torstai 3. kesäkuuta 2021

10 vinkkiä DIY-soodamaaliin

Joko olet kokeillut soodamaalia? Mä ihastuin siihen! Ihan niin, että miltei oli hankala lopettaa. 

Soodamaalilla saa mukavan utuista ja tasaisen röpelöistä pintaa. Lopputulos on vähän sama mitä betonipastalla, mutta itse sekoitettavassa soodamaalissa on pari etua: et tarvitse uutta tuotetta! Vain akryylimaali ja sooda riittää. Ja koska akryylimaaleja voi sekoittaa keskenään, voit soodamaalia ihan missä sävyssä vain! Katso vaikka alta linkki turkoosiin soodamaaliin.

Ks. edelliset soodamaalilla päällystetyt kukkaruukut / soodamaalilla turkoosiksi maalattu joulupallo
Nyt idea lähti näistä kolmesta melko rumasta pytystä! Ostin nämä parin euron yhteishintaan Pelastusarmeijan kirppiksestä, jossa oli loppuunmyynnin alet päällä. Kas, sopivia uhreja soodamaalimuodonmuutokseen! Vähän keväällä ajattelinkin, että haluaisin jonkinlainen pikkumaljakkotrion.

Soodamaalia kutsutaan myös trash to terracotta -kierrätykseksi ja sillä onkin erityisen hyvä kierrättää ja maalata juurikin tällaisia koriste-esineitä, jotka ansaitsevat saada uuden käyttömahdollisuuden.
Ja tällaisia niistä tuli! Ihanan haaleita, vähän eri sävyisiä keskenään. Mulla on selkeästi sisustuksessa joku beige-vaihe. Tällaiset vaalean haaleat sävyt nyt miellyttävät silmää. Ne rauhoittavat, jos muuten on värikkäitä yksityiskohtia myös.

Ja entäpä otsikossa mainitut 10 vinkkiä

Jotakin pientä olen oppinut nyt muutaman soodamaalikokeilun jälkeen. Ja tässä pesee, 10 vinkkiä:
10 vinkkiä DIY-soodamaaliin

1. Mitä tarvitset? Ihan tavallista ruokasoodaa. Jos tarvitset paljon, osta iso puolen kilon purkki. Yksi iso on parempi kuin ne tuhannen pienet. Sooda harvoin pääsee menemään käyttökelvottomaksi, joten voit huoletta ostaa ison purkin. Soodaa voi käyttää niin moneen - ruoanlaitossa/leivonnassa ja siivoamisessa. 

2. Akryylimaaliksi sopii ihan mikä tahansa akryylimaali. Ei tarvitse yksittäiseen juttuun satsata, pieni askartelupuolen akryylituubi käy hyvin. Useimmissa paikoissa myydään vain perusvärejä, joten jos esimerkiksi haluat jotain vaaleaa, osta ainakin valkoinen akryylimaali ja siihen sävyä antava väri. Näihin beigeihin sekoitin ruskeaa, okraa ja oranssia eri suhteissa. Ihan pieni määrä riittää sävyttämään valkoisen. 

3. Valitse maalattavaksi vain sellaisia keramiikka- tai lasituotteita, joilla ei ole brändi- tai raha-arvoa. Jätä arvokkaat tuotteet keräilijöille äläkä pilaa niitä maalilla. Kirpparilta ostaessa tarkista aina siis tuotteen pohja ja mahdolliset muut merkintapaikat; löytyykö sieltä leimaa tai taidelasin signeerausta?

4. Sekoita ja sävytä maali ensin, sitten lusikoi soodaa mukaan. Hyvä suhde on niin sanotusti silloin, kun koostumus paksuhko jogurttimainen, on "rakeinen" muttei liian rakeinen. Eli soodaa reilusti vähemmän mitä maalia. Jossain kuvaillaan puuroksi, mutta melko vellipuuroa pitäisi olla, jotta olisi verrannollinen. Eli ei peruskaurapuuroa, silloin maali on liian paksua ja liian hiekkamaista. Jos näin käy, voit hyvin ohentaa sekoitusta lisäämällä maalia tai vaikka ihan pikkuruisen tilkan vettä.

5. Sekoita maalia ensin vain vähän. Kun lisäät soodaan, määrä luonnollisesti vielä kasvaa ja luonnollisesti  kannattaa sekoittaa vain sellainen määrä, jonka myös käyttää kerralla, jotta maalia ja soodaa ei mene roskiin. Soodamaali, kuten ihan myös akryylimaali yksinään, on aika riittoisaa. 

6. Jos maalattavassa pinnassa ei ole kuviota, voit maalata suoraan yhden tasaisen maalikerroksen. Yksi kerros voi hyvin riittää. Jos on kuvioita, niinkuin tässä, voit ensin vetää ihan superohuen kerroksen kuvioiden peittämiseksi. Yleensä akryylimaali on kyllä sen verran peittävää, että erillistä pohjamaalia ei tarvita. 

7. Pyöreä tai kapeneva kärki pensselissä on tasapäistä parempi, tulee kivempi sutimisjälki. Pensseli on myös kaikkia vaahtotuputtumia parempi, koska ne saattavat jäädä kertakäyttöisiksi - pensselin saa aina lämpimällä vedellä soodamaalista puhtaaksi.

8. Sudi lyhyin vedon ympäriinsä, ei pitkin vedoin mitä yllä olevassa kuvassa, koska se jättää pintaan näkyviä rantuja. Pyri siihen, että teet pinnan kerralla, jotta siitä tulee tasainen. Voit myös ikään kuin tuputtaa ihan kevyesti pintaa, jotta maali jää tasaisen utuiseksi.  Jos maalia tarvitsee lisätä tai jos pinta vaatii toisen kerroksen, anna välissä kuivua kunnolla. Jos lisäät märälle pinnalle lisää/liikaa maalia, soodamaali voi liukkaalla pinnalla lähteä "liirtoon" ja silloin kasautuneesta jäljestä on vaikea saada tasaista.

9. Lasitettu keramiikka tai lasi on soodamaalille paras pohja. Onnistuu kyllä oikein hyvin myös lasittamattomallakin, mutta sekoita silloin vähän löysempi seos vähemmällä soodalla. Muuten soodamaali kuivuu savipinnalla tosi nopeaa ja pinta vähän ehtii puuroutua rakeisemmaksi. 

10. Anna kuivua hyvin! Kun on kokonaan kuiva (älä testaa pintaa, jos tuikkaat sormenpäällä liian aikaisin, se voi jättää kohtaan näkyvän jäljen), pyyhkäise käsin pinta siltä varalta, että pinnalle on jäänyt "irtomurua".

Tästä tuli niin hauska! 

Maalasin ruukun suun myös sisäpuolelta siihen asti mitä tummaa pintaa näkyi selkeästi. 
Tykkään, tykkään, tykkään. 

Hauska juttu, mutta yhden ruukun pohjassa lukee haparoivin tikkukirjaimin "MIKOLTA". Kiitos Mikko! Kiitos, kun annoit ruukun lahjaksi(?), nyt siitä tuli osa minun soodamaaliruukkujen trioa!

Joko innostuit kokeilemaan?

4 kommenttia:

  1. ihania!
    Kyllä innostuin, eikun soodaa ostamaan!

    VastaaPoista
  2. Voisikohan tällä maalata seinän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miten soodamaali kestäisi seinäpinnalla. Tai miten käyttäytyisi, olisiko hyvä seinämateriaalille jne. Ehkä käyttäisin soodamaalia vain sisustusesineisiin :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.