lauantai 11. elokuuta 2012

Ryppyjä vyötärölle.

Lukijan pyynnöstä tutoriaali siitä miten voi tehdä rypytetyn, joustavan vyötärön mekkoon tai tunikaan. Kuminauharypytyksen voi lisätä vaatteeseen tuomaan muotoa ja ryhtiliikettä esimerkiksi näin:
Pue vaate päälle ja merkkaa mille korkeudelle haluat kuminauharypytyksen (huomioi, että valmiina napakka rypytys nostaa vaatetta vähän ylöspäin). Käännä vaate nurinpäin ja siirrä merkki sisäpuolelle.
Mittaa pituus helmasta merkkiin. Merkitse (nuppineuloin tai tekstiililiidulla) tämän mitan avulla ympäri vaatteen kuminauhan tuleva korkeus. Leikkaa kuminauhaa vyötärön ympäryksesi verran ja ompele päät yhteen. (Omani on kertaalleen kierrätetty, mutta sopii tähän hyvin, kun eihän se päällepäin näy.)
Jaa kuminauha neljään (tai tarvittaessa kuuteen) osaan. Merkitse keskikohdat vaatteen edestä ja takaa, sivusaumat ovat toiset merkit itsessään. Pujota kuminauha vaatteen ympärille ja kohdista kuminauhan jaetut merkit vaatteen merkkeihin. Kiinnitä kuminauha vaatteeseen tasaisin matkoin merkkien väliltä.
Ompele jousto-ompeleella kuminauhan päältä samalla kuminauhaa venyttäen. Tutki ompelukonettasi mistä löydät joustavan tikin. Nuolen osoittama ommel löytyy useimmista koneista, itse käytin koristeellisempaa jousto-ommelta (kuten myös tässä mekossa). Ommelkuva: kaspaikka.fi.
Ja valmista on! Rypytys on kiva lisä moneen vaatteeseen. Aurinkoista lauantaita!

11 kommenttia:

 1. Jee! Kiiiitos! Ei tullu mieleenkään, että se on noinkin yksinkertaista (kertoo varmaan jotain mun ompelutaidoista..)! :D Pakko kyllä kokeilla tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, on kiva olla hyödyksi :) yllättävän moni ompelutekniikka on yksinkertaisempi mitä ensin luulisi :)

   Poista
 2. Heippa! Satuin huomaamaan ompelukoneen, onko se huqsvarna 6570?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Koneen kyljessä lukee Huqsvarna 2000, joten läheltä liippaa :) Ovat hyvin toistensa näköisiä malleja.

   Poista
 3. No joo :) mulla on ongelma alalangan kanssa, vetää ihan sutturalle kaiken, sattuisitko tietämään mistä se johtuu? :) kiitos hei ihanista vinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Joku on säädöissä vialla. Tarkista ainakin, että on oikea ommelpituus ja että alalanka on hyvin puolattu. Joskus voi suttaantua ommel sen takia, että neula on kankaalle väärä tai neula on löysällä/pää taittunut/murtunut. Kokeile ompeleeko suoralla ompeleella ihan normaalisti muulle kankaalle? :) Tsemppiä korjaukseen, kyllä se suttaantuu suoraksi - vielä, kun vähän vaikka ohjekirjaa vilkaiset, se tietää parhaiten mitä namikkaa ompelukoneestasi säädät, jotta ommel muuttuu hyväksi :)

   Poista
 4. Kiiiitos, täytyy yrittää heti huomenna! On mulle vielä niin "uusi" kone :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos onnistui lähes ompelutaidotonkin näillä ohjeilla/Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna! Mahtavaa et uskaltauduit kokeilemaan! Siitä ne ompelutaidot lähtevät karttumaan! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.