tiistai 13. marraskuuta 2012

Ompele pipo.

Jos ei puikot pysy kädessä, cousteau-pipon (ks. täällä neulottu cousteau-pipo) voi tehdä myös ompelemalla mistä vain joustavasta kankaasta. Suosittelen kangasmateriaaliksi esimerkiksi vanhaa, ohutta neuletta tai isoa tpaitaa joko kirpputorilta tai omasta vaatekaapista. Tässä tee-se-itse-tutoriaali:
1. Valitse sopiva pipo kaavaksi, sellainen joka ei jousta päässä valtavasti. Aseta pipo kankaan päälle ja leikkaa neljä pipon muotoista kaavaa. Muista isot saumavarat - varsinkin, jos teet pipon trikoosta.
2. Aseta kaksi pipokaavaa oikeat puolet vastakkain, ompele joustavalla ompeleella suora laita. Toista.
3. "Avaa" edellisen vaiheen saumat ja aseta ne vastakkain eli soikion muotoiset pipokaavat ovat nyt oikeat puolet vastakkain, sisäsaumat pääli- ja alapuolella. Ompele reunoista, jätä toiseen päähän aukko.
4. Käännä koko työ kääntöaukon avulla oikeinpäin eli kaikki saumat jäävät sisäpuolelle.
5. Ompele aukko umpeen. Reunoja ei välttämättä tarvitse kääntää sisään, koska sauma ei tule näkyviin.
6. Työnnä suljettu pää toisen puoliskon sisälle, jotta piposta tulee kaksinkertainen. 7. Ja pipo on valmis!

EDIT // Tai leikkaa suoraan vaiheen 3. muotoiset palat, jos kankaasi siihen riittää. Kun pipon valmistaa kahdesta kappaleesta niin säästyy käännökseen tulevalta saumalta.
Pipon ompelu on helppoa ja nopeaa. Tein myös itselleni vanhoista trikoohousuista yhden raidan pipon. Kaavan muotoa vaihtamalla piposta voi tehdä omaan makuun soveltuvan syvän, napakan tai löysän..
Miettikää myös koristelumahdollisuudet, pipoonhan voi lisätä melkein mitä vain: kirjailuja, paljetteja, aplikaatioita, helmiä, rusetteja, tupsuja? Persoonallisilla valinnoilla piposta saa ihan minkälaisen vain, äijämäisen, tyttömäisen, sporttisen.. Itsetehdyt pipot sopisivat vaikka pukinkonttiin lahjaksi niin lapsille kuin aikuisellekin - trikoopipot etenkin ovat nimittäin hyviä esimerkiksi pyöräilyssä, niistä ei tuule läpi! 

13 kommenttia:

  1. plus lisäksi trikoopipot on ihan loistavia lenkkipipoja, ei oo liian kuumia mutta kuitenkaan pää ei jäädy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! :) Trikoo on sen verran tiheää, että se kyllä pysäyttää kylmän ilman :)

      Poista
  2. Hei, tällaisen piponhan voi tehdä myös ilman tuota reunassa kulkevaa saumaa, kun vaan leikkaa sopivan muotoisen soikion. (Joo, olen itsekin askarrellut tällaisia pipoja. :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voi, itsekin olen niin tehnyt neuleista (esim. neulepaidan resori suoraan vaan pipon reunaksi), mutta silloin ei saa kaksinkertaista kylmemmän sään pipoa ;)

      Poista
  3. Tällaisen voisikin tehdä lenkkipipoksi, joten tuntuu aina tyhmältä juosta korvaläpät päässä (pakko olla jotain tuulen takia ja villaiset pipot liian kuumia), en tiedä miksi :D Pipo jotenkin sopisi paremmin urheiluun :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, olen samaa mieltä :) Ja plussana päälle vielä se, että trikooversiona ei ainakaan urheillessa kutita päätä :)

      Poista
  4. Tarkottikohan Riikka, että voisi leikata suoraan tuon muotoisen palan kun kolmos vaiheessa?

    Oon meinannut pitkään ommella pipoja, kun en raaski maksaa kymppiä niin pienestä kangas palasesta (+kauppojen materiaalit on usein jotain akryylia tms.) Joskohan sitä nyt saisi aikaiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, no sitähän se tarkoitti! Kiitos oikaisusta. Tunnen tosin itseni nyt vähän tyhmäksi :D

      Poista
  5. Oli ihan pakko vielä vinkata.. ;)


    Kaksinkeraisen kylmemmän sää pipon ilman reunassa kulkevaa saumaa saa kun leikkaa kaksitollaista pitkää soikioo (tossa sun tutoriaalissa 2 vaiheen ompeleen tilalla taite) ja sitten ompelee soikiot ympäri ja jättää kääntöaukon. Kääntää ja taittaaa toisenpuolen sinne sisälle... :D Sitten voi vielä tikata sivusaumoista tai tikkaa jonkun merkin että vuori pysyy sisälle....


    hyvä ohjeistus täällä:
    http://mikunloki.blogspot.fi/2010/04/pipo-kera-ohjeen-ja-ecco-tuunaukset.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä noinhan se tosiaan on kivempi ilman ylimääräistä saumaa! :) En osannut itse tehdessä yhtään ajatella pipon tekemistä noin, kun ensimmäisen pipon kangas ei sellaiseen olisi riittänyt, oli pakko ommella neljästä kappaleesta. Kiitos linkistä! :)

      Poista
  6. Mulla olis vanha flanelli paita jossa hihat ovat kätneet liian lyhyeksi. Ajattelin leikata hihat pois ja jättää muun lsan liiviksi. Mitä voisin tehdä hihoilla, auta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu flanellin paksuudesta, mutta miten olisi joku näistä: kukkaro, laukku, huivi (suora tai tuubi mikäli kangasta on riittävästi)? Tai miten olisi tohvelit (esim.http://www.saifou.com/entry/17174.html)? Jos paidan kuosi/väri on kiva, säästä palat esim.vuorikankaaksi tai tilkuiksi. Onhan noita vaihtoehtoja! :) Leikkaa hihoista saumat pois ja kokeile mihin kaikkeen hihat kangaskappaleena riittää :)

      Poista
  7. Hi there just wanted to give you a quick heads up.

    The words in your post seem to be running off
    the screen in Firefox. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to
    let you know. The layout look great though! Hope you
    get the issue fixed soon. Cheers

    Here is my website ... sjhani.com

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.