Sivut

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

5. luukku: Makrameekuusi (+ OHJE)

Toinen adventtisunnuntai! 

Sen kunniaksi otetaan uusinta(kunnia)kierros yhdelle samalle idealle mitä toteutin viime jouluna..

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet

Viime jouluna tein pukinkontiin seinäkoristeiksi isoja ja kuuseen tms pieniä makrameekuusia (ks. postaus). En koskaan kirjoittanut lopullista ohjetta puhtaaksi, vaan jäljelle kuusista jäi vain epäselvä suttulappu mitoista ja solmusuunnista. Nyt kun kiinnostuin uudelleen samasta makrameekuusimallista niin kyllä siinä sai muutaman kerran aloittaa alusta ja miettiä omia hieroglyfejä. Miten olikin oman ohjeistuken ymmärtäminen aluksi niin vaikeaa?

Lopulta onnistuin! En ole varma tuliko muutama kohta ihan just kuin viime vuoden kuusiin, mutta kokonaisuus ratkaisee. Ja jos viime vuonna tein kohtalaisen suuria makrameelangasta ja pienehköjä kuusia puuvillalangasta niin nyt tuli sitten ihan minimakrameekuusia!

OHJE: Makrameekuusi

Jos teet korvikset, leikkaa puuvillalangasta* 6 kpl 65 cm pätkää ja 3 kpl 60 cm pätkää. 
Jos haluat tehdä kuusenkoristeen paksummasta puuvillalangasta, leikkaa 180 cm, 3 kpl 170 cm, 3 kpl 150 cm, 120 cm, 3 kpl 100 cm ja käytä langat järjestyksessä pisimmästä aloittaen.
Jos teet isompaa makrameekuusta makrameelangasta, leikkaa pätkät: 230 cm, 215 cm, 200 cm, 3 kpl 185 cm, 155 cm,125 cm, 95 cm ja käytä langat järjestyksessä pisimmästä aloittaen.

*Pieni jämälanka riittää. Tässä taisi olla käytössä Drops Safran.

Tässä ohjeessa viitataan vain korvakoruohjeen mittoihin, mutta sama ohje käy myös isompiin makrameekuusiin, käytä vain leikatut langat pituusjärjestyksessä pisimmästä aloittaen.

1. Kiinnitä 65 cm pituinen lanka keskiosastaan välirenkaaseen leivonpää-solmulla (tai pujota siihen korvakorukoukku ja helmi, kuten minä lopuksi vaihdoin välirenkaan pois).

2. Lisää 65 cm pituinen lanka leivonpääsolmulla keskiosastaan vasempaan lankaan ja kiristä ihan ylös.

3. Tee lisätyn langan oikean puoleisella langanpäällä kaksi silmusolmua eli kohosolmu oikealle langalle.

4. Toista kaksi edellistä kohtaa eli lisää uusi 65 cm pituinen lanka keskimmäisiin lankoihin.

5. Nyt työssä on kuusi lankaa. Jaa nyt ja jatkossa aina langat keskeltä kahteen. Työstä ensin toinen puoli, sitten peilikuvana toinen puoli. 

6. Ota laitimmainen lanka tukilangaksi ja tee sen alla olevilla kahdella langalla kohosolmut tukilankaan. Pidä tukilanka menosuuntaan kohti ja napakkana. Tee solmut suht tiukkaan, älä jätä välejä tai päästä kiertymään lankaa itsensä ympäri.

7. Toista sama vasemmalle. 

8. Nyt työ näyttää tältä. Lisää tarvittaessa alun päälle nuppineulat pitämään työn tasossa kiinni.

9.-10. Keskellä on uusi lisätty lanka (punaiset pallot). Lisää ensin 65 cm pituiset, sitten siirry 60 cm pituisiin (eli kuva 11). Jatkossa työ etenee toistamalla kohtia 4-7 eli ota aina laitimmainen lanka tukilangaksi ja työstä siihen kohosolmut.

12. Viimeistä lankaa lisätessä, tee keskelle ylimääräinen kohosolmu ja yhdistä väliin jäävä rako. Tee kohosolmut kummallekin puolelle ja tee vielä keskellä välin yhdistävä kohosolmu kuten edelliskerroksella.

10. Siirry lyhyempiin lankoihin ja jatka samalla tavalla. Pidä väliin jäävät raot napakkoina etteivät ne lähde levenemään liikaa kerroksien kasvatessa.

13.-15. Työstä ensin vasen puoli. Ota laitimmainen lanka tukilangaksi ja työstä kohosolmut kuten aiemminkin, mutta aloita kavennukset ja jätä joka kerros tukilanka seuraavalta kerrokselta pois. Lopulta kaikki langat jäävät alaspäin, kun aikaisemmin ne olivat sivulle kuusesta poispäin.

16. Tee sama oikealle puolelle.

17. Tee vielä viimeistely alareunaan. Ota vasemmalta laitimmainen lanka tukilangaksi ja tee kohosolmut vaakatasoon kuusen keskikohtaan asti.

18. Toista sama oikealle puolelle. Yhdistä tukilangat keskellä.

19. Tee tahtoessasi kuuselle pieni jalka neljällä keskimmäisellä langalla. Ota niistä laitimmainen vasemmalta ja tee kolme kohosolmua vaakatasoon, sitten oikealta vasemmalle (tukilanka pysyy samana, vain suunta vaihtuu) ja vielä vasemmalta oikealle. 

20. Irroita alustasta ja viimeistele kuusi lisäämällä siihen ripustuslenkki tai korvakorukoukut. Kuusenkoristessa langat voi pätkiä ja kuumaliimata taakse, korvakoruissa siistimpi on pujottaa langanpäät muutamaan solmun verran nurjalle. Tarvittaessa tippa askarteluliimaa kiinnittää päät paikoilleen.

Näistä tuli superkevyet! Ensin ajattelin, että nämä tarvitsevat liimakovetuksen, mutta toisaalta ovatkin sen verran napakat, että pysyvät kyllä suorassa ilman, että käytössä taittuisivat tai rullaantuisivat. Nurjalle päättely vahvensi leveää alaosaa hyvin.

Ja vaikka tämä oli jämälankatyö niin jäihän näistäkin leikkuujämää. Sen verran on aina makrameetyössä oltava ekstraa langanpituudessa, että viimeisetkin solmut on mahdollista solmia. 
Pisimmät langanjämät voi käyttää vaikkapa kuusenkoristeiden ripustuslankoina. 

Ohjetta muistellessa ja uudelleen harjoitellessa tein myös hopean makrameekuusen. Se on ihan oikeasta makrameekoruihin tarkoitetusta langasta, mutta tästä tuli kyllä korvikseksi jotenkin liian jämäkkä, turhan "kova" ja painava, joten se saikin jäädä kaulakoruversioksi.

Joulukoruja on hauska pitää, se tuo itselle joulumieltä, mutta ilahduttaa myös muita. Aika monta kertaa vuosien saatossa joku on kiinnittänyt katseen ja yhtäkkiä hymyillyt "Mitä, onko sulla joulutortut korvissa??" No on, tietenkin! 

Ks. joulukorut
Joulutorttu-, pipari- ja karkkikeppikorvikset polymeerimassasta (+ muita joulukoruja!)
Virkatut kuusikorvikset
Punaiset huopapallot on käsin tehty, mutta lahjaksi saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.