keskiviikko 25. elokuuta 2010

Minihuppari minikoiralle.

Olen tehnyt kymmenkunta erilaista hupparia koiralleni. Pyrin monesti niistä tekemään söpöjä ja hauskoja, vaikka niiden perimmäinen tarkoitus on lämmittää lyhytkarvaista kaveriani. Kadulla saan monesti ihastuneiden katseiden vastapainoksi pahoja mulkaisuja, kun ihmiset luulevat, että olen ihmisiä, jotka pukee joka päivä koiransa niin ulkona kuin sisälläkin (paitsi valokuvatessa uutta pukua). Ehkä se on sen hinta, kun ei tahdo pitää lemmikkikauppojen tylsiä ja äärettömän ylihinnoitettuja toppavaatteita. 
Toisaalta taas mikäs sen parempi päivän piristäjä kuin pieni nelijalkainen mehiläinen syysilmassa? On ihanaa nähdä huvittuneita ihmisiä, jotka yrittävät pysyä ruodussa, mutta joiden suupielet kuitenkin nykivät ylöspäin. Kyllä siinä itseäkin alkaa hymyilyttämään.
Taisi tuo helle tulla ja mennä, niin tein Coralle trikoosta uuden hupparin (no okei, nyt tuli vale, tein sen jo keväällä, mutta kesällä tutoriaalin julkaiseminen olisi ollut turhempaa). Näillä leveysasteilla illat ja aamut alkavat jo olla hyvinkin viileitä ja kosteita, joten lenkeillä kevyt vaate (hikiloimeksikin kutsutaan) on tarpeen.Tee-se-itse: Koiran huppari

Vaatteen voi tehdä suuremmallekin koiralle, otat vain selkäpituuden, mahan ympärysmitan, jalkojen välimitan jne ja leikkaat kaavat. Kankaaksi käy fleece, trikoo ja mallista voi tehdä myös koiransadetakin, jos tekee vedenkestävän päälivuoren. Leikkaa kaavat: vatsanalunen, selkäosa, hihat ja huppu. Vielä jokainen erikseen:2 kpl hihaosioita, toistensa peilikuvia.1 kpl selkäosa. Pituus "rinnuksilta" alavatsaan. 2 kpl huppuosaa, toisensa peilikuvina. Jos tahtoo vuorittaa hupun jämäkämmäksi, leikkaa 2 x 2 kpl.1-2 kpl vatsanalunen. Itse tein kaksinkertaisesti, jotta ei ole niin luiru. Tee ensin huppu: laita oikeat puolet (=päälipuolet) vastakkain. Keltainen trikoo tulee hupun sisäpuolelle vuoreksi.Nuppineulaa pyöreät laidat.



Ompele pyöreät laidat yhteen. Jos saumuria ei ole, käytä ompelukoneen joustotikkiä.Käännä hupun ulkovuori oikeinpäin ja siirrä sisävuori hupun sisään. Neulaa ulkolaita yhteen. Nyt huppu näyttää tältä. Käännä huppu oikein päin ja sen pitäisi näyttää vuorostaan tältä.Huppuosuus valmis!Sitten loput hupparista: jos teet selkäosan kaksinkertaisesti, laita selkäkappaleet vastakkain ja neulaa ne yhteen, jätä suora laita auki. Ompele kappaleet.Käännä selkäosa ympäri. Tahtoessasi voit tikata pyöreän laidan reunasta nätisti.Ota hihakappaleet ja aseta ne kuvan osoittamalla tavalla selkäosan reunoille oikeat puolet vastakkain. Nuppineulaa ja ompele. Avaa hihaosat.Kiinnitä kumpaakin laitaan vatsaosa oikeat puolet vastakkain kuvan osoittamalla tavalla. Ole tarkkana minlä laidan ompelet. Vielä toinen kuva samasta vaiheesta. Ommeltuna hupparinretale näyttää nyt tältä.Ota vatsaosion loppupää ja aseta se hihaosioiden laitoihin niin, että väliin jää etutassujen mentävät hiha-aukot. Eli näin. Neulaa ja ompele.Ommeltuna hupparin tilanne on nyt tämä. Käännä ja huolittele. Ota huppari ja kiinnitä se itse vaatteeseen. Katso selkäosan keskikohta ja kiinnitä siihen hupparin saumakohta. Nuppineulaa laitoihin asti ja ompele. Ja koiranhuppari on valmis! Keltainen sisähuppu pilkottaa kivasti.Hupparin alkuperäiset kaavat löytyvät Kääpiöpinseri-Ossin kaavapankista.
Sivuilla on myös muita muunneltavia ohjeita koiranvaatteisiin.

24 kommenttia:

  1. No jopas osaa olla söpö :).
    Täytyykin päivittää oman takkivarasto (meil myös kääkkä) talvea varten. Meil puetaan takki vain kaatosateella ja kovilla pakkasilla, meidän yksilö ei paljoa palele (vauhtia on aina senverta paljon) :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Tuli tarpeeseen :)

    VastaaPoista
  3. Voi kuinka söpöä! Harmi, että meidän koira on niin villainen, ettei pakkasilla puseroa tarvtse... :)

    Ja toi mehiläishuppari oli aivan huippu, ihan syöävän suloinen!

    VastaaPoista
  4. Sani,
    kiitos :) ai sieltäkin löytyy kääkkä! :) Coralle pitää laittaa melkein jo tihkusateella pukua päälle tai se ei suostu ulos ollenkaan...Ja hytisee jo pikkupakkasilla - niin hieno neiti se on, ei saa kastua eikä paleltua..:D

    Tanja,
    ole hyvä vain! :)

    Juulia,
    kiitos :) Vaihdetaan, voisi tuo Cora tarvita talveksi vähän paksumpaa karvakerrosta päällensä..:D

    VastaaPoista
  5. Tuohon sun aiempaan postaukseen viitaten, sain innostuksen itsekin tehdä tuollaisen Welcome-kyltin :) Kirjoitin siitä vähän blogiini, ja laitoin linkin tänne sivuille, jos haluat käydä katsomassa;

    http://tuttifruttitrio.blogspot.com/

    Ja sun blogi on tosi mielenkiintoinen :) !

