torstai 2. elokuuta 2012

Listaliisa.

Sisäinen dementikkominäni tahtoo aina suunnitella ja tehdä kaikesta listoja. Ostoslistoja, postattavien aiheiden listoja, pakko-tehdä-listoja, muistettavaa-listoja.. Sisäinen kontrollifriikkiminäni pyrkii hallitsemaan näitä listoja erinäisin pienin vihkosin, joita olen alkanut vuosia sitten tekemään itse.

Tässä yksinkertainen tutoriaali, kuinka tehdä itse pieniä muistivihkosia: Tee-se-itse: Kierrätysvihot.
Tee näin: Kokoa kierrätyspapereita (1.). Niiden ei tarvitse olla samanlaisia, itse jopa tykkään sellaisista vihoista eniten, joissa on sekaisin valkoista paperia, ruutupaprua, viivoitettua, jopa värillistä. Leikkaa paperit samankokoisiksi saksilla tai paperileikkurilla (2.). Jaa paperit tasaisiin osiin, esim. 6-8 kpl (3.). Taita osiot keskeltä halki ja ompele taitoksen päältä (koneella tai käsin). Käytä suoraa, leveää tikkiä (4.).
Kokoa vihko: Ota kaksi taitoksestaan ommeltua osiota ja ota kummastakin kaksi laitimmaista sivua vastakkain (1+2.). Ompele sivut toisiinsa keskitaitoksesta (3.). Ompele näin kaikki osiot toisiinsa ikään kuin päällekkäin. Voit pitää merkkiä (esim. paperiliitin) päällimmäisen osion ensimmäisellä sivulla (4.), jotta osiot eivät mene sekaisin (jolloin vihko menee helposti päällekkäisten ompeleiden takia vinkkuraan).
Tee kannet: Liimaa kootun vihkosen ensimmäinen ja viimeinen sivu ohuelle kartongille (1.). Taita vihko ja leikkaa kannet, siisti samalla sivut, jos on tarpeen (2+3.). ..Alkaa jo näyttämään viholta (4.)!
Mikäli haluat, koristele ja päällystä vihko kontaktilla. Koristele tussein, tarroin, kuvioin, lehtileikkein. Itse lainasin vihkooni I'm bursting with brilliant ideas-tekstiä muunneltuna Kate Carpenterin vihoista (Etsy).
Tein kerralla pienen vihkoarmeijan. Voin ujuttaa vihkoja vaikka joka laukkun taskuun niin voi tehdä muistilistoja vaikka lennosta. Shit I gotta fucking get done / CoolMaterial - Kolmio-koristeltu vihko /A Beautifull Mess. 
Vihkoaskartelussa on mahtavaa, kun saa itse määrittää vihon koon, paksuuden, leveyden, jopa muodon. (Seuraavaksi tahdon tehdä neliönmallisen vihon!) Kansimallia vaihtamalla koko vihko muuttuu, voit tehdä esimerkiksi toisesta kannesta pidemmän, jolloin sen reuna toimii ikään kuin kirjanmerkkinä.

Myös vanhat paksukantiset vihot ja pienet kirjat voi kierrättää. Vedä käytetyt sivut irti mattoveitsellä ja liimaa kansiin tekemäsi uusi vihkonivaska. Alakuvien osoitekirja on reippaasti jo toistakymmentä vuotta vanha. On se luotettava kaveri, kun sai jo toisen kerran uudet tee-se-itse-sivut sisälleen.
Nyt kun syksykin tulee muistakaa, että vanhoja puoliksi käytettyjä vihkoja voi myös uudistaa. Ei tarvitse heti marssia Tiimariin ostamaan vihko-arsenaalia kouluun, jos vielä käyttökelpoiset päällystää ja uudistaa käyttäjänsä näköiseksi. Mallina karttapaloilla päällystetty A5-kokoinen vihko.
Koko perhe koossa: nyt on vihkoja kaikkeen lähtöön. Päällimmäinen niitattu vihko menee ostoslistaksi.
Ja eikun listailemaan! Yhden vihon omistan blogi-ajatuksille. Mitäs postauksia sitä seuraavaksi tekisikään?

26 kommenttia:

 1. hyvä idea taas, kyl tulee varmasti apinoitu :)

  VastaaPoista
 2. Ihana idea. Tämä on ihan pakko toteuttaa mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) onneksi ei ole kovin vaikeaa tai aikaa vievää, voi toteuttaa vaikka....heti! ;)

   Poista
 3. Mietin ensin kun aloin lukea tätä postausta että tuleekohan tosta nyt sitten mitään. Mielessäni pyöri ne niiteillä/teipillä/rei´ittimellä ja villalangalla kokoon kyhätyt vihkoset joita näpertelin pienenä mutta nyt sormet syyhyää päästä tekemään omaa vihkosta! Ehkäpä muistivihko muuttohommiin jotka alkaa pahasti lähestyä ja miljoona asiaa pitäisi muistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä se on ensin epäillä aluksi, sitähän voi positiivisesti sitten yllättyä ;) (tai todeta olleensa oikeassa..) Pienenä tekemäsi vihkoset kuulostaa ihan samalta, mitä itse ala-asteella väkersin :D

