maanantai 2. syyskuuta 2024

Kuivatut kukat osa 2/2

Jatko-osa kuivatuista (eli prässätyistä) kukista! 

Ks. ykkösosa tästä - ensimmäisessä osassa kävin läpi ohjetta ja vinkkejä miten prässätä kukkia helposti.

Eli oli kukat sitten niityltä, omalta pihalta, maljakosta tai vaikka omasta viherkasvin ruukusta, voit hyvin tehdä kukista prässättyjä kukkia. Ja ei vain kukista, lehdistä myös! 

Erityisesti viherkasveissa voi hyödyntää just kohta nuupahtavat lehdet. Etenkin jos on joku todella tärkeä, isokokoinen viherkasvi, jossa on lehti menossa huonoksi tai vaikka varsi napsahti poikki niin kuivaa se, siitä voi saada jotain tosi hienoa kuivattuna.

Tässä yllä kuvassa on muuten anopin hautajaiskukkia. Niistä jäi kauniita muistoja kuivattuna. Nuista vasemmanpuoleisista kukista käytin osan postauksen alla olevaan ideaan..

Mutta ensin idea 1!

Idea 1: Kuivatutista kukista kukkatarroja

Jos kukkia on vähän tai et ylipäätään halua mitään isompaa projektia, tee niistä tarroja!

Helpoin tapa on "teipata" ne kontaktimuoviin. Eli muovin ja taustapaperin väliin ja leikkaa ympäriltä. Tarran voi tehdä myös kirkkaan pakkausteipin avulla, mutta jämäkontaktipalat ovat siinä mielessä parempia, että saat pienetkin kontaktijämät käyttöön ja voit käyttää minkä muotoisia ja kokoisia kukkia tahansa - pakkausteipin leveys kun on rajallinen.

Kukkatarroja voi käyttää muistikirjoissa, kalenterin somisteena tai vaikka kortti-askarteluissa. Sopivat myös monenlaisiin kollaasitöihin ja skräppäysaskarteluihin.

Idea 2: Kuivatuista kukista kukkataulu

Tämä oli isompo projekti! Keräsin tähän kukkia ja kasvien lehtiä vähän pidemmältä aikaväliltä, jotta sain tauluun paljon erilaisia kukkia ja lehtiä. Siellä on kolmesta saadusta kukkakimpusta muistoja, lehtiä rakkaimmista viherkasveista kuten peikonlehdestä, alokasioista ja pantteriköynnöksestä.

Näin kokosin taulun:

Asettelin kukat ja lehdet suoraan lasille nurin. Asettelin ensin isoimmat lehdet ja siihen sitten lähtin kokoamaan kokonaisuutta pienemmillä lehdillä ja kukilla. Kun kokonaisuus oli mieleinen, asetin valkoisen taustapaperin, sen jälkeen toisen taustapaperin tueksi ja sitten kaksi kerrosta pahvia, jotta kukat litistyvät hyvin lasia vasten. En siis käyttänyt tähän mitään liimoja, käytin pahvien tuomaa puristusvoimaa. 

Kokonaisuudesta tuli yllättävän eloisa ja värikäs! Ensin mietin tuleeko liian ruskamaisen ruskea ja synkkä, mutta monet kukat ja lehdet olivatkin yllättävän sävykkäitä. Paljon eri sävyjä, punertavat ja keltaiset nousevat kivasti maastovärien rinnalle. Tästä tuli miellyttävä taulu. Paljon myös erilaisia muistoja sisältävä. 

6 kommenttia:

  1. Voi että, just pohtinut peikon laittamista pois kun ei viihdy. Nyt voisin terveistä lehdistä tehdä taulun muistoksi 😍. Kiitos vinkistä!
    -tiiu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei ole viihtynyt! Ainahan voi myös kokeilla juurruttaa uudelleen tai myydä/antaa jollekin muulle, mutta toki voi myös tehdä lehdistä muiston :)

      Poista
  2. Aivan upea idea tuo taulu!!

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.