lauantai 28. tammikuuta 2012

Toive: talvitöppöset.

Sain arvonnassani useamman toiveen koiriin liittyvistä tutoriaaleista. Niistä valikoin ensimmäiseksi esimerkiksi säänkin puolesta ajankohtaisimman pyynnön: pienten koirien talvitöppöset.
Nämä tossut ovat äidin tekemät: liukuestesukkien pohjia ja kuminauhareunukset. Itse en näistä kuitenkaan oikein välittänyt, olivat sukkamaisen "helposti puettavan" mallinsa takia jotenkin hankalat.
Teinkin kaksi talvea sitten Coralle omanlaiseni versiot koirien pakkastossuista: fleeceä ja tarranauhat kiinnittiminä. Lyhyt tossujen esittely löytyy Madam B.C:n ensimmäisten(!) postauksien joukosta, eli täältä.

Toive tutoriaalista tuli sopivaan aikaan, koska entiset ovat jo melkoiset puhki kuluneet. Hyvin palvelivat, viime talvena tossuja pitikin käyttää harvasen päivä. Tänä vuonna selvittiin tossuitta tähän viikkoon asti. Ehdittiin jo huokaista helpotuksesta, että niitä ei tarvitsi lainkaan, mutta kyllä se pakkasmittari näyttää sellaisia lukemia, että on aika tehdä uudet pakkastossut:
Mitä tarvitset? fleeceä (käytä tilkut hyödyksi!), tarranauhaa, ompelukoneen (saumurillakin onnistuu, edelliset tossut todistaa) ja -tarvikkeet (sakset, nuppineuloja).

Miksi fleece? Varmasti muukin kangas käy, mutta puolustan fleeceä seuraavilla väitteillä a) fleece on lämmin ja se ei kastu lumesta heti läpi, b) jos fleece kastuu, se kuivuu nopeasti, c) fleece ei luista ulkona maata/lunta vasten, d) fleece ei tarvitse sisävuorta ja se on miellyttävä tassuillekin, e) jos fleeceä ei ole, se on edullista ostaa, f) fleecen reunoja ei tarvitse huolitella, eikä se ole purkautuvaa materiaalia..jne.
Ja miten teet töppöset omalle koirallesi helposti-halvasti-ja-nopeasti? Vaihe 1: piirrä koiran tassun mukaan kaava. Älä mukaile tassun kokoa, vaan lisää joka puolelle reilusti saumavaraa.
Vaihe 2: Leikkaa piirtämälle kaavallekin ylimääräistä varaa. Fleece tarvitsee isot saumavarat ja tossuja on helpompi laidoistaan pienentää kuin suurentaa. Leikkaa kaavalla yhteensä 8 fleecekappaletta.
Vaihe 3: Ompele tossut! Ompelu hoituu yhdellä ainoalla saumalla ja älä huoli, teet sen näin:
Ota kaksi fleecekappaletta ja aseta ne oikeat puolet (eli "pörröiset" puolet) vastakkain. Leikkaa tarranauhasta kapeat kappaleet. Ensimmäisten tossujen kanssa voit ottaa tietoisesti liian pitkät tarrat ja leikata sitten lyhyemmäksi, kun tiedät paljonko tossun kiinnittämiseen tarvitset tarraa.

Eli vaihe 3: Raota vastakkain olevia fleecekappaleita ja aseta tarranauhasuikaleet 1-2 cm päästä reunasta (riippuen tossujen koosta). Huomioi, että asetat tarrat oikein päin: karheapuoli ylöspäin ja sen päälle pehmytpuoli ylöspäin. Kiinnitä nuppineulalla tarrasuikaleet fleecekappaleiden väliin.

Vaihe 4: Ompele fleecen reunasta. Vahvista sauma tarranauhan kohdalta (eli ompele ja perruuttele useamman kerran, jotta tikki on kestävämpi). Jätä toisen yläreunan laidasta 2-3 cm ompelematta (ks. nuolet), koska se helpottaa huomattavasti tossujen pukemista. Jos ommellusta saumasta pilkistää tarranauhaa, leikkaa se pois, jottei se raavi koiraasi.
Ja viimeinen ja mukavin vaihe: käännä tossu oikeinpäin ja totea, että tarranauhat ovat just niinku pitää!
Ja kokokin on mainio, sinne sujahti tassu ja vanhat punaiset voivat lentää roskakoriin.
Vinkkejä niille, joiden koirat eivät ole ennen pakkastossuja pitäneet (ja huom: jos koira ei näytä paleltumien merkkejä=nostele ulkona tassujansa, se tuskin tarvitseekaan tossuja!):

