sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Tuubihuivien invaasio.

On aika jälleen toteuttaa lukijan toive. Anonyymi nimimerkillä Tiuhti toivoi tuubihuivin tutoriaalia. Huivi-ihmisenä olen tästä mammuttimaisen pitkästä toivepostauksen toteuttamisesta todella innoissani! 
Lähdetään siitä liikkeelle, että netti on täynnä ohjeita (esim. yours truly, g: diy circle scarf) ja versioita, joista jokaiselle löytyy varmasti mieleinen. Näytän nyt miten minä tein runsaan tuubihuivin ja minkälaisia muita tuubihuiveja olen tehnyt aikaisemmin muun muassa kierrätysmateriaaleista.
Käytä tuubiin trikoota, ohutta puuvillaa tai neulosta (osta kankaana tai kierrätä huiviksi vanha puuvillahame, trikoopaita tai neulepusero). Leikkaa suorakaiteen muotoinen pala kangasta sen mukaan kuinka ison huivin tahdot. Mallaa kangasta kaulasi ympärille ja mieti montako kertaa tahdot huivin pujottaa kaulan ympärille, se määrittää suorakaiteen pituuden. Tahdotko ohuen vai paksun? Sen mukaan saat suorakaiteen leveyden. Vinkki: tai osta kaupasta valmista tuubineulosta (kuvassa).
Riippuen kankaasta, ompele suorakaiteen lyhyet päät toisiinsa joko ompelukoneella (muista trikoossa ja neuloksessa jousto-ommel) tai saumurilla. Huolittele valmiin tuubin reunat (eli käännä ja ompele reunat sisäänpäin piiloon). Tahtoessasi voit jättää esimerkiksi trikoosta leikatut reunat myös sellaiseksi.

