää kiva. Vahakangaspöytätabletit voi ommella ihan mihin kokoon vain. Ne voi tehdä kaksipuolisena ja pinnan voi pyyhkiä aineella ja rätillä puhtaaksi. Tableteista tulee sopivan jämäkät ja jähmeät, joten (pöytäpinnasta riippuen) pysyvät hyvin paikallaan.

Ja jämistä voi tehdä vaikkapa punotut lasinaluset kuten kuvassa.

Ks. vahakangaspöytätabletin postaus.

Kierrätysniksi keittiöön 11/12
Leikkaa vanhat leikkuulaudat pieniksi

Jos käytät ohuita, muovisia leikkuulautoja, tiedät et joskus ne vain murtuu. Tai imee tahroja niin, että osa laudasta on ällöttävä ja haluat heittää laudan pois. Jos osa laudasta on kuitenkin vielä ihan käyttis, leikkaa se talteen! Vahvat sakset ja pitkät leikkuuvedot riittävät.

Pieniä leikkuulautoja on helppo käyttää vaikkapa yksittäisen tomaatin leikkaamisen. Tai jos keittiössä ei ole tarvetta, sopisiko askartelujen puolelle leikkuualustaksi? On muuten hyvä suoja myös paperiveitsen alla.

Ks. tämä ja monta muuta muovin kierrätysniksiä tästä postauksesta.

Kierrätysniksi keittiöön 12/12
Virkkaa purkinavaaja

Jos sulla on jämä liukuestemattoa ja lankajämä niin virkkaapa niistä tämä jo klassikoksi muodostunut pikakäsityö. Aivan huippu, en tulisi enää ilman. Avaa kyllä kaikki hankalat hillopurkit ilman ärräpäitä ja ilman, että pitää viedä purkin miehen käsivoimien armoille.

Ks. purkinavaajan postaus plus ohje.

Siinäpä oli 12 keittiöniksiä! Löytyikö joukosta jotain uutta kokeiltavaa omaan keittiöön?

+ Katso myös nämä: paidoista kestorättejä / 3 virkattua kierrätystä keittiöön  

2 kommenttia:

  1. Wau! Nyt oli kyllä hyviä niksejä! Ainakin nuo koukut pitää ottaa käyttöön, vuoka-aluset olis kans kätevät ja tuo purkinavaaja. Kiitos näistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla et tykkäsit :) otahan niksejä käyttöön! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.