tiistai 3. marraskuuta 2015

Vinkkejä: mihin karsia mitäkin?

Kuvassa karsintaa käynnissä. Näistä lähes kaikki selvisi karsinnasta takaisin kaappiin.
Koostin aikaisemmin vinkkejä kuinka karsia tavaraa. Entäs sitten, mihin laittaa ne kaikki? Etenkin, kun roskis ei ole vaihtoehto? Eli seuraavaksi vinkkejä mihin laittaa mitäkin turhaa roinaa kiertoon! Monet vinkit ovat useimmille selviä asioita, mutta kerrataas nyt kuitenkin jotain perusteitakin.

Jos käyttöaikaa on jäljellä:

Vaihtoehto 1) Myy ne pois
Toisten mielestä osa laittaa roskallekin hintalapun, mutta minun mielestäni turhan moni aliarvioi ja heittää hyvää tavaraa roskiin huonolla "eihän tätä kukaan osta"-väitteellä. Mitä vain voi myydä, kun löytää oikean kanavan ja oikean hinnan. Ks. vinkkejäni myyntiin a) kirpparilla, b) netissä (esim. Facebook, tori.fi ja huuto.net) ja c) tapahtumissa kuten Siivouspäivänä.

Vaihtoehto 2) Vie kierrätykseen
Jos et jaksa itse myydä, vie kierrätyskeskukseen. Oikeasti. Kaiken vähänkään käyttökelpoisen tavaran ja vaatteen voi viedä kierrärille. En ymmärrä miksi jotkut karttavat kierräreitä. Mitä helpoin tapa laittaa hyvää kiertämään! Vinkki: Useissa kierräreissä on myös käsitöille- ja askarteluille omat osastonsa, joten jos käsityötarvikkeissa pyörii käyttämättöminä turhia tarpeita niin hyvin voi ne viedä myös kierrärille. Turhat langat, parittomat puikot, napit, koristeet..ihan mitä vain!
Aine ne turhat hengaritkin joku nappaa jätehuoneen nurkasta matkaansa.
Vaihtoehto 3) Anna kiertoon
Anna kaverille. Aina löytyy joku, jonka mielestä toisen romu on toisen aarre. Oli se sitten naapuri, sisko, Facebookin roskalava-groupin jäsen, Annetaan-palsta tai vaikka tietty hyväntekeväisyyskeräys, uskalla antaa hyvää kiertoon.

Vinkkejä:
Taloyhtiöissä ja työpaikoilla voi myös laittaa "saa ottaa"-pisteitä käyttöön arjen hyödykkeille. Vanhoja aikakausi- ja naistenlehtiä voi viedä terveyskeskusten ym odotusauloihin missä jonotetaan ja missä kaivataan lukemista. Samoin myös erilaisille lasten leikkipisteille voi luovuttaa leluja!

WhatsApp on nykyisin myös erittäin helppo väylä tyrkyttää kamaa kaverille. Jos sulla on kavereille group ja pusero, jota et käytä tai kirja, jota et lue, miksi et laittaisi siitä kuka-haluaa-kuvan grouppiin? Eikä kukaan ei voi väittää, että  tavarasta eroon pääsy olisi työlästä.

Joulu on myös tulossa ja se myös tarkoittaa joulupatakeräyksiä ja myös Facebookin erilaisien joulutempauksia, esim. käytettyjen lelujen, kirjojen tai talvivaatteiden keräyksiä vähävaraisille perheille. Mikä antaisi paremmin joulumieltä kuin toisen auttaminen jouluna?

