sunnuntai 5. syyskuuta 2021

DIY: Nukkakampa

Se on villasukkakausi alkanut.

Hah, ketä huijaan - mullahan on villasukkakausi ihan jokaisena vuodenaikana. On vain kyse kuinka paksuja sukkia käyttää. Nyt pistin ohuet villasukat syrjään ja otin paksumpaa käyttöön. Ja samalla vähän järkytyin - mistä nämä kaikki nukat ovat tulleet? Hitsinvie näyttävät ihan nukkavieruilta kaikki!

Muistin vuosia sitten Pinterestistä bongaamani vinkin itse tehtävästä nukkakammasta. Eli toisin sanoen: partaterä teipattuna kampaan. Oikea köyhistä köyhimmän miehen tee-se-itse-nukkakampa. Nukkakampa tai sellainen old school paristoilla toimiva nukanpoistajalaite on pitänyt hankkia pitkään. Siis todella pitkään, mutta en vain koskaan saa aikaiseksi. Ei kuitenkaan ihan niin paljoa ole ollut tarvetta.

Mutta nyt siis testiin tämä käsityöniksi - toimiiko se todella?

Tässä lähtötilanne tähän sukkaan. Ihanan vanha sukkapari, sopivasti kitistynyt ja tiivistynyt - ja sitä myötä nyt myös (taas) nyppääntynyt. Ei pahimmasta päästä, mutta hyvä testisukka tälle niksille.

Eli teipillä tukavasti kampaan terä kiinni (mulla on käytössä Geisha shaver, josta pitikin vaihtaa tylsiintynyt terä uuteen, joten vanha siirtyi tähän kokeiluun) ja eikun varovasti sheivaamaan sukan pintaa. Paino sanalla varovasti - sekä sormien että sukan kannalta. Liikaa ei saa painaa, etteivät langat leikkaannu. Tai vetää. Tai unohtaa, että myös terän ylälaidassa on terävä reuna. Siinä saa muuten parsia muutakin kuin vain sukkaa.

Ja lopputulos jälkeen! Alright, sehän toimii! Jes, kyllä nyt on sileää pintaa. Aika kauan sai kyllä "hinkata"

Oikein nerokas DIY-hätävara pikaiseen tarpeeseen. 

En kuitenkaan suosittele tätä mihinkään suurempaan tai arvokkaaseen neuleeseen. Silloin voi varmasti hankkia oikean nukkakamman tai sen paristollisen nukanpoistajan. Oikea väline kannattaa tsekata materiaalin mukaan, esimerkiksi mohairkampa voisi olla varmasti oikea valinta mohairneuleelle. 

Nukkasheivasin useammat villasukat kerralla. Osaa kyllä myös vähän suoraan uskaliaasti saksilla leikkasin. Oli niin selkeästi nukat "irti" neulepinnasta, että isoimmat sai ihan silleen nopsasti pois. 

On muuten kaikki villikset äidin neulomia, itsehän en ole eläessäni kokonaista sukkaparia neulonut. Onneksi äiti sukittaa koko perheen niin ei ole ollut tarvetta opetellakaan. Ehkä joskus voisi kokeilla villasukkien tekemistä virkaten?

Kyllä on kuin tuliterät villikset! Vanhoista tuli kuin uudet. Kyllä se kannattaa villasukkiakin huoltaa. Pysyvät parempana pidempään ja mukava se on silmällekin, kun ei ole nukan nukkaa haittoina.

Nyt jalat ylös ja rentouttavaa sunnuntai-iltaa!

2 kommenttia:

  1. Siis tämähän on loistava idea. Viikonloppuna pitää kaivaa villasukat varastosta ja tehdä samanlainen huolto niille. Kiitos vinkistä Mukavaa alkanutta syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä - ja ole varovainen terän kanssa! :) Ettei tarvitse parsia sukkia eikä sormia :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.