tiistai 15. kesäkuuta 2021

Kosmetiikan kierrätysta osa 2

Aiemmin keväällä aloitin uuden postaussarjan aiheesta kosmetiikan kierrätys. Eli kaikki vinkit miten uusiokäyttää, kierrättää ja ehkä jopa myös jatkaa tai tehdä zero waste -meiningillä itse kosmetiikkaa. 

Katso osa 1 postaus tästä.

Nyt jatko-osassa keskityn viiteen meikkiniksiin! Eli mitä jatkojalostusta meikeistä irtoaisi? Viisi vinkkiä!

Tässä ei ole käsiin räjähtänyt fiasko.

Ja tässä ei ole muuten myöskään roskaa.

Siinä on hyvä, uusi kierrätysidea!

KIERRÄTYSNIKSI 1/5 Nestemäinen eyeliner

Kun se loppuu, käyttö loppuu. Vai loppuuko? Mietin, että onhan tuossa kiva suti. 

Pesin eyelinerin. Mietin kyllä et onko tämä taas piheyden huippu? Mutta kannatti, koska loppupeleissä jäljelle jäi puhdas suti ja sille hyvä "kotelo". Voisi toimia maaleille ja liimoille. Tai jos tekee kynsilakkakoristeluja niin kynsimaalauksien yksityiskohdille. Jos suti on rispaantunut, sitä voi myös saksia siistimmäksi.

Toisekseen olisi voinut myös miettiä: onko se loppu vai vaan kuivunut? Pestessä liukeni niin paljon mustaa väriä (100 x eka kuva), että uskon et oikeasti "pullossa" oli paljon jäljellä, mutta se oli vain jämähtänyttä. Tajusin sen koska a) tarjoushaukkana olin jo ostanut uuden luonnonkosmetiikan eyelinerin tilalle, joten vanha unohtui kokonaan laatikkoon tosi pitkäksi aikaa ja b) pesun jälkeen hoksasin, että olisihan pullossa ollut pallo, joka olisi estänyt eyelinerin jämähtämisen, jos vain pulloa olisi välillä heiluttanut. Joten mitä opin? Hanki nestemäiset meikit vain heiluripallon sisältävänä ja myös heiluttele niitä niin ne eivät kuivu liian aikaisin, jolloin valmistettua ainetta ei mene hukkaan.

KIERRÄTYSNIKSI 2/5 Kiinni kuivunut kynsilakka

Jokaiselle naiselle on varmasti joskus käynyt näin? Ei aukene, vaikka kuinka salosanoja kuiskuttelisi. Kokeilin netistä löytämiäni niksejä jämähtäneen kynsilakkapullon auki saamiseen:

1. "Pyöräytä pihdeillä korkkia niin korkki nytkähtää auki." No ei muuten auennut, tuli vain naarmuja korkkiin.

2. "Ujuta kynsilakanpoistoainetta korkin ja pullon väliin, se liuottaa väliin jääneen lakan pois." Ei auttanut ei yhtään mitään, tuli vaan sotkua ja poistoainetta meni lirut suoraan vaan viemäriin.

3. "Laske kuumaa vettä korkin päälle." TOIMII! Kaadoin lähes kiehuvaa vettä korkille rauhallisen hitaasti. Kannattaa varoa sormia, itse pidin varmuuden vuoksi pulloa pihdeillä kiinni niin en saanut kuumia vesiroiskeita päälle. Kun korkki oli sen verran "jäähtynyt", että siihen kesti koskea, sehän aukesi kuin ei kiinni koskaan olisi ollutkaan! Kuuma vesi, mitä taikuutta. 

Kun pullon saa auki, kannattaa korkki ja pullon suu pyyhkäistä mahdollisten lakkasotkujen kannalta, ettei korkki jämähdä samantien takaisin kiinni.

Ekstravinkki! Jos on tarpeettomia kynsilakkoja, ne muuten menee kirppiksillä hyvin kaupaksi. Möin pikkupussillisen kaikki pois könttähintaan. Joku nainen haki ihan onnessaan. Itselleni jätin vain muutaman perusvärin. Kynsiäni en juuri ole vuosiin lakannut, mutta kynsilakoilla voi korjata monenlaista värinaarmuja. Toimii myös joskus korujen fiksauksessa! Ja väritön lakka tietenkin sukkahousupaoissa.

KIERRÄTYSNIKSI 3/5 Rikkoontunut puuteri

Oli se sitten puuteri, poskipuna tai luomiväri - se ei ole piloilla, vaikka johonkin kopsahti ja meni jauhoksi! Ratkaisuna on haavojen ja ihovammojen desifiointiin tarkoitettu Septidin (saa apteekista). Kun ainetta lisää tipoittain, saa jauheen kosteammaksi ja sen voi spatulalla tai lusikalla painaa takaisin meikkilokeroon. Sitten pinta jätetään vain kuivumaan. Parasta on, että saman fiksauksen voi tehdä tarvittaessa monta kertaa, Septidin alkoholi haihtuu meikistä kuivuessaan pois.