   Poista
 4. Itsekin tykkään kirjailla kaikkea ylös (välillä vähän liikaakin...), joten tulee varmasti käyttöön tämä idea! :D Köyhän opiskelijan pelastus..! :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ja samalla tulee säätettyä muutama puukin, kun käyttää kierrätettäviä lippulappusia sen sijaan et ostais uuden vihon kaupasta :)

   Poista
 5. Hei! Olen uusi (ja nyt jo ihan koukuttunut) vierailija ihanassa blogissasi! Ihan mahtava idea :) Mäkin voisin kyllä apinoida tämän, vihkoja kun ei koskaan ole liikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa mukaan! :) Toivottavasti koukku pysyy jatkossakin ;) Aivan, vihkoja ei voi olla liikaa, joten eikun apinoimaan :)

   Poista
 6. "I'm lovin' it!" niinku mäkkäripelle sanois. <3 Aijon myös apinoida!

  VastaaPoista
 7. Mikä mainio idea <3 Justiin manasin, kun irtosivuja olis, mutta vihkoja ei. Kohta on, kiitos kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siitä vain sivuista vihko ja vihkot käyttöön! :)

   Poista
 8. Kiitos kivasta ideasta jälleen kerran, innostavat tee-se-itse vinkit ovat juuri sitä parasta blogissasi! :) Toivon että jatkossakin saan/saamme lukea niitä blogistasi.

  Innoistuin tekemään peruskoululaisten osittain käytetyistä vihkoista uusia mukavempia vihkoja tällä tekniikalla. Laitoin kansiksi kuviollisia askartelupapereita.

  -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi :) Toivon, että jatkossa myös mieleen tulee sellaisia vinkkejä, jotka myös innostavat itseni lisäksi teitä lukijoita :) Mahtavaa, että innostuit vihkostelemaan jo, vihkosi kuulostavat kivoilta! :)

   Poista
 9. Voi miten täydelliseen aikaan bongasin tämän! Olen niin usein miettinyt miten saisin tehtyä itse vihkoja silleen suht helposti, ilman mitään sen kummempia kirjansitomistaitoja ja tässähän tämä. Kiitos siis oikein tarpeellisesta ohjeesta! :)

  Olen seuraillut blogiasi jo pidemmän aikaa, ei vain ole tullut kommentoitua aiemmin. Tykkään kyllä kovasti blogistasi. :)
  Linkitin tämän blogin omaani, onko ok? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, kiitos itsellesi, että inspiroidut ja että myös rohkenit kommentoimaan :) Kommentoihan jatkossakin ;) Linkittäminen on ok, kiva kun kysyit :)

   Poista
 10. Heip! Ensiksi kiitos hurjan inspiroivasta blogista! Tää on ihan lemppariblogini. :)

  Voisitko tarkentaa tuon vihon kasaamisen? Eli kun 6-8 sivun osioita liittää yhteen, niin otetaanko siis _viimeiset_ sivut ja ne ommellaan yhteen? Ja miten tästä jatketaan seuraavan osion liittämisellä? Liitetään tuohon edellä liitetyn jatkoksi? Ja otetaanko siis edellisestä osiosta viimeinen sivu ja lliitettävästä osiosta myös viimeinen?

  Eli tuleeko niin että lopuksi koko nipun eka sivu ja koko nipun viimeinen sivu on samaa paperia?

  Ymmärsitköhän tästä mun sekavasta selostuksesta jotain..? :)

  Kiitos ja hyvää syksynjatkoa sinulle!
  t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna, ihana kuulla, että olet pitänyt blogistani :)

   Liität vihon näin: ota kaksi osiota päällekkäin, päällimmäisestä kaksi alinta sivua ja alimmasta osiosta kaksi ensimmäistä sivua. Ompele yhteen. Jatka samaa niin kauan, kunnes vihko on tarpeeksi paksu. Eli nipun=vihon ekan osion ekaa sivua ja täysin viimeisen osion viimeistä sivua ei kiinnitetä muualle kuin mahdollisia kansia vasten :) Selviytyikö? Kokeile käytännössä ja ajattele osioita valmiin vihon malliin, kyllä se siitä järkeytyy! :) Jos ei, niin kysy lisää, autan kyllä jos vain osaan olla avuksi :)

   Poista
  2. No näinpä. :) Kannatti tosiaan tehdä käytännössä eikä yrittää insinöörimäisesti miettiä päissään.

   Kiitos lisäohjeista!

   t. Anna

   Poista
  3. Hyvä, että selkeni :) Sitä itsekin ajatelee yksinkertaisen asian monesti liian monimutkaisesti.. :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.