- kun kokeilet tossuja ensimmäistä kertaa koirallesi, totuta se niihin päämäärätietoisesti eteisessä tai paikassa, jossa normaalistikin puet/valmistaudut ulos lähtöön.
- jotta koira ei säikähdä tossuja, älä missään nimessä pue niitä koira sylissäsi tai minkään korokkeen päällä (voi hypätä, liukastua ja loukata itsensä). Matto on paras alusta.
- laita ensin vain toiseen etutassuun tossu. Kiinnitä tarranauha ensin löysälle. Anna koiran haistella ja tutustua tossuun. Sitten kiristä tossu ja motivoi koira astumaan tassulla lattiaan.
- jos koira ei näytä hätääntyvän tai ei riuhdo tossua pois, pue loputkin tossut. Anna kokeilla liikkua niillä (edelleen matolla ettei liukastu) ja yritä olla nauramatta - jaloilla harominen voi olla hauskaa katsottavaa, mutta käyttäydy mahdollisimman neutraalisti ja kehu, jos koira ei ole tossuista moksiskaan.
- lähde pian tossujen pukemisen jälkeen ulos. Älä totuta niitä vain sisällä, ulkokäyttöönhän ne on tehty. Liukkaat portaat/käytävät/raput voivat säikäyttää, mutta ulkona koira varmasti pian huomaa, että tossut ovat kiva juttu: tassut eivät jäädy, eikä fleece luista.
- riisu tossut heti sisälle tultua pois ja tarvittaessa "ripusta" kuivumaan.

Osa neuvoista annettiin kokeneemmalta koiranomistajilta ja osa vinkeistä on omia lisäajatuksiani. Noilla ohjeilla, meillä tossujen kanssa ei ole ollut ongelmia. Ensimmäinen kerta tossut tassuissa tietenkin jännitti Coraa, mutta ulkona tossut jo unohtuivat. Eikä koskaan ole ollut ongelmaa, että Cora ei antaisi tossujen olla tai että niitä ei saisi sille pukea - tietty se aina vähän harmittaa, mutta rauhassa antaa laittaa, onneksi!
Lopuksi vielä yksi neuvo: muista, että koirat voivat olla melkoisia kermapyllyjä, jotka mielellään tottuvat kaikkeen liian hyvään. On siis tärkeää muistaa se pakkasraja, jossa koiran tassuja oikeasti palelee, jottei tule tilannetta, että koira vaatii tassunlämmittimiä jo nollakelissä. Pitää olla tiukka ja katsoa pakkasmittariin: nosteleeko koira oikeasti tassuja kylmyydestä vai näytteleekö se laiskuudessaan, jotta pääsisi takaisi sisälle lämpimään? Meillä pakkasraja on ollut -12 ja -15 välillä tuulesta riippuen. Joillakin muilla se voi olla eri, mutta pikku pakkasilla Cora saa kyllä reippailla ilman pakkastossuja.

Kysyttävää? Kysy, autan mielelläni! Ja jos kokeilet tutoriaalia, olisi kiva kuulla miten meni ja millaiset tossut valmistui. Ja etenkin: mitä koirasi niistä piti? 
post signature

7 kommenttia:

 1. Kiitos Kiitos Kiitos!!!! <3 Nämä tulen tekemään meidän kermape*seelle :D

  VastaaPoista
 2. Nokkonen,
  ole hyvä, kerro sitten kuinka sujui :)

  Annina,
  kiitos, täytyypä käydä se tsekkaamassa :)

  VastaaPoista
 3. Sain tehtyä meidän kahdelle basenjiurokselle tossut. Oli kyllä selkeä ja helppo ohje. Iso kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 4. merikukka,
  kiva kuulla, oli kiva olla avuksi :) nyt ei sitten sielläkään tassut palele :)

  VastaaPoista
 5. Saanko heittää toiveen ? Jos keksisit ohjeen tämmösen tyyliseen ? http://www.google.fi/imgres?q=KOIRAN+HAALARI&start=102&um=1&hl=fi&rlz=1C1WPDB_enFI504FI505&biw=1024&bih=667&tbm=isch&tbnid=Cf3EGKYI-PGSHM:&imgrefurl=http://www.koirat.com/keskustelu/aikuisten%2520palsta/koirien_varusteet_hihnat_pannat_takit_valjaat_2732%3Fsivu%3D7&docid=c2seisSuaWXBKM&imgurl=http://happypet.fi/w315/files/images/paasivut/vaatteet/hurtta/hurtta_vedenpitv_fleecehaalari_2.jpg&w=315&h=252&ei=MgSQUIiQD--Q4gTAkoCoAQ&zoom=1&iact=rc&dur=601&sig=116996384591246647630&page=6&tbnh=146&tbnw=178&ndsp=23&ved=1t:429,i:76&tx=142&ty=75

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiveita saa aina esittää :) Etkä suinkaan ole ensimmäinen, joka toivoo vastaavaa. Tällä hetkellä minulla ei ole tarvetta tehdä Coralle uutta haalaria, kun äidin tekemä pelittää hyvin. Mutta jos suinkin päädyn uutta kokeilemaan, ohjetta kyllä sitten tulee :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.