Sivut

lauantai 19. joulukuuta 2020

19. luukku: Ota joulu rennommin

Joulu lähestyy. Se on jo ihan päivien päässä. Nyt on aika sanoa hop stop, sano fuck you joulustressi ja rentoudu. 

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl) / 16. Kestävämpi paketointi (16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin) / 17. Viiden minuutin jouluasetelma / 18. 9x helppo ja haastava kattaus

Fuck you joulustressi -ristipistokoristeen ja kaavion löydät tästä postauksesta.

Tuleeko sinulla yleensä säikähdys, apua kohta se joulu on? Koti siivoamatta, lahjat paketoimatta, laatikot tekemättä?

On ollut kummallinen vuosi ja kyllä monella varmasti jo kestävyys on tapissa. Ei siis kasata enää turhaa stressiä, otetaan lähtölaskenta jouluun rennommin rantein.

Tässä muistutuslistaa: Kuinka ottaa joulu rennommin?

1. Pidä rennompi välivuosi

Usein "joulukiire" on itse luotua. Asetetaan paineita, odotuksia ja vaatimuksia. Eikö nyt jos milloin tänä vuonna on lupa sanoa et heippa turha kiire ja hoppu? Sano ei joulujutuille, joista luopuminen yhdeksi jouluksi ei tee kipeää. Ota rennommin ja kokeile vähän erilaista joulua. Tulee se joulu ensi vuonnakin ja toivottavasti epidemiavapaa sellainen. 

2. Unohda turhat perinteet

Pidätkö kynsin ja hampain kiinni kuormittavistakin perinteistä ja koska nyt on tehtävä se ja se, koska on aina ollut niin..? Jos rosollia ei kukaan pöydästä syö, tarvitseeko sitä oikeasti? On vain yksi ratkaisu: unohda turha pakottava perinte ja ongelma on ratkaistu.

3. Laita villasukat jalkaan

Pistä villasukat jalkaan ja sano stop. Ota aikaa itselle ja nosta jalat ylös. Ihan hyvä muistutus arjessakin. Käsittele lepo miten käsittelet, kunhan teet sitä. Joulukin tarvitsee lepoa, ei vain täysillä suorittamista.

4. Ei kaikkea kivaa kerralla

Kuten sanoin: tulee se joulu ensi vuonnakin. Ennen olin se, joka kasasi loputtoman idealistan niin lahjoille, käsitöille ja kokeiltaville resepteille vain uupuakseni jo ajatukseen et en taaskaan ehdi tekemään näistä kuin osan. Pari joulua sitten opin sen: jätän tietoisesti osan listan asioista ensi vuoteen, jopa sellaisia mitä haluaisin tehdä just nyt jouluna - koska jää sitten jotain kivaa ja uutta kokeiltavaa ensi jouluksikin. 
5. Rallattele musiikkia

Perusperttivinkki kaikkeen stressiin: musiikki. Mutta jos koronajoulu tuntuu jo lähtökohtaisesti kipeältä, älä nyt ainakaan vaivu joulumasennukseen kuuntelemalla esimerkiksi varpusta jouluaamuna, jos se saa kyyneleet silmiin ihan muutenkin. Rallattele enemmän pimpelipomia ja tipetipe tiptapia soimaan. 

6. Herkuttele jollain extrahyvällä

Sokerikooma tuskin auttaa, mutta pieni herkku tekee hyvää. 
7. Sauno stressi pois

Hyvä sauna ei selityksiä kaipaa.

8. Hemmottele - olet sen arvoinen

Jos nautit hemmotteluhoidoista, tee itsellesi kiva kuorinta tai kasvonaamio. Ks. viime vuoden joulukalenterista hemmotteluideoita ja -ohjeita. Minä aion ainakin tehdä tässä ennen joulua vielä piparkakkukuorinnan!
9. Tee käsillä jotain pientä

Rentoudu käsiesi kautta. Sen ei tarvitse olla mitään isoa. Pienikin on kaunista. Oli se sitten tällainen minihimmeli tai vaikka perinteisesti neilikoita tökättynä mandariiniin.
Minihimmeli 

Tämän tein tässä yksi ilta ihan huvikseen, kun bongasin tarvikelaatikosta himmelin teosta jääneitä pätkiä, sellaisia jopa 5 cm:n jämiä. Olin heittää pois, mutta kokeilinkin kuinka pienen himmelin niistä saisi tehtyä! Tämä alkaa olla aika nukkekotikokoa. 
10. Less is more

Jos haluat tehdä jotain, mutta se tuntuu kovin työläältä ja stressaavalta, kitke idea pienemmäksi. Hyvä esimerkki: älä tee jättimäistä koko päivän vaativaa piparkakkutaloa, vaan kokoa yhdessä iltapäivän puolikkaassa minitalo! Olen tehnyt useasti vain minitalon. Ei se maku parane koon kasvatessa.