    VastaaPoista
  6. Sanna,
    kiitos :) ja erityiskiitos siitä, että kävit täällä hihkaisemassa linkityksestäsi :) käynpäs heti kurkkaamassa!

    VastaaPoista
  7. Ihana tuo mehiläishuppari! Varmasti kääntää katseita ja saa hymyn huulille. :)

    VastaaPoista
  8. sirimi,
    kiitos :) kyllä kääntää katseita ja kaartaa suupielet ylös ;)

    VastaaPoista
  9. Osaisitko sanoa millä mitoilla teit tuon perushupparin?
    Tekisin perhetuttavani kääpiöpinserille hupparia, mutta sitä nyt en pääse mittailemaan.. Ja en viitsi käppänän omistajaltakaan kysyä, ettei yllätys menisi pilalle :C

    VastaaPoista
  10. Tiia,
    alkuperäiset, myös tulostettavat kaavat ovat täältä (tieto löytyy myös postauksen lopusta): koti.welho.com/mhasanen/ossi/vaatekaappi/kaakkahuppari.html
    Tosin täytyy huomioida, että kääköillä voi olla hurjasti eroja selän ja rinnanympäryksen kanssa, etenkin kookkaitten uroksien ja sirompien narttujen välillä. Tsemppiä hupparin tekoon! :)

    VastaaPoista
  11. Olisiko mahdollista saada tutoa koiran toppa- tai fleecehaalareista?
    Kaupan haalareilla kun on niin paljon hintaa,ja löytyisi kankaita omasta takaa niin mieluiten itse (yrittäisi) tekisi..
    Ja kun tuo naku harjis ei ilmankaan pärjää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti, jos sellaisen teen :) Äitini on tehnyt kaikki Coran haalarit, joten olisikin ihan mielenkiintoista yrittää tehdä oma versioni. Palataan asiaan mahdollisesti talvisimmilla keleillä.

      Poista
  12. Todella ihana kyllä tuli meijän perhoskoiralle :3 :)

    VastaaPoista
  13. hmm, yksityiskohtainen ohje, kiitos, ja uskoakseni toteutettavissakin kunhan saan kuumeehkon olon toipumaan - nyt pää ei pysty käsittelemään varsinkaan tekemättä tätä :D tossuohjeen perässä blogiin päädyin, kiitos siitäkin :) fmi kun kertoo että ensi viikolla taas pakkanen tiukistuisi niin voisi töppöset tekaista -hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) talvitamineet ovat kyllä koirakaverille olleet viime aikoina tarpeen! Huomioisin myös, että pelkkä trikoo ei riitä ihan pakkasvaatteeksi vaan on enemmän välisesongin treeniloimi :) Paksumpi materiaali talveksi, esim. neule tai fleece yhdistettynä päälikankaaseen. Ja hupun voi jättää pois, silloin vähenee työvaiheetkin :)

      Poista
  14. Aivan mahtava peruspaidan ohje! Ajattelin kokeilla tätä sekarotuiselle aluskarvattomalle mopsimixille, mutta vähän kädettömänä kaipaisin jonkinmoisia kaavoja...? Tuo linkki kun ei toimi (enää), niin olisiko vinkkiä mistä saisi (ja kirjasto on poisluettu, turha ehdottaa :D).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei tule nyt mieleen muita mistä saisi maksutta vastaavia.. Ehkä koirafoorumeista tai jenkkiblogeista etsimällä? Yksi (työläämpi) vaihtoehto on tallettaa tutoriaalin kuvat koneella ja suurentaa kuvat näytöllä ja kopioida suoraan näytöltä kaavat paperille. Näin itse olen ainakin joskus joitain pienikokoisia kaavoja kopioinut niin ei ole tarvinnut tulostella ja kopiokoneella skaalailla.. :)

      Poista
  15. Toi on niin helppo tehdä, että vaikka oon 10v tein naapurin chiuhahualle tommosen lahjaksi!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, onpa kiva et olet naapurin koiralla tehnyt :) ei se ikää katso, hienoa! :)

      Poista
  16. Tosi kiva ja selkee ohje! Tällä ohjeella teen tässä parhaillaan hupparia syksyksi mein yorkille! Hiukan itse juodun soveltamaan kun eri rotu kyseessä mutta ihan mahtava ohje! Jatkossakin tulen tällä ohjeella tekemään koirillemme takkeja kun on kovia palelemaan jo heti syksyn viileinä iltoina (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Voi kiva, kun on postauksesta ollut hyötyä :) Mahtavaa! Terveisiä karvakavereille täältä toiselta viluiselta pikkukaverilta! :)

      Poista
  17. Mistä mahtaisi kaavat löytyä, kun ei postauksen alaosassa oleva linkki toimi? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisesti on niin vanha tämä postaukseni, että on kyseinen kaava ei ole enää saatavilla. Samaa kaavaa ei ole tullut muualla vastaan. Kuvien perusteella voi yrittää tehdä oman koiran mittojen mukaan kaavat? Tai vaihtoehtona on myös Tanja Nyholmin Ompele koiralle -kirja (http://www.moreenikustannus.fi/Products.asp?document_id=1240), siinä muistaakseni oli myös jonkinlaista huppariversiota :) Tsekkaa löytyskö kirja vaikka kirjastosta?

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.