torstai 3. elokuuta 2023

OHJE: Reppumaskotiksi neulottu minireppu

Ja näin se on jo elokuu. Kesä alkaa olla loppusuoralla ja lapsillakin koittaa pian paluu kouluun - ja siitä muistui mieleen tämä joitakin aikoja sitten neulomani minireppu!

Se on kuin läpällinen reppu minikoossa - toimii reppumaskottina tai vaikka barbileikeissä. Parasta on, että kukkaro on myös oikeasti toimiva - sen sisälle voi laittaa mitä vain pientä, vaikka varakassin tai pyöränpenkin sadasuojan (jos on sellainen ohut ja hyvin litteäksi viikattava). 

Repussa on kiristysnauha ja läpässä vielä nappi. Jos reppua haluaa käyttää kukkarona, voi napin tehdä napakaksi. Lasten barbileikkeihin riittää vähän löyhenpikin napinläpi.

OHJE: Reppumaskotiksi neulottu minireppu

Langaksi käy mitä vain puuvillajämälanka, puikot langan ja käsialan mukaan (minulla tässä taisi olla 3). Muita tarpeellisia tarvikkeitä ovat pätkä nyöriä (esim. vanhan hupparin hupun nyörit tai vaikka vanhojen kenkien pesty kengännauha), nappi ja avaimenperärengas, lisäksi myös jotain ohuempaa nyöriä tai jämäkkää lankaa kiristyslangaksi.

Tee näin: Luo 28 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena aina oikein noin 20 kerrosta. Repun pohja on valmis ja sitten neulotaan läppä ja siihen lopuksi napinläpi: Päätä noin 2/3 silmukoista ja jatka jäljelle jäävillä silmukoilla (tässä jatkoin 9 silmukalla) sileää neuletta tasona 10 krs.  Neulo 2 oikein, päätä 5 silmukkaa, luo oikealle puikolle 5 silmukkaa, neulo 2 oikein. Neulo 1 kerros kaikki nurin. Päättele.

Lopuksi ompele nappi paikoilleen. Ompele repun pohja yhteen nurjalta puolelta. Tuo kiristyslanka repun suun eteen napin kohdalle ja kuljeta langan pää silmukoiden yli ja ali. Sido langan päät yhteen. Ompele nyöristä pienet hihnat repun sivuille, voit viedä nyörinpäät myös työn sisään, jolloin hihnoista tulee siistimmät. Lisää lopuksi läpän taakse avaimenperärengas. Tarvittaessa vahvista renkaan ompelua lisäämällä vahvikkeeksi pala esimerkiksi huopaa tai nahkaa.

Vinkki! Repun kokoa on helppo säätää suuremmaksi, lisää vain alun silmukoita ja tee kerroksia enemmän. Läppää varten jatka vain noin 1/3 silmukoista.

Ohje julkaistu Kauneimmat Käsityöt -lehdessä (nro 5/20).

Iloista opintietä koulunsa aloittaville tai sitä jatkaville!

2 kommenttia:

  1. Nämä reput ovat kivoja tehdä mutta olen vain virkannut niitä, ensin koossa 1:6 ja myöhemmin 1:12. Ohjeen löysin netin syövereistä.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.