Vinkki niille, jotka eivät omista ompelukonetta: jos ei käsin ompelu nappaa, voit kokeilla saumojen liimaamista maitopohjaisella tekstiililiimalla. Monet tavaratalotkin myyvät tekstiililiimaa edullisesti.
Ja voila! Runsas infinity-mallinen tuubihuivi on valmis (alempana tästä lisää). Eli tuubin valmistaminen ei tarvitse kuin leikkaamisen ja mahdollisesti yhden sauman ompelemisen sekä reunojen kääntämisen.
Tässä on samanlainen huivi, mutta kesäversiona ohuesta trikoosta. Katso myös täältä alkup. postaus.
Ihan ensimmäisen tuubihuivin (ylärivin musta, ohut tuubi) tein vuonna mukula virkatun neulepuseron pois leikatuista hihoista. Yhdistin hihojen päät toisiinsa ja siinä se sitten oli, eka tuubi ja loppua ei näy. Vasemman nurkan runsaasta pehmotuubista löydät lisää juttua tästä postauksesta. Oikean alakulman kierrätystuubihuivin tein jo vuoden vaihteessa, mutta unohduksen takia esittelen sen vasta nyt:
Keltainen tuubihuivi on siis ensimmäinen joustamaton tuubihuivini (roikkuu kuvassa kaksinkerroin). Ompelin sen hameesta, jonka helmaa lyhensin niin paljon, että kaitaleesta valmistui myöhemmin huivi.
Kuka muistaa nämä kaksiväriset, kerrokselliset huivit? Oikealla puoliksi kalsareista (jep!) tehdyt, oikealla lettisomisteinen huivi, jonka ruskea trikoo ja toinen keltaisesta trikoosta olivat ennen tpaitoja.
Edellä esitettyjen huivin pituuksia voitte verrata tästä kuvasta. Kaikki kolme ovat putkimaisia tuubeja. Eli mitä ohuempi kangas ja mitä ohuempi putki, sitä pitempi huivin pitää olla, jos tahtoo siitä runsaan.
Esimerkiksi taas, jos huivi (edellä mainittu keltainen pehmotuubi) on vain kerran pään yli pujotettava, pointti ei ole huivin pituudessa, vaan sen "syvyydessä" eli siinä paljonko kangasta kasaantuu kaulaan.
Ja jos joku miettii, että miksi näin iso haloo yhdestä tuubista, niin vastaus on tässä: monikäyttöisyys. Ne käyvät  melkein kaikken kanssa. Ne lämmittävät. Ne suojaavat. Niihin voi piiloutua ja hautautua. Yksi sama tekniikka, mutta pienellä vaihtelulla saa miljoona eri lookia aikaan. Ohuita huiveja voi esimerkiksi pujotella päällekkäin (kuvassa). Niitä voi myös koristella rintakoruilla tai pinsseillä.. tai sitten..
..voit pukea sen eri tavoilla päällesi (tuubin koosta riippuen). Esimerkiksi tämä neulehameesta tehty villatuubihuivi muokkaantuu boamaiseksi huiviksi, kun sen kieputtaa ensin itsensä ympäri. Tai sitten sen voi pukea pään yli ja selän taakse boleromaiseksi hihattimeksi, joka lämmittää hartioita ja niskaa.
Ja nyt voidaan palata lähtöruutuun eli alun infinity-tuubihuiviin, jonka voi pukea eri tavoin näin:
On eroa kieputtaako huivin kaksinkerroin kaulan ympärillä vai eka käsissä ja sitten vasta pistää kaulaan.
Huivia voi myös ennestään kasvattaa statement-asusteeksi pujottamalla mukaan toisen tuubihuivin. 
Tuubin voi myös pitää mukana varaneuleena: eikun löysäksi ja rennoksi boleroksi (vai shaaliksi?) ylle!
Vaihtoehtona myös hartioille levitettynä "mummo-bolero" eli yläselän ja etumuksen lämmittäjä.
Tai miten olisi hame? Vedä peffan ympärille kaksinkerroin, levitä ja "laskosta auki". Eri kokoisista huiveista saa samalla tavalla korkeavyötäröisen hameen, kynähameen tai jopa tuubimekon! Alla on tosin aina pidettävä alustoppia tai muuta siveellisyyden säilyttävää, koska solmut, taitokset ja laskokset eivät pysy prikulleen paikoillaan. Strategiset kohdathan voisi tosin varmistaa piiloon esim. hakaneuloin..
Tuubihuivista saa myös boleroversioiden lisäksi tuubitopin. Tämäkin kaksinkerroin päälle pujotettu. (Pienestä tuubihuivista saisi muuten samoin muunnettua bikinitopin tai päähän turbaanin..?)
Pujottamisilla ja laskostamisilla saa erilaisia yläosia aikaan. Tätähän voisi kokeilla loputtomiin!
Jos nämä eivät vielä vakuuttaneet, löydät pukemiseen lisää inspiraatiota esimerkiksi täältä.

13 kommenttia:

 1. Muruseni, kurkkaappas blogiini, sinut on haastettu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, otan haasteen vastaan! suoritan sen lähiaikoina :)

   Poista
 2. Ihana ihana ihana ihana ja vielä kerran ihana blogi! Koukutuin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiits kiitos :) Tervetuloa mukaan, toivottavasti koukku pysyy jatkossakin ;)

   Poista
 3. Aijai, tuunajatätin sydäntä lämmittää tämä blogilöytö! Kiitos Maryah vinkistä. :) t. Uusi seurailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kiitos Maryah:lle! :) Tervetuloa mukaan, Kaisa! Toivottavasti viihdyt ja inspiroidut, kivaa että löysit blogiini :)

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta! :D Nyt rupesi himottamaan tuubihuiveja! :D

  VastaaPoista
 5. Ihania, kivoja, hyviä ja kauniita ideoita :) . Kiitos vinkeistä!!!

  VastaaPoista
 6. Kuinka pitkä ja leveä toi on minkä on laitettu tuubitopiksi? :) Kivoja ideoota :) !!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Tuubin leveys on tuo mikä kuvasta näkyy: vyötäröltä yli rinnuksen. Leveys venytettynä kaksi kertaa vartalon ympäri. Voit suhteuttaa pituudet kokeilemalla kangasta oman vartalosi ympäri :)

   Poista
 7. Entä ton hameen leveys ja pituus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sininen tuubi on täysin sama kaikissa (viiminen kuva), joten myös leveys ja pituus on sama.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.