tiistai 14. syyskuuta 2021

Makrameepanta (Hävikkiviikko osa 2)

Tällä viikolla on käsityön hävikkiteemaviikko*! Eilen viikko starttasi niinkin arkisella asialla kuin vessapaperihylsyjen askartelulla. Nyt sitten jotain asustetta päähän, nimittäin makrameepanta - mutta mistä?

* Tällä viikolla julkaisen muutamia ideoita miten tehdä erilaisia käsitöitä hävikistä tai ilman hävikkiä. Eli toivon mukaan ekologisten kierrätyskäsitöiden ystäville inspiraatiota! Ks. osa 1: Moderni "tuohi"kori vessapaperihylsyistä

Tästä jo varmaan arvaa materiaalin?

Viime aikoina olen bongannut toooosi paljon makrameella koristettuja hiuspantoja. Ne näyttävät kivoilta, joten ajattelin et mikseipä ei? Kokeillaan! Ja niinkin arkisesta materiaalista kuin rikkinäisistä sukkahousuista!

Ah, sukkahousut. Nuo pirkkaniksien kingit ja kuningattaret.

Monille näitä sukkiksia ja ohuita leggareita kertyy, vaikka kuinka hyvin niitä pitäisi. Niitä ei missään nimessä kannata heittää roskiin. Sukkiksia voi kierrättää niin monin tavoin! Siivouksessa, säilytyksessä, suojauksessa ja sitomisessa. 

Ihan klassikkojuttu on myös leikata sukkis virkkausmateriaaliksi. Siitä saa hurjan kestävää "lankaa", joka ei kyllä vetämällä rikki mene. Virkkausta itsekin eka ajattelin, mutta sitten tuli mieleen, että entäpäs jos kokeilisinkin jotain muuta lankatekniikkaa? Jos voi virkata, voi kai myös solmeilla?

Tässä kuvassa valkoinen tosi ohut sukkis näyttää ihan joltain puuvillalangalta. Se ei suinkaan ole noin ohuena leikattu, vaan melko kapeana ja sitten venytetty ihan ohueksi suiroksi.

DIY: Makrameehiuspanta sukkahoususta*

Mitä tarvitset? Vain yhdet paksuhkot sukkahousut tai legginssit ja leveän hiuspannan. Ei muita tarvikkeita, ei ompelemista eikä liimaamista!

Leikkaa lahkeet heti vesirajan alapuolelta irti ja leikkaa spiraalina kumpikin lahje noin 3 cm leveäksi nauhaksi.

*Hiuspannan voi tietenkin tehdä myös ihan makrameelangasta tai muusta vastaavasta.

Kierrä toinen nauha hiuspannan ympärille. Jätä reilusti päätä alkuun ja kierrä tiukasti sen ympärille. Jos ei nyt ihan liukasta muovia hiuspanta ole, kiertäminen lukitsee alun hyvin paikalleen. Jos ei, käytä apuna vaikkapa liimatippaa. 

Toisessa päässä pujota langanpää "työn" sisään. Tuollainen iso lasten muovineula oli hyvä tähän.

Sitten itse makramee!

Leikkaa toinen nauha kolmeen. (Itse leikkasin neljään ja jätin neljännen pätkän pois, pituus jäi makrameessa vähän vajaaksi.) Solmi leivonpääsolmulla langat keskikohdastaan apulankaan (voi olla myös joku keppi). Jaa langat kahteen kolmeen satsiin, joilla teet viistoja kohosolmuja. Ensin oikealta vasemmalle, sitten vasemmalta oikealle ja taas vastakkaisiin suuntiin kohti ulkoreunoja. Jatka kunnes pituus on sopiva.

Ensin vasemmalta laskettuna kolmas lanka on tukilanka, jolle teet 1. ja 2. langalla kohosolmut eli kaksi perättäistä . Sama homma toiselle puolelle. 4. lanka on tukilanka ja 5. ja 6. langalla solmeillaan. Alakuvissa tukilankoina ovat laitimmaiset langat. Lopuksi voi tehdä vasemmalla tukilangalla yhden kohosolmun oikeanpuoleiseen tukilankaan, jolloin kuvio yhdistyy keskeltä yhteen. Sitten homma lähtee alusta.

Koska oma solmeilu jäi vähän vajaaksi, ei se riitä ihan pannan laidasta laitaan, mutta on venytettynä oikein napakka ja riittävän pitkä. Pannan päät kuitenkin jäävät usein hiusten alle piiloon. En kiinnittänyt makrameeta muuten kuin kiersin lankojen päät pannan ympäri ja sitten langanpäät työn sisään kuten pannan päällystyksessä. 

Pannasta tuli tosi kiva! Ei varmaan arvaisi, että se on sukkahousuista?

Että kehotan nyt sitten tässä laittamaan sukkahousua päähän - mutta vain makrameen muodossa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.