torstai 13. kesäkuuta 2013

Kasvatin kasvit.

Muistatteko kuinka aikaisemmin kokeilin mitä kaikkea voi tehdä yhdestä ainoasta sitruunasta (postaus täällä)? Silloin pistin sitruunan siemeniä itämään. Ja katsokaas, siinähän kupissa ne pikkuvarret töröttävät!
Maaliskuussa pujotin siemenet multaan. Meni kauan ennen kuin tapahtui mitään. Olin menettää jo malttini, mutta kas! Eräänä aamuna seasta pilkisti jotain vihreää. Sittemmin ovat kasvattaneet kivat lehdet. Nyt näyttäisi siltä, että kasvu tyrehtyi viikkoja sitten. Ehkä sille iski muuttostressi. Ruukunvaihto edessä, koska kupin piti jäädä kokeiluruukuksi. Pitäisi laittaa tilalle oikea, syvä ruukku aluslautasen kanssa, siitä se kuulemma tykkää. Ja runsaasta lannoituksesta. Ehkä pitäisi myös kastella sitä enemmän!
Tänä vuonna olen kytännyt myös toista itse istuttamaani kasvia. Se on ollut vieläkin pitempi projekti ja nyt nauran kaikille, jotka epäilivät tirskuen etten pysty kasvattamaan avokadoa. Mä tein sen, hah!
Tammikuussa istutin avokadon siemenen (kyllä, se iso möllykkä avokadon sisältä!). Aluksi oli pitkä radiohiljaisuus ennen kuin tapahtui mitään. Sitten siemen halkesi. Sisältä pukkasi ohut tikku. Tikkuun tuli versoja. Varsi paksuuntui. Lehdet kasvoivat. Ja nyt pituutta nippanappa 40 cm ja suurimmat lehdetkin ovat kämmenen kokoisia! Jos hyvin käy, ensi tammikuussa pitäisi korkeutta olla jo metri!
Ennen kasvatusprojektiin ryhtymistä seuloin netistä vinkkejä kasvattamiseen. Jotkut vannoivat tikkujen varassa (pistä hammastikkuja siemeneen ja pistä vesilasiin), mutta minä tein kaiken suurinpiirtein näin:

Avokadopuun kasvattaminen (Persea gratissima)

Puhdista ehjä siemen ja liota sitä noin vuorokausi huoneenlämpöisessä vedessä. Liotus pehmentää siemenen kuoren. Poista ruskea kuori. Voit alkuun tehdä pintaan pienen viillon. Istuta siemen ruukkuun niin, että noin puolet kapenevasta päästä jää multapinnan yläpuolelle. Laita ruukku valoisalle paikalle. Voit pitää alkuun päällä huppua (esim. kelmusta tai ohuesta muovipussista). Kastele tasaisen kosteaksi (ei liian märäksi). 

Siemen on hidas, se vaatii kärsivällisyyttä. Silloin, kun siemen vasta olla möllötti, laitoin sen ympärille rehottamaan rairuohoa. Puolikas muna ruohon keskellä oli aika hauska ilmestys! Ennen kuin siemen halkeaa, se pukkaa suoraan alaspäin juuren. (Valitse siis mieluummin syvä kuin liian matala ruukku, esim. 15 cm syvä ruukku on hyvä alkuun.) Avokado tarvitsee myös paljon hoitoa. Se ei siedä vetoa tai suoraa auringonpaahdetta. Se on myös juoppo, se tarvitsee usein kastelua eikä kestä kuivuutta! 

Seuraavaksi minun pitäisi vaihtaa avokadolle suurempi ruukku. Luin, että liian pieni ruukku voi hidastaa kasvun, pahimmillaan tuhota koko kasvin. Olisi varmaan pitänyt ruveta toimenpiteisiin jo aiemmin, mutta olin epäileväinen selviytyykö hintelä kaveri muuttokuorman läpi. Selvisi se, joskin yksi aamu näytti elinvoimansa menettäneeltä. Nyt jo onneksi virkeni ja nostaa lehtiään reippaasti ylöspäin! Voisin kokeilla latvoa kasvin (sen pitäisi tuuhentaa sitä), sillä se kai olisi pitänyt tehdä jo silloin kuin pituutta oli 15 cm, mutta se jäi tekemättä. Upsankeikkaa, hyvin on mennyt ilmankin!

Mitäs seuraavaksi pistäisi kasvamaan? Appelsiinin siemeniä tai kenties eksoottisempaa karambolaa?

8 kommenttia:

 1. Sitä välillä pohtii, että miten kasvit kasvaa ollenkaan luonnossa, kun niistä tulee sisätiloissa niin vaateliaita! Itse istutin juuri männyn, olen hyvin ylpeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se on kumma kuinka jotkut rehottavat villinä ja vapaana, kun fiinit sisäkasvit diivailevat ja ovat kranttuja! :) Vau, männyn istuttamisesta pitääkin olla ylpeä! Tsemppiä sen kasvattamiseen! ;)

   Poista
 2. mullakin on sitruunapuu ruukussa kasvamassa. oiskohan korkeutta joku 30cm. suosittelen chilin kasvatusta. mie tilasin netistä erilaisia siemeniä ja pistin keväällä kasvamaan. Nyt on monessa purkissa kasvillisuutta ja monen eri näköisenä. :) kukkivatkin nätisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chili olisikin mielenkiintoinen kokeilu! Kerran kyllä kokeilinkin ja suuresti epäonnistuin.. Minkälaisessa ruukussa sinun sitruunasi kasvaa? Minkälaisesta paikasta tykkää? Yritän etsiä hyvää paikkaa, jotta ei tuo minun jäisi noin tyngäksi :)

   Poista
 3. Ohhoh, onpas ihania ja yllättäviä! Itse olen joskus kokeillut kiiviä (siemenestä) ja bataatinkin lykkäsin kerran multiin. Kumpikaan kasvikokeilu ei harmikseni onnistunut, vaikka "olisi pitänyt", mutta olipahan kivaa puuhaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiivi ja bataatti ovatkin mielenkiintoisia ideoita! :) Täytyy pistää muistiin...:)

   Poista
 4. Sain kerran sitruunan siemenen itämään noin viisisenttiseksi, mutta se kuoli kun en reissun aikana päässyt kastelemaan. Sen jälkeen olen yrittänyt tuloksetta, ja taidan luopua toivosta tapettuani jopa tekokaktuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi, nyt vain vielä kerran uutta yritystä putkeen! Älä lannistu, välillä pitää vain epäonnistua. Jos kerran sait itämään, saat sen toisenkin kerran ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.