sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Korjaa sun vaatteet - lyhennä & pidennä!

Korjaa sun vaatteet!

Sarjaan uusi jatko-osa. Edellinen kymmenen vinkin pläjäyksen löydät tästä (ks. postaus). Ajattelin, että vastahan se postaus oli, ihan tuossa keväällä. Juu oli keväällä, mutta viime vuonna. Näin se on aika hämärtänyt näinä jatkuvina epidemiavuosina..

Mutta nyt fiksataan helposti. Kaikilla on varmasti vaatteita, jotka on muuten hyviä, mutta helma on liian pitkä tai lahkeet liian lyhyet - kuten näissä yöpöksyissä! Kyllä ne lahkeet olivat vielä joskus maltillisen pitkät, nyt jotenkin niin pesussa kutsahtaneet, että tuntuu ihan liian lyhyiltä.

Joten, jos on liian lyhyttä ja liian pitkää vaatetta - mikä ratkaisuksi?

Helppoa: Pätkäse poikki ja lyhennä lisää. Tai pidennä ja pistä jatkokappale. Leikkaa ja yhdistä. Laita halki ja poikki pinoon - ongelma on helposti ratkaistu!

Lyhennä & pidennä 1/5
Liian lyhyet yöhousut 

Lahkeet veks tilkkulaariin ja uuden lahjepituuden huolittelu. Näistä tuli aika söpöt yöshortsit!

Lyhennä & pidennä 2/5
Liian pitkä maximekko 

Sama toimii myös mekkoon. Jos on pituutta liikaa, eihän se ole kuin lyhentää ja huolitella uusi helma. Tätä maximekkoa ei tullut koskaan käytettyä, koska helmapituus olisi ollut sopiva vain korkkareilla. Otin jopa 40 cm pituutta pois (= lyhennyksestä jäi hyvä, valmiiksi huoliteltu trikookappale johonkin muuhun tulevaisuuden projektiin) ja kas, maxista tulikin normaali. Tämä pääsee varmasti nyt käyttöön!

Lyhennä & pidennä 3/5
Helmasta tahrainen toppi 

Ja edelleen sama, helppo niksi toimii myös tahratuhruvaatteisiin. Tahrainen helma pois ja tilalle jotain muuta - tässä topin tapauksessa otin tarvittua vähän reilummin ja lisäsin alle mukavan, saumattoman resorin. Siitä tuli alustoppi pääntiestä liian avonaisten puseroiden alle. On muuten tuo resori vanhojen, saumattomien pikkareihin vyötäröltä talteen napsittu. Sama se onko pikkareista vai ei, jos se on vielä hyvä? Se on kierrätystä parhaimmillaan.

Lyhennä & pidennä 4/5
Liian lyhyt tpaita ja vähälle käytölle jäänyt mekko 

Tavallinen tpaita, jota ei tullut käytettyä, kun se tuntui ahdistavan lyhyeltä ja helmasta ehkä vähän liian napakalta, joka korosti sitä, että lyhyt helma nousi entisestään. Yläosa kuitenkin istui kivasti.

Trikoomekko on itse ommeltu (ks. postaus) ja jotenkin se jäi turhan vähälle käytölle, vaikka ei siinä mitään vikaa ollut. Jotkut vaatteet vaan jäävät sinne kaappiin, vaikka kuinka aikoisi heti huomenna käyttää.

Joten!

Ratkaisu: tpaita vyötäröltä poikki ja mekosta yläosa pois. Sivusaumojen kohdistus ja poikkisaumat kappaleista yhteen. Tpaidasta tulikin mekko! Ihan tavallinen, musta mekko. Enää ei nouseva helma ahdista.

Mutta. 

Entä tehdä mekon pois leikatulle yläosalle? Se oli kuitenkin aika hyvä.

Lyhennä & pidennä 5/5
Randomvaatekappaleet yhteen

Mitä tulee, jos yhdistää mekon yläosan plus liian lyhyen tunikan plus vielä trikoo"neule"takin?

Myös tunika ja trikootakki ovat itsetehtyjä. Joskus aikoinaan kivoja, mutta sitten jääneet käytöstä pois.

Kolmesta tuli yksi!

Yläosan alle tunikan trikoo-osuus ja leveä helmaröyheöö trikootakista. Jäljelle jäi vain leikkuurippeitä, jes.
Tästähän tuli hauska loppukesän (ja toivottavasti tulevien kesien) mekko! Ja mikseipä myös paksujen sukkiksien ja lämpimän neuletakin tai -puseron kanssa voisi pitää myös muutenkin. Mitäs sitä liiaksi lokeroimaan vain kesävaatteeksi. Vaatteet ansaitsevat tulle käytetyksi!

Eikö ollutkin helppoja korjauksia? Ei se paljoa vaadi, että saa vaatteen taas kivemmaksi ja käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.