torstai 29. toukokuuta 2014

Käsityötarvikkeiden minimalisointi.

Otin arkipyhän hyödyksi ja palauttelin taas pienen tauon jälkeen mieleen operaatiotani suunnata kohti minimalismia. Katso aiemmat postaukset projektistani täältä.

Kaikki käsitöitä harrastavat ymmärtävät, että touhuun tarvitaan jos minkälaista nippelinappelia ja ajan myötä niitä tuppaa kertymään. Ja tietenkin jokaista tarvitsee "joskus", joten niistä on vaikea luopua. Ja tottakai ne vain vievät tilaa ja niitä on vaikea hallita ja sitten ne vain kasautuvat. Vaikka kuinka päättää, että nyt pysytään siivotussa järjestyksessä ja mitään uutta ei hankita niin aina ne vain kasautuu. Kummallinen ilmiö, eikö?
Ja nyt ollaan siinä pisteessä, että tein päätöksen ottaa kunkin pursuvan tykötarpeistolaatikon esille, kipata ne nurin ja käydä läpi: talteen vai hylkyyn? Tarvinko oikeasti? Kauanko olen tätä säilyttänyt? Aionko vielä käyttää jonnekin? Tiedänkö edes tahdonko tätä minnekään? Vaikeita kysymyksiä, mutta sitä se karsiminen on. Vähän kirpasee, mutta kukin kokonaisuus on nyt saatava kokoa pienempään laatikkoon. Ja silloin joukko saa vähentyä. Reilusti.
Yksi paha kokonaisuus minulla ovat helmet. Niistä, kun ei koskaan tiedä mitä tarvisisi. Kasa on välillä se elävin, sinne puretaan, sieltä otetaan, taas puretaan ja otetaan. Vaikka helmistä sain vähiten otettua mitään pois, sainpas edes lajiteltua ne läpinäkyviin pusseihin koon, värin ja materiaalin mukaan. Mikä työ, mutta kannatti. Menee taas laatikon kansi kiinni...kunnes seuraavan kerran etsin niitä helmiä, mitkä ovat luonnollisesti laatikon alimmaisena ja kaivelumatkalla parit pussit tietenkin avautuvat ja siinä onkin taas helmisopan alku valmis.
"Oikeiden" koru-osien suhteen totesin, että kyllä ovat läpinäkyvät pääsiäismunahylsyt edelleen kaikista kätsyimpiä säilyttäjiä. Helppoja, nopeita ja pusseja paremmin kiinni pysyviä. Näistäkin tuli karsittua ylimääräisiä sen verran pois, että voisi kaiken muun tämän käsityöpoiston ohella pitää vaikka ihan oman kirpputorin! Kyllä tuli pyhä hyödyksi!

Seuraavaksi siivouskohteeksi pitäisi ottaa kankaat. Voih, siitä vasta urakka tuleekin. Mitenhän sitä saisi kankaat ruotuun? Mikä toimii kelläkin? Lajitteletteko miten ja mihin? Nyt toimivia vinkkejä kehiin!

20 kommenttia:

 1. Mun suurin ongelma on ehdottomasti kankaat. Tuossa pari viikkoa kävin kaikki läpi, mikä on siis ihan hirveästi. Mitään en tietenkään saanut karsittua ainakaan vielä pois, mutta se, että nyt ne on lajiteltu kangaslaadun mukaan pusseihin helpottaa elämää suunnattomasti! Ei aina tarvii miettiä, että mikähän olisi missäkin vaan että nyt tarviin trikoota ja se on tuolla. Ja kuinka paljon se on lisännyt ompelua, kun ne on entistä helpommin saatavilla (ja se, että pinoja on totta tosiaan saatava pienemmiksi, niin pitää käyttää niitäkin, mitä on hillonnut vuosia, kun ei raaski leikata).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, järjestys edes auttaisi niiden pois käyttämisessä! :) Se on myös mulla (jatkuvana) suunnitelmana. Jos on kankaat tai mitkä muut matskut sekaisin, se vain vähentää projektien valmiiksi saattamista.

   Poista
  2. oletko myynyt jo tuon ihanan sienikankaan? t päivi

   Poista
  3. Hei Päivi! Kyllä olen, se valitettavasti on mennyt kaupaksi jo :)

   Poista
 2. ääh, kankaat aina sikin sokin pitkin pöytiä ja lattioita ;) Aina kun aloitan järjestelyn, rupean tekemään jotain ompelutyötä - ja siinä sit ollaan. Eli ei taida tulla vinkkejä täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta, syyllistyn ajoittain ihan samaan..:D

   Poista
 3. Hei! Minulla sama prosessi meneillään kesän ja loman kunniaksi. Pyrkimys olisi saada kokonainen hylly tyhjäksi käsityö/askartelukaapista. Minulla kankaat ovat juuri se kaikkein vaikein poisheitettävä. Etenkin sellaiset kankaat, joiden kuosiin ja/tai materiaaliin on tykästynyt ja ehkä joskus on joku suunnitelmakin ollut, mutta ei vaan ole tullut toteutettua, ovat hankalia. Niiden kanssa teen niin, että otan ensin jonkun tietyn kankaan esille pöydälle. Jos en itse asettamaani määräaikaan (esim. samana iltana) mennessä ole keksinyt selkeää käyttökohdetta kankaalle JA myös alkanut sitä oikeasti toteuttamaan (esim. leikkaamalla kankaan valmiiksi), niin kankaan kohtalo on sinetöity. Hidasta ehkä jos on paljon kankaita, mutta olen kyllä saanut jotain ikuisuusepämääräisyystilkkuja näin heitettyä pois. Ja toisaalta saattaa saada jotain aikaiseksi, jos tuleekin valmista. Myös puolison tai kaverin apu voi olla hyödyllistä. Kun pitää perustella jollekin toiselle, miksi juuri tämä riekale muka pitää säästää vaikka se on ollut laatikossa viisi vuotta, saattaa huomata itsekin joitain todellisia turhuuksia. Varsinkin jos sanoo kaverille etukäteen, että "tää on niin kiva" ei riitä perusteluksi... (Sori pitkä kommentti...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo perustelu onkin hyvä vinkki, kiitos! Ihan kankaiden, vaatteiden tai minkä kohdalla vain! :) Vähän samaa kokeiltiinkin aikaisemmin, kun avopuolison kanssa kirjahyllyä karsittiin...ja se toimi! Pitää kokeilla myös kankaiden kanssa :)
   (pitkiä kommentteja ei tartte anteeksipyydellä, ei täällä pituuksia lasketa ;))