11. Epäonnistu ja naura

Jos puuro palaa pohjaan, piparitalot hajoaa ja kakku menee kuivaksi, hellurei onkos sillä niin väliä? Ehkä ensin epäonnistuminen tekee kipeää, mutta yritä nauraa itsellesi. Epäonnistuminen on inhimillistä. Vertaistukea löydät viime joulun kalenterinluukusta, jossa jouluhommat eivät menneet kuten strömssössä, ks. postaus.
12. Älä tee mitään

Jos väsyttää, ota päiväunet. Jos tekemättömät asiat stressaa, lähde kävelylle. Unohda hösyäminen, katso sen sijaan joululeffa. Tai jouluton leffa. Viihde on aina hyvää eskapismia stressiin. 

Jos et erityisesti nauti joulupuuhailuista, skippaa ne. Tulee se joulu myös tekemättä yhtään mitään. Joulu on siinä mielessä kiitollinen, että se tapahtuu myös ilman suorittamista. Joulua ei vietetä kaapeissa, olkoon siis siivoamatta. Mene sieltä mistä aita on matalin. Oli se sitten lanttuloota tai joulujälkkäri, kaiken saa tietenkin kaupasta myös valmiina stressivapaasti. 
13. Tee jotain hyvää

Tee hyvää toiselle, se tekee hyvää sielulle. Lahjoita hyväntekeväisyyteen. Ilahduta lähimmäistä. Luovuta verta (jos terveys sen sallii). Liity kantasolurekisteriin. Erityisesti jouluna on hyvä muistaa sitä, joka on heikommassa asemassa. Lue lisää tästä postauksesta.

14. Epätäydellinen on täydellistä

Markkinointi ja sosiaalinen media, ne nyt ainakin voivat luoda paineita "täydelliseen jouluun". Ota sometauko, haistata mainoksille kukkaset ja vedä kalsarit jalkaan. Älä välitä, joulun ei tarvitse olla täydellinen, kaunis ja ihania tuoksuja täynnä. Ole niissä pierukalsareissa, jos haluat. Tee oman näköisesi joulu, silloin se on just täydellinen sulle. 

15. Rakenna perheen lautapeli-ilta

Lautapelit ovat aina muodissa, usko pois. Meillä on miehen kanssa myös ihan vaan kaksin pelattavia pelejä. Silloin tällöin pidetään peli-ilta. Se tekee hyvää. Pelaaminen on perinteistä yhdessä olemista ilman ruutuja ja somea.

Katso myös viime vuoden joulukalenterista printattava sanahakupeli lapsille! Ks. postaus.

16. Ota videopuhelu

Tylsä kehotus, kun varmasti monella on etäilykiintiöt jo täynnä. Mutta se on parempi kuin ei mitään. Miten olisi vaikka torttujen leipominen yhdessä, mutta etänä? Sitähän voisi tehdä yhdessä erikseen vaikka ja mitä.
17. Ota pieni drinkki

Alkoholi ei ole ratkaisu mihinkään, mutta satunnainen joulupaukku voi rentouttaa. Kokeile munatotia,  alkoholillista glögiä, joulusangriaa tai vaikka ihan vaan sitä kaupan jouluolutta. 

18. Ota homma haltuun ja delegoi

Jos kuitenkin haluat tehdä "kaiken" niin se on aivan ok. Kunhan delegoit. Puunaa se koti yhdessä, jokaiselle asukille löytyy varmasti tehtävää. Leipomiset ja ruoanlaitot hoituvat yhdessä. Jos toinen ei osaa, niin siinähän se apukokkina oppii. Joulun pitäisi olla yhdessäoloa, ei sitä et yksi hoitaa kaiken hiki päässä.
19. Aloita joulupäiväkirja

Jos olet meikäläisiä, jotka saa stressin hallintatuntua listojen tekemisellä, joulupäiväkirja voi olla sinun juttusi. Päiväkirja voi olla minkälainen vain muistikirja, johon voit tallettaa kaikkea jouluun liittyvää. Mitä lahjoja teit, mitä reseptejä kokeilit, mitä ideoita olisi seuraavalle joululle - ihan mitä vain!
Ja kohtahan ollaan valon puolella, pimeys helpottaa jo viikkojen päästä. Valo lisääntyy, talvi taittuu ja kevät lähestyy. Toivoa on. Tämä kuva on vuosien takaa, kun tapaninpäivänä oli niin kaunista järvelle päin, että henki meinasi salpautua. Tuli fiilis, että kaikkeen on toivoa, jos maailma voi näyttää tältä pimeyden jälkeen.

Tuli nyt mitä vain, en aio stressata joulusta. En suostu siihen.
Teen jotain, jos huvittaa. Jos ei jaksa niin ei jaksa. Ja se on aivan hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.