Mies katseli kaupassa miesten asustehyllyn rannekkeita ja rannekoruja. Oli jo valikoimassa mitä ostaisi, mutta parahdin siihen, että ei nyt herranjestas, kyllähän minä sulle rannekkeen teen!
Kotona kyselin minkälaista tekisin. Ohutta vai leveää? Yksittäistä vai monenlaista? Simppeliä ja kapeaa, jotain neutraalia ja mustaa - siinä oli miehen toiveet.
Ja sellaista sitten tein. Yksinkertaista, mutta kahteen kierrokseen. Materiaaliksi meinasin nahkasuikaleita, mutta käytinkin muurarinlankaa, koska se sietää kosteutta nahkaa paremmin. Luulisi myös, että muurarinlanka kestäisi ylipäätään käyttöä paremmin, ei venyisi eikä hiertäisi ranteessa hikoillessakaan.
Lukoksi valitsin tämän muoviklipsin. Se taisi olla alkujaan avainnauhassa? Huomasin, että tuo lenkkipää ei ollutkaan kiinteä/liimattu, vaan se oli vain solmulla klipsin sisällä kiinni. Lenkin reikä nyt oli auttamattomasti liian pieni, mutta sitä sai suuremmaksi puukon päällä kovertamalla. Aika varovainen sai olla, mutta hyvin onnistui!
Ja sitten viiden vaiheen ja vain viiden tarvikkeen tutoriaaliin!
Tee-se-itse: Miehelle makrameeranneke
Tarvikkeet: Muurarinlankaa, sakset, muoviklipsi tai muu vastaava lukko, neula, sytkäri.
Vaihe 1: Tasosolmut
Leikkaa kaksi muurarinlankaa ja pujota ne alkusolmulla (lark's head knot, kutsutaan makrameessa myös leivonpääksi) klipsin toisen pään suoralle tasolle (vrt. edellinen kuva). Tasolla on siis neljä lankaa. Tee laitimmaisilla langoilla peräkkäisiä tasosolmuja (square knots).
Peräkkäisistä tasosolmuista tulee ketjumainen ja litteä punos. Tee solmut tasaisesti ja tiukasti. Lopuksi vedä solmut "auki" koko pituuteensa - ne siis ikään kuin liukuvat keskimmäisten lankojen ympärillä.
Vaihe 2: Lisää lukko
Kun punoksella alkaa olla tarpeeksi pituutta, puske solmuja vähän kasaan ja pujota keskimmäiset langat neulalla klipsin toisen pään sisään. Tee tiukat solmut klipsin sisään. Leikkaa ja päättele (ks. vinkki alempaa) solmitut langat. Varmista, että rannekkeen pituus on sopiva kädessä.
Vedä taas tasosolmut koko pituuteensa ja tee tarvittaessa lisää solmuja. Tee lopuksi tiukka umpisolmu. Päättele toinen lanka klipsin sisään (tämä lukittaa tasosolmut paikoilleen ja ne eivät enää liiku), kun toinen lanka jää vielä käyttöön.
Vaihe 3: Lisää lanka
Lisää uusi lanka. Pujota klipsin sisään ja tee solmu. Kiristä paikoilleen klipsin sisään. Nyt käytössä on jälleen kaksi lankaa.
Vinkki! Jos tuntuu, että muurarinlanka ei pidä solmua, kun langanpää on leikattu ihan solmun viereen, polta langanpää kevyesti sytkärillä. Muurarinlankahan on polyesteriä, joten se sulaa vähästäkin tulesta (varo siis sulattamasta liikaa, ihan pieni liekin läheisyys riittää). Kun leikattu pää sulaa solmuun kiinni, se ei aukea käytössä.
Vaihe 4: Silmusolmut
Tee kahdella langalla vuoronperään esimerkiksi silmusolmuja. Eli toistensa ympärille yksinkertaisia lenkkejä. Vedä ja kiristä, toista toisella langalla toiseen suuntaan. Näistä muodostuu kiva ja kapea kierrepunos.
Vaihe 5: Päättely
Tee silmusolmuja niin pitkälle, että punokset ovat yhtä pitkiä. Päättele langat klipsin toiseen päähän. Pujota neulalla langanpäät ja sulata reunaan kiinni. Katso, että langanpäät pitävät ja sulamisreunoista ei tule teräviä, tai että langat sulaisivat liikaa. Voit testata päättelyä ihan ronskisti vetämällä ja kiskomalla. Jos pitää kutinsa, pysyvät ne yleensä myös käytössä paikallaan. Sitten tulikin valmista!
Tuo klipsi oli kyllä hyvä valinta. Se on helppo käyttää ja vaikka korulenkkejä on kaksi, ne pysyvät yhdellä lukolla kasassa. Plus mielestäni tuo muoviklipsi on paljon miehisempi ja sporttisempi kuin jos tilalla olisi joku metallinen korulukko.
Tästä tuli kyllä kiva. Mies on pitänyt tätä nyt päivittäin. Oli kiva tehdä välillä jotain miehelle käyttöön!
// Olethan tutustunut Mollie Makes - Tekemisen iloa (Kirjo & virkkaa osa 1) -lehteen? Ks. esittely ja lehden arvonta - kisa-aikaa vielä jäljellä tämä viikonloppu. Osallistu ja voita uusi käsityölehti itsellesi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.