Entä vaihtoehdot, jos tavara ei ole enää käyttökelpoinen ja korjatakkaan ei voi?
Jos laite ei enää toimi, on sen oikea päätepiste SER-keräyspiste.
1) Muista SER
SER eli sähkö- ja elektroniikkaromut kuten kellot, läppärit, tulostimet, kännykät, kamerat, lamput (paitsi hehku- ja halogeenilamput) jne.. Vaikka kuinka olisi muovia päällä ja metallia sisällä, ei sähkövirralla, akulla tai paristolla käyviä laitteita saisi laittaa roskiin tai metallin keräyspisteeseen. SER-keräyspiste se olla pitää, vain sitä kautta laitteista saadaan arvokkaat metallit teollisuuteen uusiokäyttöön ja estetään se, että vaarallisia aineita päätyisi luontoon. Huom: nykyisin myös useimmat sähkölaitteita myyvät kaupat isoista marketeista lähtien ottavat elektroniikkaromua vastaan.

Muista myös: vie SER-kierrätykseen elektroniikkaromu ilman tuotepakkauksia, ohjekirjoja ja lasi- tm. osia. Poista imureista pölypussit, tulostimista kasetit jne. Varmista, että tietoa sisältävät laitteet (puhelimet, kamerat, läppärit jne) ovat tyhjennettyjä. Esim. netissä on monia ilmaisia ohjelmia, joilla kovalevyn voi tyhjentää tai sillä olevat tiedostot tehdä lukukelvottomiksi. Kovalevyyn voi myös käyttää vasaran avulla patoutumat, jos haluaa maksimoida tietoturvallisuuden. Voit myös viedä ne liikkeeseen, jossa on lukittu tai sinetöity data-SER -keräysastia.

Lue lisää SER-kierrätyksestä ja SER-romua vastaanottavista paikoista täältä.
Jo kertaalleen kierrätetyn huonekalun voi kunnostaa. Tähän meni uusi päällinen. Oli käytössä vielä puoli vuosikymmentä.
Kun lopulta aika todella jätti, otin nahan, napit ja istuintyynyt talteen. Vasta sen jälkeen runko lähti kaatikselle.
2) Huonohkot huonekalut
Huononkin huonekalun voi laittaa mieluummin Annetaan-palstalle (esim. tori.fi tai Facebookin paikkakuntakohtaiset ryhmät) kuin kaatopaikalle. Aina voi löytyä joku, joka osaa kunnostaa tai voi hyödyntää edes huonekalun osina. Jos vika on vain visuaalinen tai kosmeettinen, suosi kierrätyskeskuksia. Useimmilla kierräreillä on ilmainen huonekalujen noutopalvelu. Vinkki: usein noutopalvelut ovat kuun vaihteissa muuttojen takia tukossa, joten siirrä nouto kuun keskipaikkeille tai sovi nouto tarpeeksi aikaisin varataksesi tietyn ajankohdan.
Vanhat sukkahousut - Pirkkanikseissäkin eniten käytetty materiaali.
3) Tekstiilijäte
Suomessa ei toistaiseksi uusiokäytetä tekstiilijätettä. Joissakin paikkakunnilla ne poltetaan sekajätteiden mukana, mutta liian monessa ne päätyvät vain kaatopaikan tukkeeksi. Muistan kuulleeni knopin, että suomalainen dumppaa vuosittain 10 kiloa tekstiilijätettä roskiin. Se on järkyttävää. Mitä muita vaihtoehtoja tekstiilien pois käyttämiselle on? Tässä joitakin ajatuksia:
Kaiken voi silputa. Edes vähän.
- Silppua (tai anna toiselle silputtavaksi) trikoot ja puuvillat. Leikkaa kuteeksi tai siivousräteiksi. Auto- ja remppamies voi käyttää paitopaloja rasseleina. Kerää syrjään rahin täytteeksi, suojiksi varastoon..
- Jos et silppua kokonaan, silppua nyt edes käyttökelpoiset osat talteen. Ota talteen napit, vetskarit, metalliosat ja koristeet. Jos et itse tarvitse, tarjoa kaverille tai lahjoita kierrätykseen.
- Vanhat lakanat ja pyyhkeet ovat vaikeita. Toki lakanoistakin saa puuvillakudetta ja pyyhkeistä siivousrättejä, mutta olisiko niistä enemmän hyötyä löytöeläinkodissa, ensi- tai turvakodissa tai muussa vastaavassa keskuksessa mitä paikkakunnaltasi löytyy? Jotkut kierrätyskeskuksetkin ottavat vastaan ehjiä lakanoita, olivat ne sitten kuinka haalistuneita tahansa.
- Yhtenä vaihtoehtona on kerätä tekstiilijäte kassiin ja viedä vaateliikkeeseen (esim. HM), jossa on lumppujen keräystä. Vastineeksi saa hyvän mielen (ja alekupongin). Suljettuun kassiin voi sulloa kaikki tekstiilijätteen parittomista sukista ja reikäsistä pikkareista lähtien, ei niitä availla ja katsota kuka tuo mitäkin. (Huom: en ota tässä asiayhteydessä kuitenkaan kantaa joidenkin keräysten kyseenalaisiin tietoihin tai niiden vähyyteen miten ja mihin lumput kierrättävät.)

