maanantai 5. kesäkuuta 2017

Korjausompelusta.

Korjausompelu on tylsää tehdä ja vielä tylsempää bloggausaiheena. Mutta silti niin tärkeää. Pitäisi välillä itseään muistuttaa, että aina ei ole tarvetta uudelle (oli se sitten uusi ostettuna tai tehtynä) vaan vanhastakin on pidettävä huolta. 

Jos jotain on vialla, katsotaan voiko sen korjata. Kuten repeämät paikataan, voi myös monet puutteet korvata jollain muulla. Tsekataas parit perusjutut korjausompelusta:
Korjausliike 1/5: Venähtänyt pääntie

Monet collegepuserot ja t-paidat sanovat parin pesun jälkeen pääntiestä plötsisplöö, jonka jälkeen pääntie ei kulje nätisti vaan lörpsöttää venähtäneenä. Niin kävi myös tälle paidalle. Ahkera tyttö olisi ratkonut vanhan pois ja ommellut uuden päälle, mutta laitoin mutkat suoraksi. Leikkasin koko pääntien uusiksi. Laajasta o-mallista venepääntiehen, jolloin koko pusero sai vähän uutta ilmettä. Huolittelin pääntien sellaisenaan, eipähän ainakaan enää venähdä.
Korjausliike 2/5: Nolot lahkeet

Vanhat, mutta hyvät jumppapökät ovat ajalta, jolloin leveämmät lahkeet eivät olleet nolouden aihe. Nyt housut meni nurin, lahkeet päällekkäin ja leikkasin sisä- ja ulkosaumasta isot kaitaleet pois. Sit huolellinen ompelu jousto-ompeleella parikin kertaa, etteivät saumat räsähdä joustaessa poikki. Nyt näitä kehtaa pitää muutenkin kuin vain silloin, jos kaikki muut jumppapöksyt ovat pyykkikorissa.
Korjausliike 3/5: Liian lyhyet lahkeet

Ostin paksut ololeggarit alennuksesta ja katsos vaan, että kotona sieppasi. Olisi pitänyt kokeilla..! Olivat kuin lahkeista kutistuneet. Ja koska capreiksikaan niitä en tahtonut korjausleikata, päätin korvata lyhkäisyyden lisäkappaleilla.
Tilkkulaarista löytyi sopivasti joustavaa mustaa resorimaista kangasta. Tein niistä kaksinkertaiset lisäkappaleet. Nerokasta! Lisäkappaleita ei juuri huomaa. Pieni sävyero on, mutta muuten oikein näppärä ratkaisu. Ja on nyt sopivasti pituutta! Tämä toimisi varmaan myös monen lapsen pöksyissä, jos muuten on hyvä, mutta pituuskasvu haittaa lahkeita.
Korjausliike 4/5: Koneessa kutistuneet

Hyvät miljoonan denierin luottosukkikset yhtäkkiä kutistuivat! En ymmärrä mitä kävi. Mielestäni en pessyt sen korkeammassa asteessa kuin aikasemminkaan. Silti jäi sukkikset puolitiehen. Oli kovin ikävää. Korjausliikkeenä oli ratkaisu leikata sukkikset poikki ja pinoon. Sain yli polven pitkät sukat. Tai nilkkoihin makkaroituvat kotisukat. Kumminvain. Yläosa lähti lumppuihin.
Korjausliike 5/5:  Avautuvat napit

Voi nepparit, miksi kiinni ette pysy? Sitä pukeutuu ja kohta huomaa, että nappi toisensa jälkeen sanoo plops. Tosi kiusallista.
Olin vähän jo murheissani, että pitääkö luopua ihanasti kulahtaneesta ruutupaidastani, mutta sitten keksin sen! Keksin varmaan tässä pyörää uusiksi, mutta tajusin (tai muistin?) että voihan niitä löystyneitä neppareita pihdeillä kiristää! Nipsnips sieltä ja nipsnips täältä. Ja muuten pysyy taas paita päällä kiinni. Jes.

8 kommenttia:

 1. Hyviä korjauksia olet tehnyt. Erityisesti tykkäsin resoreiden lisäyksestä liian lyhyisiin lahkeisiin.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) perusjuttuja, kyllä näillä menee viikko mukavasti ;)

   Poista
 2. Ois ollu kiva nähdä ihan päällä miten tuo eka paita muuttui. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja just kun aattelin et on niin tylsää ettei kukaan näitä tahdo päällä nähdä :D

   Poista
 3. Tiedän tuon tunteen, korjaushommissa saa menemään aikaa paljonkin ja lopputulos on usein hyvä, mutta ei niistä viitsi postata. Tää oli hyvä juttu, sai ideoita omiin korjausta vaativiin vaatteisiin. Ja vaatteiden kertakäyttöaikana on tärkeää välittää viestiä, että vanhaakin voi korjata. Hyvä sinä👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Vanhaa voi ja pitää korjata :) aikaa se ottaa tekijältään, mutta antaa myös vaatteelle tuplana aikaa lisää :) se on tärkeintä se!

   Poista
 4. Tuttua puuhaa. Itse en vaan millään ikinä saa omia korjausjuttuja aikaiseksi vaan jäävät pyörimään pitkin lattioita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, pitkin lattioita pyörivät, keskeneräiset projektit.. :D tuntuu joskin tutulta puuhalta tuokin.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.