   Poista
 4. Joillain tosi pienillä tilkuilla saattas toimii jos ne laittas muovitaskuihin ja siitä sellaiseen kansioon (onkohan sen nimi jokun kierrekansio tai jotain);)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun pääsen 80% tilkuista pois niin sitten voin loput fiksut ja filmaattiset laittaa sellaiseen kansioon. Nyt niitä on vielä liikaa, tarttisin kirjahyllyllisen kansioita saadakseni järjestystä ;)

   Poista
 5. Lajittelen laatujen mukaan kankaat, puuvillat yhteen pinkkaan, satiinit toiseen jne. Kankaat vie vaan niin paljon tilaa, huoh. Nostan sulle hattua, että pystyt luopumaan osasta nippelinappeleista, mulle se on niin kamalan vaikeeta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, nosta hattua sitten vasta, kun kankaatkin ovat saaneet saman kohtelun..:D vielä valmistaudun henkisesti tulevaan koitokseen..

   Poista
 6. Huhhuh, onpa hommaa! Just eilen mietin, että pitäisi käydä pienempiä nauhalaatikoita ja vetskarilaatikoita läpi - en muista ihan kaikkea mitä miulla jo on. :D

  Itse säilytän kankaita sellaisissa tiiviissä, läpikuultavissa muovilaatikoissa. Isommissa laatikoissa on isoimmat kangaspalat ja pienemmissä pienempiä, tilkuille on oma laatikkonsa myös ettei ne siprut ole jemmassa muiden kankaiden välissä. :) Nuissa laatikoissa on se hyvä puoli, että ulkopuolelta vähän näkee sisältöä, tuholaiset eivät pääse kankaisiin käsiksi, laatikot saa pakattua tiiviisti ja ladottua päällekkäin, jolloin tilaa säästyy. Eivätkä muuten pölyynny. ^^ Viime aikoina on alkanut kertyä pakkoja, niin niille en ole vielä löytänyt omaa hyvää säilytyskeinoa, ovat tällä hetkellä vaatekaappia vasten kodinhoitohuoneessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kanssa osa olleet laatikossa, mutta ongelmana on mihin ne laatikot laitan.. Missä sulla on ne? Isoimpien kankaiden laittamista pienille pakoille olen myös miettinyt. Olisikohan toimivaa? Mietin, että pysyisivät suoremmassa ja helpommin leikattavissa, jos ei tarttis taitella tuhannelle taitokselle :)

   Poista
  2. Miulla on erikseen ompeluateljee, niin miulla laatikot on päällekkäin teollisuuskoneen ja apupöydän välissä, mahtuvat hyvin siihen alle pöytien jalkojen väliin. :) Toinen kasa laatikoita menee yhden toisen työtason alle, kun siinä pöydän edessä tulee seisottua vaan sirkkoja ja neppareita laittaessa. Edellisellä asunnolla pidin niitä vaatekaappien päällä ja sellaisella Ikean siksak-kirjahyllyllä, mut kyllähän niitä voi esim. päällekkäin säilyttää jossain seinän vieressä tasonakin, jos näyttää omaan makuun kivalta. ^^

   Pakalla tosiaan isommat kankaat on näppärä säilyttää, varsinkin rypistyvät kankaat. :) Muistaakseni jostain saapi sellaista "postitusputkea" josta sais lyhyempiä putkia leikattua, ellei pahvisia putkia jo valmiina. Miulla ois tarkotus tehdä ateljeelle sellainen laatikko tai rimat, että pakat saa nurkkaan pystyyn, kun ne ois helppo ottaa siitä eikä veis tilaa niin paljoa.:)

   Poista
  3. Oih, mä en kestä lukea sun kommenttia, kun tulen kateudesta kipeäksi..kuulostaa sellaiselta ompelulle pyhitetyltä tilalta, jonka niin minäkin itselleni tahtoisin! :)

   Poista
  4. Meillä vuokrataan vanhaa paloasemaa taitelijoille yms. parikymppin huitteissa isonkin tilan vuokrat. Se on kyllä luksusta!

   Poista
 7. MInulla on ulkorakennuksessa omahuone kaikelle... Ja olen olevinaan viime vuonna tehnyt saman! Ja TAAS näyttää siltä ettei siellä laatikoissa ole tilaa! Lisääntyykö tavarat itsestään??? Tekevät pikkuhelmiä ja nauhoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti niin! Pakko niiden on lisääntyä itsestään, eikö?! :) Miten kummassa sitä muuten tulee lisää, vaikka koko ajan muka niitä poiskin yrittää käyttää ;)

   Poista
  2. Kyllä se näin on. Ja nyt kun en ole kuukauteen kerennyt käymään remontin vuoksi koko huoneessa, siellä on varmaan kuherreltu kunnolla... ainakin ohimennen kuin ovelta vilkaisin, joka purkki ja purnukka tursusi yli :D

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.