keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Hupparimania: Helppo huppari (tutoriaali osa 1).

Kun aiemmin kysyin, että millaisia tutoriaaleja te lukijani toivoisitte, en olisi uskonut, että ekan toivetuton ulos saaminen ottaa jopa kaksi kuukautta(!). Siinä tuli blogilukko väliin, ompelukonekin ryppyili ja sitten olin muuten vain vähän saamaton.

Mutta sitten inspiroiduin! Ja niin kovasti inspiroiduinkin, että huppari-toiveesta poiki ei yhden vaan useamman mallin sarja! Ja se toteutuu vähän toissa kesänä tekemäni mekkotutoriaalisarjan kaltaisesti: ensin lähdetään liikkeelle sieltä mistä aita on matalin ja edetään pikku hiljaa mallista toiseen ja astetta haastavimpiin juttuihin.
Ekana vuorossa on helppo huppari - ei paperikaavoja, eikä mitään muutakaan. Ei resoreita, hupparinauhoja, taskuja, nauhakujia. Ihan vain perusteet - ja tällä mallilla voi myös tehdä muuten itse kaavattoman collegepuseron ilman huppua.

Lähtökohtana ja ideana oli itselle joogahuppari, jossa olisi mahdollisimman vähän saumoja ja pudotetut olkapäät (= helpottaa mallia). Huppari, jossa olisi leveä pääntie, jotta sen voi vetää nopeasti pois ja päälle ilman, että välissä joutuisi ottamaan silmälasit pois. Huppari, jossa olisi väljä nauhaton huppu, jonka voisi vetää niskan ja pään lämmikkeeksi joogatunnin loppurentoutuksen ajaksi (en kestä yhtään vetoa niskaan ja joogasalissa vetää lähes aina). Kangaskin oli valmiina, tuollainen kumma löytöpala

Joten siitä se idea lähti! Väljä, laatikonmallinen huppari - helppo ompelus myös aloittelevalle ompelijalle.

Joten, eiköhän aloiteta!
Vaihe 1: Lähdetään liikkeelle etukappaleesta.

Tarvitset sopivan kokoisen hupparin tai collegepaidan kaavaksi. Vedä se nurin ja viikkaa keskeltä kaksinkerroin. Aseta kaksinkerroin taitetun kankaan päälle (langansuunta helmasta pääntiehen), taitteet kohdistettuna. 
Vaihe 2: Leikataan etu- ja takakappale.

Lisää leikatessa saumanvarat joka suuntaan. Huomioi helmaan extraa, jotta saat käännettyä helman. Itse leikkasin leveyttäkin vähän lisää, koska kaavana oli resorillinen pusero ja huppari on tarkoitus jäädä suorahelmaiseksi ja väljäksi. Leikkaa etukappaleen avulla takakappale. Leikkaa just samankokoinen takakappale kaksinkerroin. Huomioi takakappaleen pääntie - se voi olla vähän matalampi takana.
Vaihe 3: Leikataan hihakappaleet

Aseta kaksinkerroin taitetun kankaan päälle (langansuunta "kainalosta kohti rannetta"), taitteet kohdistettuna. Itse halusin vajaamittaiset hiat (oli pakkokin, koska kangas ei riittänyt täyspitkiin ja resoreita ei tähän helppoon malliin vielä tule), joten en huomioinut resoria hihakappaleiden leikkuussa. Leikkaa ensin toinen hiha ja sitten toinen jo leikatusta hihakappaleesta.

Jos haluat täyspitkät hihat ilman resoria ja mallipaidassa on resorit, voit tarkistaa tarvittavan hihan pituuden mittaamalla käsivartesi pituuden tulevasta olkasauman kohdasta haluttuun pituuteen + lisää mittaan hihansuun kääntövara.
Vaihe 4: Leikataan huppu

Aseta huppu kaksinkerroin kankaalle (langansuunta alhaalta ylöspäin). Leikkaa huppu saumanvaroilla. Lisää eteen reilummin kääntövaraa. Huomioi hupun alareuna - raglanmallisesssa hupparissa sauma kulkee vinoon, mutta koska tehtävässä hupparissa ei ole raglanhihoja, leikkaan sauman suorempaan. Poista huppari päältä ja leikkaa jo leikatun huppukappaleen avulla toinen huppukappale.
Ja sitten aloitetaan ompelu!

Vaihe 5: Ommellaan sivusaumat

Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Kohdista ja ompele olkasaumat. Itse ompelin saumurilla (ja huolittelin samalla pääntien), mutta voit hyvin käyttää saumurin sijaan vain ompelukonetta. Muista vain käyttää joustavaa ommelta joustaville kankaille ja huolittele (joustavalla) siksakilla helposti rispaantuvat reunat.
Vaihe 6: Ommellaan hihat

Avaa etu- ja takakappale "auki" ja merkkaa toisesta hihakappaleesta leveämmästä päästä keskikohta. Kohdista tämä keskikohta olkasaumaan, oikeat puolet vastakkain. Ompele sauma koko pituudelta.
Ja sitten toista just sama toiselle puolelle. Sen jälkeen hupparin raakileen pitäisi näyttää tältä.
Vaihe 7: Ommellaan sivusaumat