4) Vanhat silmälasit
Kaikki silmälasit ja aurinkolasit vahvuuksilla voi viedä takaisin optikolle. Monet ottavat vanhat lasit vastaan, vaikkei sillä hetkellä ole esim. laajempaa kampanjaa silmälasien keräämiselle kehitysmaihin/köyhille. Ps. suosittelen, että lasien kuntoarvio jätetään aina optikolle.
Ei ole kaikki kultaa mikä kiiltää, mutta ne mitä ovat, eivät kuulu roskiin.
5) Hopeat ja kullat
Löytyykö vanhoja rikkinäisiä kulta- ja hopeakoruja? Selvitä paikkakunnallasi toimiva liike (esim. panttilainaamo, koruliike, korutarvikkeiden liike), joka ostaa sulatettavaksi jaloromua koruista lusikoihin.

Vinkki: jos et tiedä onko koru rihkamaa tai aitoa, ota suurennuslasi käyttöön. Jos löydät pienenpienen (voi olla piilossakin) kolmilukuisen leiman, kyse  on jalometallista. Ks. leimamerkit vaikka täältä.

Kerran vein epävarmatkin osat liikkeeseen ja siellä selvisi, että eräskin rikkinäinen lukko, jota epäilin rihkamaksi, olikin ties kuinka monen karaatin kultaa. Ja meinasin heittää sen eli kultaa roskiin! Sinne meni sulatusuuniin uusiokäyttöön. Ja samalla myyntipotti kasvoi kivasti. Ostohinta määräytyy yhteen lasketusta painosta ja yllättävän paljon pienetkin korut painavat!
Ja jos nyt ainut oikea kohde on se roskis, noudata kierrätyslootien ohjeita. Jos et tiedä mihin lootaan tai keräyspisteeseen jokin kuuluu, aina on kierrätys.info. Netti sen osaa kertoa mihin mikäkin laitetaan.

Mitä muita vinkkejä ja kierrätyskohteita tulee mieleesi? Jaa toki muillekin.

4 kommenttia:

  1. Kivoja ja hyviä vinkkejä. Tuohon kohtaan hopeat ja kullat lisäisin, että vanhoista (rikkinäisistäkin) jalometallikoruista voi tuunata, tai sulattamalla ja uudelleen muokkaamalla valmistaa ihan uuden korun :) Kultasepän kanssa yhdessä voi suunnitella juuri itselle mieluisen korun. Ja vanhoissa koruissa mahdollisesti kiinni olevat koru/jalokivet pystytään myös irrottamaan ja käyttämään vaikka sitten siihen uuteen koruun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lisäys! Oon kerran käynyt jopa keskustelua kultasepän kanssa näistä sulattamalla uusien tekemisestä. Odotin projektista paljon kalliimpaa ja hitaampaa mitä se oikeasti on! :)

      Poista
  2. Mainio postaus, olen itse suunnitellut samantapaista :) Tosin hiukan eri aiheesta.

    Pakko sanoa että olet saanut blogisi pidettyä vuosien saatossa todella laadukkaana, tätä on aina yhtä ilo tulla lukemaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cee S :) onpa kiva kuulla! Toivottavasti mieleinen taso pysyy jatkossakin :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.