perjantai 1. heinäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 5.

Ei pitänyt, mutta silti kuitenkin tein. "Juhannustauon" jälkeen into vain jatkuu: pakko ommella lisää mekkoja!
Osa nyt hymähtää, että ei se osaa taas lopettaa. Mutta toivon, että edes pieni osa riemuitsee ompelusarjan jatkumosta.

Ks. edelliset helpot ja kaavattomat tee-se-itse-sarjan mekot: 1: hiaton trikoomekko, 2: kaksiosainen trikoomekko levenevällä helmalla, 3: taskullinen trikoomekko ja 4: spagettiolkaiminen viskoosimekko.

Vielä tulee siis parisen helppoa mekkomallia joustamattomille kankaille ja tässä niistä nyt ensimmäinen:
Vaihe 1: Valitse kangas. Tähän malliin sopii kaikki (kevyet) joustamattomat kankaat. Puuvilla-viskoosi lienee parhain ratkaisu, se on kesäksi tarpeeksi kevyt ja viileä päällä. Malliin ei kuulu vuoritusta, joten muista valita kangas, josta ei kuulla läpi.
Vaihe 2: Leikkaa etu- ja takakappaleet. Valitse "kaavaksi" joustamaton mekko tai tunika. Huomioi, että mallin pitäisi olla sen verran väljä, että pystyt pukemaan sen yläkautta (ellet sitten lisää mekkoon vetoketjua). Taita kangas pituussuunnassa nelinkerroin ja aseta mekko keskeltä taitettuna kankaan päälle. Tee leikatessa tarpeelliset muutokset esim. pitempi helma, kapeampi olkalinja tms. Huomioi pääntien sopiva suuruus. Muista huomioida sauman- ja kääntövarat.
Vaihe 3: Leikkaa "lisukkeet". Leikkaa muut tahtomasi elementit, esim. taskut sivusaumoihin (ks. tutoriaali 3; vaiheet 6.-7.). Itse tein selkään pienen halkion ja leikkuujämistä leikkasin päistä yhdisteltäviä suikaleita pääntien kanttausta varten.
Vaihe 4: Merkkaa vyötärö. Mikäli tahdot tehdä mekkoon kuminauhavyötärön, voit mitata helmasta ylöspäin vyötärölle tulevan kuminauhan paikan (etu- ja takakappaleeseen). Voit myös merkata kappaleisiin keskikohdat valmiiksi. Kankaasta riippuen, käytä liitua tai haaleaa tekstiilitussia, joka ei piirry kankaan läpi oikealle puolelle. Tämä valmisteluvaihe helpottaa mielestäni kuminauhan ompelua huomattavasti. Ei tarvitse myöhemmin mittailla paikkaa, kun se on suorassa linjassa valmiiksi merkattuna!
Vaihe 5: Aloita ompelu. Tasaa etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele olkasaumat yhteen.
Vaihe 6: Kanttaa tai käännä. Huolittele pääntie tahtomallasi tavalla. Vino-/kanttinauhasta ja sen ompelemisesta lisää tutoriaalissa 2 (ks. vaihe 5 huom: tosin ohjeteksti on joustaville kanttauksille. Joustamatonta nauhaa ei tarvitse venyttää.)
Vaihe 7: Ompele sivusaumat ja huolittele hihansuut. (Ja sovita ylle! Tarvittaessa kavenna sivuista.)
Vaihe 8: Ompele vyötärö. Mittaa vyötäryksesi verran kapeaa kuminauhaa - sen verran mikä on sopivan tuntuinen myös istuessa. Ompele kuminauhan päät yhteen. Jaa kuminauhan pituus nuppineuloilla neljään. Kohdista kuminauhan nuppineulat vyötärölle merkattujen etu- ja takakeskikohtien ja sivusaumojen päälle. Neulaa kiinni tarvittaessa myös merkkien väliltä. Ompele joustavalla siksakilla kiinni kuminauhaa venyttäen.
(Vaihe 9: Kiinnitä nepparit. Mikäli teit myös taakse halkion, ompele halkion yläreunaan nappi ja napinläpi tai nepparit.)
Vaihe 10: Viimeistele. Sovita ja tasaa tarvittaessa helmanpituus. Käännä ja ompele helmakäänne. Lopuksi silitä mekko.
Kaulassa Lontoosta ostettu BigBen-avaimenperä kaulakorun riipuksesi siirrettynä.
Valmista! Mallista tuli hyvä - mutta se oli odotettavissakin, kun mallivaatteena toimi yksi lempimekoistani. Nyt sain saman mukavan mallin vähän pidemmällä helmalla. Tämän mekon helma riittää nyt hyvin istumiseen ja pyöräilyynkin ilman vilkkumisen pelkoa. Jes!

16 kommenttia:

 1. Ihanaa ihanaa! Ei vielä kyllästytä ollenkaan. Taas ompelukone käyntiin :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Vielä tulee ainakin yksi, ehkä jopa kaksi mallia.. :)

   Poista
 2. Aivan ihana mekko. Tämähän sopisi hienosti myös joihinkin kesäjuhliin.
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) totta, menis kyllä arjen lisäksi oikeilla asusteilla hyvin kesäjuhlissakin :) monikäyttöisyys on aina plussaa!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, vaikkakin en nyt taitavaksi vielä väittäisi.. tämä on kovin helppo malli, sinäkin osaisit varmasti! :)

   Poista
 4. Tosi kiva malli tässä mekossa! Sopii hyvin sulle! :)

  VastaaPoista
 5. Löysin Pinterestistä tämän mekkomallisi etsiessäni kesään sopivaa ommeltavaa. Tää on kyllä just hyvä, helppo ja näyttää kivalle. Sopis ehkäpä mun vartalollekin. Kiitos taas ideasta ja mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa, että törmäsit juuri minun ohjeeseeni :) se todella mallina sopii monelle vartalolle, säätää vain kuminauhan sopivalle korkeudelle ettei mene mittasuhteet vinkkuraan ;)

   Poista
 6. Tosi hyvännäköinen malli, wau! Luuletko että vois tehdä myös joustavasta kankaasta vai pitääkö nimenomaan olla joustamatonta? Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) tietty vois tehdä myös joustavasta :) huomioi vain joustavat ompeleet ja huolittelut joustavuuden mukaan niin varmasti onnistuu :)

   Poista
 7. Moi! Tuleekohan viesti vielä perille? Voisiko tätä ohjetta käyttää myös vuorillisen mekon tekemiseen? Tarvis voida käyttää sukkahousujen kanssa ilman, että tarttuu. Tää ois just mun lempimalli, ihana! Voisko hihoja vain pidentää suoraan, vai pitääkö hihat istuttaa, jos haluaa vaikka puolipitkätkin hihat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tulee - vaikkakin vastaus tulee nyt vähän myöhässä :) Itse en ole kovin montaa vuorellista mekkoa tehnyt, mutta miksei voisi? Silloin kannattaa kiinnittää huomiota miten pääntien tekee, ettei sisus puske kaula-aukosta ulos. Voit myös miettiä lisäisitkö vuoren vain helmaan - silloin voit tehdä ylä- ja alaosan kahdessa osassa ja lisätä osia yhdistäessä kuminauhavyötärön. Hihoja voi pidentää suoraan, mutta silloin niistä tulee väljät ja ns. lepakkotyylimäiset, mutta sehän voi tiettyjen materiaalien kanssa olla kivan rento :) Mutta jos haluaa skarpimpaa, silloin kannattaa istuttaa.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.