Aseta huppari kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Kohdista etenkin saumat "kainalosta", hihansuut ja hupparin helma. Ompele koko pitkä sauma hihasta alaspäin. Ja sitten toista sama toiselle puolelle.
Ja sitten huppari alkaa näyttää jo huputtomalta paidalta! Tässä vaiheessa on hyvä kääntää huppari oikeinpäin ja kokeilla ylle. Jos tarvitsee kaventaa tai vaikka suurentaa pääntietä niin se on helpointa vielä tässä vaiheessa.
Vaihe 8: Ommellaan huppu

Aseta huppukappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele takasauma yhteen. Käännä etureuna. Itse totesin, että olisi voinut ottaa enemmänkin kääntövaraa, joten säästin hupun syvyyttä vain ensin saumuroimalla reunan ja sitten tekemällä yksinkertaisen käännöksen nurjalle.
Vaihe 9: Yhdistetään huppu

Merkkaa takakappaleesta keskikohta ja kohdista se hupun takasauman kanssa. Nuppineulaa huppu pääntietä myöten oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni.
Vaihe 10: Viimeistellään ja huolitellaan

Sitten on enää jäljellä huolittelu! Käännä hupun väliin jäävä pääntie, hihansuut ja helma. Sitten on valmista!
Ja tästä tuli hyvä, tarkoitukseensa sopiva. Lämmin joogahuppari, jonka pois riisuminen tai päälle pukeminen tapahtuu ongelmitta. Ei nauhoja, ei ahdasta pääntietä, ei liian pitkiä ja ranteen alle jääviä hihansuita - tai resoreita, jotka nostavat paidan helman ylös.

Seuraavana astetta haastavampi hupparimalli!

17 kommenttia:

 1. Ihana ohje, kiitos! Odotan mielenkiinnolla myös seuraavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia :) Seuraava tulossa huomenna! ;) Toivottavasti tykkäät myös jatko-osista :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti myös jatko-osat ovat kivoja! :)

   Poista
 3. Hyvä ohje joka vain jaksaa perehtyä. Mulla ei oo tota ompelusormea ollenkaan eikä muuten konettakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Jos ei tosiaan ole ompelukonetta niin silloin ompelusormea on aika vaikea kyllä kehittääkään :)

   Poista
 4. huppari on hieno!
  mutta älä laita puu-asennossa ylös nostettua jalkaa polven päälle, se ei ole polvelle hyväksi :) laita se yläreittä tai säärtä pitkin ja paina yläjalkaa ja tukijalkaa toisiaan vasten, jotta saat lantion tasaiseksi.
  anteeksi kun tulen huomauttelemaan, mutta oikeisiin asentoihin kannattaa kiinnittää huomiota, ettei käy niin kuin minulle, joka joogasi eilen vähän huonosti, ja nyt sattuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Arvasin, että joku huomauttaa asiasta :D oli kiire kuvata ja muut oikeaoppisemmat kuvat olivat epätarkempia/muuten huonompia :D joten tuolla kuvalla sitten mentiin - ja paino sanalla kuva, eihän tuossa oikeasti edes yritetty joogata :D

   Poista
  2. hyvä juttu, että syynä oli vaan kuvaustekniset seikat :)
   nää pieleenjoogaamisen vaarat vaan on tällä hetkellä sen verran konkreettiset, että toivon, ettei muut lankea samaan kuiluun :D

   Poista
 5. Mua vähän häiritsee tuo nurinpäin käännetty paita, mistä sellaisen saa? �� Eli kaavana käytetään vanhaa paitaa. Miten jos ei halua huppua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mikä siinä häiritsee? :) (Ilmeisesti laittamasi emojit eivät näy minulle) mikä vain sopivan kokoinen pusero käy malliksi. Jos ei halua huppua niin jättää sen kokonaan pois ja kankaasta ja pääntiestä riippuen lisää tilalle vaikka ohuen resorikaitaleen :)

   Poista
  2. Toden totta silmänisku jäi näkemättä. Siinä häiritsee se että näyttää hienolta paidalta! :)

   Poista
  3. Ai heh :D toivottavasti ei häiritse enää ;) se on ihan vaan HM:n collegepaita :)

   Poista
 6. kiitos mahtavista ohjeista.Oispa hieno jos viittisit jotku joogahousut,rentoiluhousun ompeluohjeet vielä ideoida.ompelu on hauskempaa ku unohtaa kaikki ylimääräset pingottamiset ja hörhöilyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) mukava kuulla, että pidät ohjeista. Ja kiitos toiveista, voisin laittaa harkintaan. Rentoja keväthousuja kaipailisin itsekin lisää :)

   Poista
 7. Tää oli tosi hyvä ja helppo ohje aloittelevalle ompelijalle!. Ja saa vielä oikeen kokoisenkin kun voi vanhasta vaatteesta sovittaa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että tykkäsit :) Niin monesta vaatteesta voi aloittelijakin opetella tekemään omien mittojen mukaan vaatteen :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.