torstai 23. syyskuuta 2021

OHJE: Virkattu lokerikko

Huh, mitkä neljä päivää! Aloitin tällä viikolla uudessa työpaikassa ja illat ovat menneet työpäivien uutta informaatiotulvaa sulatellessa. Ei siis ole ollut energiaa käsitöihin - ja vähän jo onkin ikävä käsillä tekemistä! Mutta koska uutta ei ole, esittelen tämän vanhan - mutta teille, lukijani - uuden virkkauksen!

Se on virkattu lokerikko! Sen ohje julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna ilmestyneessä Kauneimmat Käsityöt -lehden virkkausekstrassa. Nyt julkaisen ohjeen tänne kaikkien nähtäväksi.

Lokerikko on kooltaan noin 21 x 30 cm ja siinä on kivasti kuusi osaa. Ohuemmasta langasta tulisi vähän pienempi ja se olisi ns. teepussilokerikon kokoa. Näin isompana lokerikko sopii vaikka asusteille. Tai kylppäriin. Tai ns. villasukkalaatikkoon - tiedättehän ne sellaiset söpöt villasukkaboxit, joihin voi viikata villasukat nätisti?

OHJE: Virkattu lokerikko

Virkkaus pähkinänkuoressa: Lokerikkoa varten virkataan yhdeksän laitakappaletta ja jotka ommellaan pohjakappaleeseen. Lopuksi yläreunaan virkataan napakoittava nirkkoreunus. Virkkaa kappaleet kaksinkertaisella langalla ja suuremmalla koukulla. Vain viimeistely virkataan yksinkertaisella langalla ja pienemmällä koukulla

Lanka: Novita Cotton Recycled tai Cotton Rescue -kierrätyspuuvillalankaa noin 250 g (100 % kierrätyspuuvillaa, 100 g / 155 m) muuta vastaavaa lankaa. Tarvitset virkkuukoukut 3 ja 5. 

Pohjakappale (1 kpl):
Virkkaa 21 kjs. 1. krs: Aloita 3:sta s:sta koukusta laskien ja virkkaa 19 ks, käännä. 2.–16. krs: 1 kjs, 19 ks, käänny. Lopuksi katkaise lanka ja päättele.

Pitkät sivukappaleet (2 kpl) ja pitkä välikappale (1 kpl): Virkkaa 31 kjs. 1. krs: Aloita 3:sta s:sta koukusta laskien ja virkkaa 29 ks, käännä. 2.–6. krs: 1 kjs, 29 ks, käänny. Lopuksi katkaise lanka ja päättele.

Lyhyet sivukappaleet (2 kpl): Virkkaa 21 kjs. 1. krs: Aloita 3:sta s:sta koukusta laskien ja virkkaa 19 ks, käännä. 2.–6. krs: 1 kjs, 19 ks, käänny. Lopuksi katkaise lanka ja päättele.

Lyhyet välikappaleet (4 kpl): Virkkaa 11 kjs. 1. krs: Aloita 3:sta s:sta koukusta laskien ja virkkaa 9 ks, käännä. 2.–6. krs: 1 kjs, 9 ks, käänny. Lopuksi katkaise lanka ja päättele.

Ohje jatkuu alla.

Virkattu lokerikko - ohje jatkuu:

Kokoaminen: Aseta pitkät ja lyhyet sivukappaleet pohjaa vasten oikeat puolet vastakkain. Ompele käsin yksinkertailla lankalla kappaleiden pitkät reunat pohjaan kiinni. Ompele nurkkasaumat yhteen. Käännä lokerikko oikeinpäin. Reunat voivat vaikuttaa vielä veltoilta, mutta ne ne napakoituvat viimeistelyssä. Ompele pitkä välikappale päistään lokerikon keskelle. Tarvittaessa ompele pistoja kummaltakin puolelta. Kiinnitä lyhyet välikappaleet symmetrisesti lokerikon sisälle hakaneulojen avulla (noin 10. ja 20. kerroksien kohdalle). Ompele reunoistaan kiinni, tarvittaessa kummaltakin puolelta. Tahtoessasi voit ommella muutamin pistoin välikappaleiden alalaidat myös pohjaan kiinni.

Ulkoreunan viimeistely: Virkkaa yksinkertaisella langalla ja pienemmällä koukulla lokerikon ympäri. 1. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun. 2. krs: *3 ks, nirkko (= 3 kjs, 1 ps 1. kjs:aan)*, toista *-* krs loppuun. Tarvittaessa ota nurkista 2 ks yhteen. Päättele.

Sisäreunojen viimeistely: Virkkaa yksinkertaisella langalla ja pienemmällä koukulla ensin pitkä välikappale ja sitten vastakkaiset välikappaleet. Virkkaa *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* reuna loppuun. Jos välikappaleen reuna kupristuu, lisää silmukoita (esim. *1 ks, 2 ks samaan, 2 ks samaan*) tai jos reuna tuntuu liian veltolta, jätä lisäyssilmukoita väliin.

Valmista!

Jos ohjeessa on epäselvyyksiä, kysy toki - autan mielelläni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.