perjantai 6. toukokuuta 2016

Kasvata avokadopuu itse.

En koe olevani lainkaan sellainen ihminen, joka osaisi kasvattaa ja huoltaa huonekasveja. Ainut minkä voin sanoa osaavani, 
on avokadopuun kasvattaminen. Olen onnistunut siinä kerran ja nyt lähti toinen kierros!
Istutin ensimmäisen avokadopuun kolme ja puoli vuotta sitten. Se kasvoi jo hyvänkokoiseksi, jopa omaan silmään liian isoksi. Ja sitten sen huoltaminen jäikin ja juoppo kasvi kuihtui kasaan. Biojätteiksi meni viime marraskuussa.
TAMMIKUUSSA pistin uuden avokadon alulle. Toiset pistää tikuilla vesilasiin itämään, mutta varmemman alun saa näin: puhdistus - liotus - kuori - multaan kapea pää ylöspäin. Lopuksi kevyt huppu päälle ja silloin tällöin pientä kastelua. Tarkemmat ohjeet avokadopuun alulle laittamisesta on esimerkiksi tässä postauksessani.

Sitten vain odotellaan. Odotellaan. Ja odotellaan..
HELMIKUU - vihdoin! Useiden viikkojen jälkeen vihdoin avokadon siemen halkesi. Siitä se pukkaa suoraan alaspäin juuren.
MAALISKUU - Juuri kasvaa kasvamistaan hitaalla ja varmalla tahdilla. Joskin kävi jo ruukku liian matalaksi (kannattaisikin laittaa avokado vähintään 15cm syvään ruukkuun niin ei käy ensimmäinen heti liian ahtaaksi juurelle). Kuvasta näkee, kuinka varren pienenpieni alku on nähtävillä halkeaman toisessa päässä.
HUHTIKUU - Avokado näytti jo sen verran tomeralta varren alun kanssa, että siirsin sen suurempaan ruukkuun. Juurikin oli jo lähtenyt levittäytymään ja selvästi ruukun ahtaus oli jo saanut juuren kaartumaan, jaiks!
TOUKOKUU - Siinä se jo on pukannut pienet lehdet! Varsi kasvaa pituutta kohisten. Tänään pituutta huimat 15cm. Veikkaan, että kuukauden päästä lehdet ovat vähintään jo sormen pituiset. Protip: jos avokadoa pitää ikkunalaudalla, sitä kannattaa kääntää parin päivän välein niin kasvusuunta pysyy suorassa. Varsi lähtee helposti taipumaan valoa kohden.
Nyt vain kasvatellaan ja seuraillaan uuden kasvin kasvua. Avokadopuun kasvattaminen on hauskaa vaikkakin todella hidasta. Yllä vielä avokadopuuni kukoistuksessaan noin 1,5 vuoden "iässä" ja sitten, kun oli jo juoponvesihana katkennut (Protip: Avokado on kova hörppimään ja näyttää heti nuupahtaneelta, jos sillä on jano! Lehdet kyllä nousevat aina kastelun jälkeen.) ja kun, ruukku oli käynyt liian pieneksi. Ihme ja kumma avokadon viereinen saintpaulia on vielä hengissä! Hyvillä ohjeilla onnistuin myös jakamaan siitä kaksi uutta alkua. Nyt ne kukkivat komeissa valkoisissa kukissa!

7 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, minulla tuo reikä ja lasiin ei toiminut ollenkaan.
  Ihanaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvalla se kai onnistukaan? Enemmän kuulee, että pieleen meni.. :) kokeile näiden ohjeiden/vinkkien mukaan niin onnistuminen on varmempaa :)

   Poista
 2. Hauskaa, itselläni on vajaan vuoden vanha. Siinä on pituuteen nähden valtavat lehdet ja tällä hetkellä hieman toispuoleinen. Täytyy vissiin käännellä useimmin.
  Olen kuullut että sitä pitäisi leikata.
  Itse sain ohjeeksi laittaa isompaan ruukkuun. Ruukku on vaihdettu, leikannut en vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota aikaisempaa en koskaan leikannut. Huonot lehdet, kun poisti ja käänteli aika ajoin niin se jo auttoi :) Jotkut kyllä vannoo varttamisen nimeen (eka kerta jo alle vuoden ikään) niin kasvista pitäisi tulla tuuheampi.. Mut kyllä, iso ja syvä ruukku kannattaa olla. Avokado tykkää myös mahdollisimman kapeista ruukuista :)

   Poista
  2. Oletko Maarit kasvattanut avokadon miten, istuttamalla multaan vai vesilasi-kikkailulla? :)

   Poista
 3. I will survive... :D.

  T: H

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.