Tästä vinkistä kerroin myös aiemmin meikkiniksipostauksessa.

KIERRÄTYSNIKSI 4/5 Huonot meikkisiveltimet

Tietenkin a ja o on meikkisiveltimien ajoittainen pesu (muuten ihan oma shampoo tai vaikka marseillesaippua sopii hyvin, et tarvitse ostaa erikseen mitään meikkisivellinpuhdistusaineita). Mutta entä jos karvoissa on jotain vikaa? 

Yksi ratkaisu on terävillä saksella leikata harjaksia. Voit tehdä tasapäisestä pyöreän tai pyöreästä vaikka kolmiopäisen siveltimen. Joskus olen liian löperöitä ihan vaan vähän lyhentänyt, jolloin siveltimestä tulee jämäkämpi. Ihan miten omaan makuun kullekin sopii.

Toinen ratkaisu on poistaa siveltimet käytöstä ja siirtää ne vaikkapa maalaushommiin. Sopii maaleille ja liimoille ihan hyvin - kierrätystä parhaimmillaan, meikeistä muuhun hommaan vaan!

Pari niksiä lisää:

Esimerkki 1: Katkennut sivellin, jonka pää oli katkemisesta tietenkin ruma, terävä ja tikkuinen. Ratkaisu: Vesihiomapaperilla sileäksi hiominen ja sen jälkeen akryylimaalilla mustaksi pään maalaaminen. Fiksauksesta tuli huomaamaton! Sivellin tietty paljon lyhyempi mitä ennen, mutta sehän nyt ei haittaa mitään.

Esimerkki 2: Sivellin, joka on irronnut varrestaan. Varsi oli myös jokseenkin kummallisen tahmainen eikä pintaa saanut puhtaaksi pesemälläkään. Ratkaisu: Vanha tahmavarsi veks, puutikusta uusi tilalle! Maalasin sen ensin akryylimaalilla ja lakkasin päälle kiiltävällä akryylilakalla. Sitten vain liimasin tuppeen kiinni. Fiksaus lähes huomaamaton! Ja vanha varsi saa mennä vainn sekoitustikkujen joukkoon vielä kohtaamaan joskus viimeisen tehtävänsä ennen roskiin menoa.

Ekstravinkki! Jos sivellin on silleen semihyvä, mutta ei ihan best, voit tehdä siitä laukkuun tai reissuun pieneen meikkikukkaroon sopivamman siveltimen tahalleen katkaisemmalla siveltimen lyhyemmäksi ja vähemmän tilaa vieväksi. Kerran tein näin ja vähänkö on hyvä.


 Ja loppuun suosikkivinkkini! Vähän samaa kuin aikaisemmissa viitatuissa postauksissa, mutta kertaus on opintojen äiti.

KIERRÄTYSNIKSI 5/5 Tyhjät meikkikotelot

Oli se sitten puuterin, luomivärin tai minkä meikin vain avattava kotelo - pese se! Kyllä ne kaikki puhtaaksi saa pienellä vaivalla. Erittäin hyviä menossa mukana, kun voi ottaa koteloon pienen määrän voiteita (kunhan ei ole liian nestemäisiä). Koteloista voi myös veitsellä kammeta nuo metalliset pikkualustat ja yhdistää niitä vaikkapa isompaan sisälle, jolloin yhteen saa montaa juttua mukaan! Koteloiden pesuniksejä ja lisää käyttömahdollisuuksia löydät sarjan ekasta postauksesta.

Ja kun koteloista oli puhe, aloitin jo koostamaan seuraavaa osaa, joka keskittyykin kosmetiikan koteloihin, pulloihin ja pakkauksiin - mitäs niistä sais irti ja mihin niitä voisi käyttää? Kolmatta osaa odotellessa!

4 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen postaussarja. :) Useimmat heittävät kaikki meikit pakkauksineen suoraan roskiin, jos niissä on jotain pientäkin vikaa. Tai jos ne ovat "vanhentuneet". Oman kokemuksen mukaan meikeistä ainoastaan huulikiilto voi mennä pilalle ja ripsari/lineri tietysti kuivua, mutta esim. puristeluomivärit tai meikkikynät eivät mene miksikään (edes 20 vuodessa, kröh.) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa et tykkäät :) olet oikeassa, liian moni kosmetiikka päätyy sellaisenaan ja aivan liian nopeasti roskiin, vaikka hyvin voisi vielä käyttää :(

      Poista
  2. Tuota Septidiniä täytyy meillä aina olla kaapissa. Nuorimmainen kolhii itseään nimittäin ulkona melko usein. Täytyykin katsoa, jos saisi sitä verkkoapteekista tilattua. Meilläkin kosmetiikkaa on yritetty kierrättää, tosin melko kehnoin tuloksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, joskus kosmetiikkaa on hankala kierrättää, mutta onneksi siihenkin on hyviä ideoita :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.