torstai 16. kesäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 2.

Mekko-sarjan toinen osa! Tässä jatko-osassa mennään erilaiseen mekkoon, lisätään tyttömäisyyttä ja hulmuavampaa helmaa.

Ensimmäisen mekko-tutoriaalin löytää tästä. (Aloittelevan ompelijan on hyvä tsekata eka osa läpi, sillä sieltä voi saada vinkkejä, joita en kaikkia jatko-osissa käy uudestaan läpi.)
Tämän kaksiosaisen mekon päätarvikkeet ompeluvermeiden lisäksi ovat tässä. Et tarvitse kuin sopivan yläosan mallivaatteeksi (tpaita tai toppi), mittiksen ja laskimen - eikö ole ihmeellistä, että näiden avulla voi tehdä mekon ihan itse ilman kaavoja?
Niin ja tietysti ne kankaat. Tämän mekon voi tehdä yksivärisestikin, mutta itse valitsin herkullisen yhdistelmän kahdesta jämäkankaasta. Sattui olemaan just sopivat palat, joista ei kummastakaan yksinään olisi mekkoa tullut.

Eli, jos sinulla on ompelukone, laskin ja mukavaa trikoota, eikun saksimaan ja ompelemaan! Tässä työvaiheet:
Vaihe 1: Merkkaus. Pue mallivaate yllesi ja merkkaa nuppineulalla kohta, johon tulevan mekon yläosa loppuu ja helmakappale alkaa. Kohta voi olla mitä vain vyötäröltä ns. empire-mittaan. Itse otin suht matalan vyötärökohdan.
Vaihe 2: Leikkaa yläosa. Taita kangas kaksinkerroin topin leveydeltä ja siitä vielä kerran päällekkäin (=kangas nelinkerroin). Aseta mallivaate kankaan päälle. Mitattu merkki kertoo kuinka pitkästi leikkaat. (Lisää kuitenkin kaikkeen sauma- ja kääntövarat!) Seuraa sivusaumoja ja leikkaa hihan- ja pääntien muotoon, jos ne ovat sellaisenaan sopivat. Itse lisäsin olkapäälle vähän "hihaa". Avaa yläosakappaleet ja tarvittaessa leikkaa etukappaleeseen suurempi pääntie. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain (eli nurjat puolet ulkopuolella, NP) ja nuppineulaa yhteen sivu- ja olkasaumat.
Vaihe 3: Laske matikkaa. Mittaa vyötärönympäryksesi (tai se kohta, jonka mallivaatteeseen merkkasit) ja lisää siihen saumanvaraa, esim. 2-3cm. Jaa summa piin likiarvolla. Nyt jos hätkähdit että mikähitonpii, unohda hämmentävät termit ja
jaa summa suoraan luvulla 3,14. Tuloksena oleva luku on yhtä kuin säde, jonka mukaan leikkaat seuraavaksi vyötärön.

Vinkki! Tämä on perusohje puolikellohameeseen. Jos jätät ohjeesta yläosan pois, voit tehdä myös pelkän kesähameen. Leikkaa hamekappale, ompele sivusauma, huolittele helma ja tee vyötärölle esimerkiksi kuminauhakuja - valmista.
Vaihe 4: Leikkaa helmakappale. Helma leikataan yhtenä kappaleena kahden kaaren avulla. Taita kangas ensin kaksinkerroin (taite kuvissa yläreunassa). Merkkaa säden mitat ylänurkasta lähtien (merkit x). Taita kulmasta kangas päällekkäin niin, että luonnollisesti x-merkit tulevat päällekkäin. Merkkaa vielä kulman toiselle puolelle säde. Merkkien välinen matka on ensimmäinen leikattava kaari eli vyötärönympärys.

Mittaa vyötärönympäryksestäsi (siitä mallivaatteen merkistä) alaspäin kuinka pitkän helmakappaleen tarvitset. Lisää mittaan sauma- ja helman käännevara, esim. 4cm. Tämä pituus kertoo toisen leikattavan kaaren paikan. Taittele kangasta moninkertaiseksi niin leikattava pituus lyhenee ja helpottuu. Merkkaa ja leikkaa vyötäröstä helmakaaren paikka (mittanauhan, nuppineulojen ja liitukynän avulla). Lopuksi avaa helmakappale, aseta sivusauma oikeat puolet vastakkain ja nuppineulaa sivusauma yhteen.

Vinkki: Jos kangasta on enemmänkin käytössä, voit myös tehdä mekon vaikka midipituisella helmalla. Helman voi myös tehdä kahdesta tai vaikka neljästä kappaleesta, jos kangas ei kokonaisena riitä. Pidä vain huoli, että saumat kulkevat tasaisesti ja ettei langansuunta vaihtelisi kappaleiden välissä ihan miten sattuu.
Vaihe 5: Ompele yläosa. Ompele joustavalla ompeleella (kuten kaikki mekon ompeleet) sivu- ja olkasaumat yhteen. Huolittele käden- ja pääntiet. Voit joko suoraan kääntää niitä nurjalle ja ommella nätisti päältä tai ommella reunoihin kanttinauhat.

