tiistai 6. tammikuuta 2015

Lahjapankki 2014: DIY lahjoja osa 3.

Ja lisää itsetehtyjä lahjoja, eivät ne vielä loppuneet! (Ks. osa 1. / osa 2.). Seuraavaksi kategoria nimeltä "erikoisemmat lahjat". Nyt tulee vähän sillisalaattia lahjojen saajien seiniltä ja tasoilta. Eli sisustuksella mennään:
Idea 1: Ryijy. Sinänsä rohkea veto, enkä ihan jokaiselle olisi uskaltanut, mutta tämän saajalle uskalsin. Tein tämän kuten oman mustavalkoisen seinävaatteeni (ks. postaus täältä), mutta kudoin ylhäältä alas geometrisesti. Tästä tuli omaani isompi, leveyttä lähes 30cm ja korkeutta pisimmillään 56cm. Koko ei kuitenkaan hidastanut valmistumista, sillä käytin lankoja pujottelussa moninkertaisena (jopa 6-8-kertaisena).
Idea 2: Kannettava kori nahkarivoilla. Tämä tein extrana ryijyn pariksi, kun punaista lankaa jäi suunniteltua enemmän käsiin. Tuli muhkean suurehko, sellainen sopiva "lankakorikoko". Kantokahvat kaksinkertaisesti yhteen ommellusta nahasta.
Idea 3: muistitaulu. Päällystetty vanerilevy ja siihen kiinnitetyt klipsut (ClasOhlsonista) papereille. Yksinkertainen ja minimalistinen. Sopii moneen kotiin, siihen voi laittaa vaikka laskut, muistilaput ja ostoslistat. Kynä pysyy hyvin klipsujen päällä vaakatasossa. Kiinnitys rikkoontuneiden nappikuulokkeiden piuhalla (on kestävä ja mukavasti kierrätettävä).
Idea 4: potretti. Otin riskin ja tein sen! Maalasin perheen muotokuvan silläkin uhalla, etten ole lainkaan kokenut muotokuvamaalari. Loin kokonaisuuden neljästä eristä kuvasta, kun en löytänyt perheestä ajankohtaista perhekuvaa. Aluksi piti maalata ihan pelkistettynä, mutta maalausta työstäessä yksityiskohtia vain tuli huomaamatta lisää ja lisää. Ja lopputulos on tässä. Kyllä ne aika hyvin saajiltaan näyttävät! (Taulun koko 40x40cm.)
Idea 5: vähän erilainen potretti. Eräänlainen muotokuvaus tämäkin, kirjailtuna itse ommeltuun tyynyliinaan (huhheijaa, jäipäs silitys köpöiseksi, no pakettiinhan se kuitenkin piti vielä taitella..). Siinä ovat perheenjäsenet kissaa myöten ja lääniä riittää, jos vaikka tarvitsee lisätä lapsia tai eläimiä. Tyynyn idea ja mallit hahmoihin täältä ja täältä.
Idea 6: koristekukat, ikikukat, "talvikukat". Tämä oli myös vähän erilaisempi joululahja. Idea muhi mielessä pitkään. Tahdoin tehdä kahdelle eri ihmiselle näyttävät koristekukat ilmakuivatettavasta massasta.
Valmistaminen oli hidastetöyssyjä täynnä. Miten kukat teen? Mikä on hyvä materiaali varsiksi? Mistä saan alustan? Itse massa on kuivuttaan melko kevyt, joten tein nuput suoraan moninkertaisesti taivutetun rautalangan päähän. Iskin rautalangat styroxpalikoihin ja taas mietin. Millä päällystän varret? Millä päällystän stryroxin? Mistä saan painoa alustaan? Entä, jos styrox halkeaa? Lopulta päällystin varret liimalla ja kreppipaperilla. Työnsin isoja ruuveja painoiksi styroxpohjaan ja liimasin kartongin niiden peitoksi. Koristeellinen vahakangas styroxin ympärillä estää laitojen murtumisen. Päälle painelin vielä massaa ja lopuksi lakkasin massa-alueet. Hilelakka oli piste iin päälle.
Jos valmistus oli ongelmallista, sitä oli myös kukkien pakkaaminen. Toiselle askartelin pahvista laatikon, jonne laitoin kukan paperin ja kuplamuovin kanssa. Kiinnitin varteen "nostokurjen", josta kukan sai helposti ylös. Toisen kukan jouduin paketoimaan rumemmin ilman laatikkoa, koska sen piti kestää ehjänä myös pitkä ajomatka.
Ja vaikka kuinka laitoin laatikon laidoille "Tämä puoli ylöspäin"-lappuja, kävi paketti lahjojen annossa kertaalleen nurinpäin. Onneksi ei käynyt kuinkaan, olisi ollut todella mälsää, jos kukka olisi mennyt paketin sisällä rikki.
Ja paikkansa kukat löysivät. Toivottavasti saajat pitivät kukista. Ei niitä ainakaan kastella tarvitse ;)

8 kommenttia:

 1. Wau miten taitavasta olet toteuttanut perhepotretin. Kukatkin ovat kauniita ♡

  VastaaPoista
 2. Sä oot huippu, ihan huipputekijä. Ihanat lahjat!!!

  VastaaPoista
 3. Upeita kaikki! Voin kuvitella lahjansaajien onnentunteen, itsekin olisin ilahtunut moisista ikihyviksi!

  VastaaPoista
 4. Oletpa taitava ja viitseliäs. Upeita lahjoja.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.