tiistai 24. tammikuuta 2017

DIY: Päällystetyt paspat.

Paspa, paspartuuri, passepartout, paspis. Toisin sanoen kuvakehys kuvan päälle. Taulussa se on isompi ja valokuvassa pienempi ja mitä yleisimmin valkoinen ja kehyksessä itsessään mukana tuleva. Näistä irtopaspiksista tuli mieleen vanha kikka tehdä pahvikehys itse - ja päällystämällä se kivaksi!
Eli homma lähti tästä: kierrätyspahveihin vähän suoraa mittaa ja keskelle aukot. Mattoveitsi oli kaverina. (Isoin kehys tohottaessa vähän taittui, joten sitä piti paikata ja vahvistaa - siitä johtuu laidan maalarinteipit.)
Sitten leikattu kehys päällystetään. Jos käyttää ohutta paperia, kannattaa etupuoli liimata puikkoliimalla - liian kostea liima vetää pinnan kupruun. Sitten leikataan ympäriltä ja sisältä turha paperi pois ja taitetaan laidat kääntöpuolelle, tässä voi jo käyttää kosteampaa liimaa (tai teippiä), jotta laidat varmasti pysyvät taustapuolella. Lopuksi päältä silotellaan ja painetaan mahdolliset ilmat pois. Valmista!
Tein neljä eri paspista. Musta on sisustuskontaktilla, kultaiset ovat Marimekon lahjapaperia (oikeastaan lahjapussukasta) ja keskellä mustavalkoinen on kangastilkulla päällystetty. Kankaalla päällystäessä voi tekstiilin paksuuden mukaan kokeilla tekstiili-, kuumaliimaa tai vaikka ihan vaan askartelulakkaa.
Paspakehykset voi pistää valokuvakehykseen tai sitten ihan vaikka suoraan sinitarralla seinään - tämä on hyvä vaihtoehto näin vuokra-asunnossa. Voi tehdä vaikka joka päivä erilaisen taulukollaasin ilman, että seinään tulee yhtään reikää. Hyvä myös tällaiselle tuuliviirille, joka saa perinteisesti vähintään kerran vuodessa himon koota epäsymmetrisen taulukollaasin ja sitten myöhemmin vaihtaakseen sen johonkin täysin pelkistettyyn ja karsittuun.
Toistaiseksi tykkään. Siinä on kuvaa, printtiä, korttia, omaa piirrosta. "Paska kaupunni" -kuva aukeaa vain oululaisille tai muuten ko. tarinan tietäville. Kultaiset pienikokoiset kuvalistat on myös itsetehty, niistä postaus täällä.

16 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköisiä ja hieno kollaasi! ❤

  VastaaPoista
 2. Hei! Mukava seurata kaikkea kivaa, mitä saat aikaan. Luin tällä viikolla kirjaasi ensimmäisen kerran, kivoja ideoita! Mukavaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Viiru kommentistasi :) Toivottavasti seuraat jatkossakin :)

   Poista
 3. Onpa kiva idea! Ja näistähän voi tehdä ihan oman näköisiä.:) Täytyykin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kokeile, variaatiomahdollisuudet ovat loputtomat! :)

   Poista
 4. Sitä tahtoo urautua tiettyihin asioihin, että ei aina näe toista tapaa tehdä asioita - eikä näkisikään ilman blogeja. Taas kerran loistava idea! Keittiön kankaiset sisustustaulut kaipaisi uusimista. Tässäpä hyvä idea uuteen ilmeeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No niin siitäpä uutta kevätilmettä keittiöön ;)

   Poista
 5. Kiitos inspiraatiosta! Ensimmäisen paspan tekaisinkin jo pari päivää sitten, pitäisi vaan tehdä se kehystettävä teoskin valmiiksi jossain vaiheessa... :) Ja tänään homma jatkui pahvinleikkelyn parissa, tein useaa eri kokoa. Pitäisi vaan päättää, millä päällystäisi ne kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Onpa kiva kuulla, että olet myös tehnyt paspoja :) nyt vain sitten viimeistelemään itse teos ;) Mitä jos päällystäisit muut koot kaikki erilailla, voisi tulla kiva kollaasi? :)

   Poista
 6. Taas hyvä muistutus näistä kehyksistä, ideoita on kyllä niin paljon että osa unohtuu (ei taida kovalevylle mahtua :D ). Kaiken maailman ihania papereita on tullut säästeltyä ja nyt keksin mihin laitan ne, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) se on hyvä muistutella välissä, eihän sieltä kovalevyltä muuten muistaisi etsiä niitä piiloutuneita ideoita ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.