Kanttinauhan (vinonauhan) voi ostaa valmiina tai sen voi leikata vaikka kankaan reunasta. Leikkaa suora suikale (huom: joustavampaan suuntaan) levydeltään esim. 4-5cm. Aseta suikaleen oikea puoli (OP) kankaan nurjaa puolta vasten (NP). Ompele reunaa pitkin: ommel A. Joustavissa kankaissa suikaletta on hyvä vähän venyttää tai sen voi valmiiksi mitata 1-2cm lyhyemmäksi. Ompele suikaleen päät yhteen ja leikkaa mahdollinen ylimääräinen pituus pois. Käännä suikale kankaan oikealle puolelle (OP). Ommel A ja kankaan reuna jäävät taitteen alle. Taita vielä suikaleen toinen reuna sisäpuolelle. Nuppineulaa kiinni niin, että ommel A jää myös kankaan oikealta puolelta käänteen alle. Ompele lopuksi oikelta puolelta suikaleen reunaa pitkin: ommel B - ja näin kanttaus on valmis.
Vaihe 6: Ompele helmakappale. Ompele helmakappaleen sivusauma oikeat puolet vastakkain.

Vaihe 7: Yhdistä helmakappale ja yläosa. Merkkaa ylä- ja alaosiin neljä merkkiä: sivupisteet (yläosassa suoraan sivusaumoista) ja etu- sekä takapisteet (helmassa suoraan takasaumasta). Aseta yläosa helman sisään oikeat puolet vastakkain. Kohdista merkit vastatusten. Lisää nuppineuloja tasaisin välein niin paljon kuin tarve niille on. Jos yläosa on pienempi, venytä sitä helmakappaleen mukaan, jotta kohdistus ei lähde vinoon.
Vaihe 8: Ompele helmakappale ja yläosa. Ompele yhdistetty sauma. Venytä kankaita sopivassa suhteessa ommeltaessa.
Vaihe 9: Viimeistele. Ompele lopuksi helmakäänne. Käännä nurjalle esim. 3 cm ja ompele kiinni. Huolehdi, että käänne ei lähde vinoon. Levenevässä trikoohelmassa helma voi olla kärsivällisyyttä vaativa. Itsellä teki vähän tiukkaa saada edes jokseenkin hyväksyttävän hyvä helma.

Lopuksi silitä etenkin käänteet niin ommel levähtää ja asettautuu paremmin. Sitten valmista on!
Kierrätysnahasta tehty tasselikaulakoru esitelty mm. tässä postauksessa.
Ja tältä lopputulos näyttää. Samalla perusohjeella pystyy tekemään monta erilaista mekkoa. Yläosan voi tehdä hiattomaksi
tai hialliseksi, pääntie voi olla ihan mitä vain ja helmankin pituus vaikuttaa kokonaisuuteen. Ohjeella voi myös tehdä suoraan kokopitkän maximekon!

Tai huomasitteko, myös erillisen hameen lisäksi tutoriaali näytti nopsaan ohjeen myös yläosaan. Jos leikkaa mallivaatteen vähän pidenpänä ja vain kääntää/kanttaa alareunan, siinähän ois omien mittojen mukaan kaavatta myös t-paita tai toppi.
Ensin ei ollut intoa ommella lainkaan ja nyt ei inspiraatio hellitä. Jatko-osia vielä siis luvassa! Lisää mekkoja!

8 kommenttia:

  1. Ihana tuli tästäkin mekosta ja lisää vaan ohjeita peliin :D

    VastaaPoista
  2. Nyt alkaa jo ompeluinto hiipiä! Mulla on aina kovin tuskaista tuo trikoon kanttaus. Usein esim. kaula-aukon kanttaus jää yläreunastaan lörpöttämään eteenpäin. Oisko mitään vinkkiä, miten tästä selviää? Vai harjoittelemalla vaan.... Toinen ongelma hihojen leikkaus ja istuttaminen, odottelen innolla jatko-osia postauksiisi. Ihan parasta on kyllä tehdä mekot omien vaatteiden mukaan!! Itse olen eriparia ylä- ja alaosista, vähän pyöreä ja lyhytkin vielä. Siinäpä haastetta kaavojen muokkailuun, yäk ;-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos reuna lörpöttää, on kantti ollut liian löysä tai sitten venytät kangasta ommeltaessa liikaa. Itselläki ollut samaa ongelmaa. En osaa sanoa parempaa vinkkiä, pitää vain harjoitella tunnistamaan ns.paljonko kanttia venyttelee, jotta ei lähde kiristämään, mutta ei myöskään lörpöttäisi.. Hah, hihojen istuttaminen on kyllä myös asia, jossa saisin itsekin ottaa vähän enemmän harjoitusta! :) katsotaan mitä vielä jatko-osissa yhdessä opetellaan.. ;) (ja kaavat, todellakin yäk.)

      Poista
  3. Mikä ommel olisi paras, kun ihan perus ompelukoneella ompelee? Tuossa on ne tavallisimmat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkoitat joustavan kankaan ompelua kuten tutossa, käytä joustavaa ommelta :) jos ompelee trikoota tavallisella ompeleella, se napsahtaa poikki trikoon venyessä. Katso koneesi ohjekirjasta (jos ei ole tallessa, voi löytyä netistä?) löytyykö valikoimasta joustavaa ommelta suorana (ompelee ns. edestakaisin), siksakkina ja/tai niiden ns.yhdistelmänä.. Mutta ihan suorallakin onnistuu tämän mallin ompelemaan :) toivottavasti olin avuksi, mitään tarkkaa on vaikea neuvoa, kun ompelukoneita on niin monenlaisia eri vuosikymmeniltä :)

      Poista
  4. Hyvät ohjeet itse olen laiska ompelija mutta näillä ohjeilla tämmöinenkin poropeukalo saa varmasti aikaiseksi mekon suuri kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla, että ohjeestani voisi olla hyötyä :) Ole hyvä, ilo on minun puolellani :) Tsemppiä ompeluun, mekosta tulee varmasti hyvä!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.