lauantai 18. syyskuuta 2021

Tilkuista koruja (Hävikkoviikko osa 4)

Häviikkiviikko* jatkuu! Vessapaperihylsyistä sukkahousuihin ja jämälangoista.....mihinkäs muuhun kuin TILKKUIHIN. Tilkuistahan voi periaatteessa tehdä vaikka ja mitä, etenkin isoista paloista. Mutta entäs ne ihan pienimmät palat? Mihis ne, roskiinko? Ehei - nyt tehdään niistä koruja! Ja koska koruista korvakorut ovat itselle ne luontaisimmat niin kokeilen inspiroida teitä kolmella erilaisella tilkkukorvisparilla.

* Tällä viikolla julkaisen muutamia ideoita miten tehdä erilaisia käsitöitä hävikistä tai ilman hävikkiä. Eli toivon mukaan ekologisten kierrätyskäsitöiden ystäville inspiraatiota!

Ks. osa 1: Moderni "tuohi"kori vessapaperihylsyistä / osa 2: Makrameepanta sukkahousuista / osa 3: Tuftattu unikko-alunen jämälangoista

1/3 Tilkuista korut
Nappikorvakorut

Klassisesta ideasta on hyvä aloittaa. Nappeja voi päällystää ja napista voi tehdä nappikorvakorut! Näihin ei tarvitse kuin pikkuruisen neliön - tai siis ympyrän - muotoisen palan kangasta kaksin kappalein.

Tee näin:

Leikkaa päällystettävän napin ohjeen mukainen ympyrä, painele tai harsi aihion ympärille ja paina vastakappale kiinni. Jos kangas on hiukan liian paksu, voit laittaa (pika)liimaa väliin niin tausta pysyy varmasti kiinni. Jos takana on napin kiinnityslenkki, voit painaa sen pihdeillä viistoon tai jopa ihan litteäksi napin taustaa vasten. Liimaa taakse nappikorvakorutaustata. Metalli harvoin istuu lujasti metallia vasten kiinni, joten jotta liimaus ei heti käytössä napsahda pois, liimaa väliin pieni pala esim. tekonahkaa.

Näistä tuli tosi kivat! Nyt mätsään näiden korvakorujen kanssa sohvatyynyyn, heh! Oli siis jämää tyynynpäällisestä. Puuvillasatiinimaisessa sisustuskankaassa on kiva pieni kiilto, sopii hyvin nappikorviksiksi.

2/3 Tilkuista korut
Röyhelökorvikset

Entäpä pienet kangassuikaleet? Ei niistä nauhaa saa, mutta korvikset kyllä! Ja aika söpöt sellaiset.

Tee näin:

Leikkaa 3-4 cm leveää kangasta noin 8 cm (tai haluamassasi koossa) suikale. Taita nurjat puolet vastakkain ja harsi taitosreuna pienin pistoin, jätä reunaan pieni kuja. Avaa pihdein metallirengas, pujota rengas kujaan, sulje rengas ja kiristä harsimislanka niin, että suikale menee sopivasti rypylle. Kierrä renkaan liitoskohta suikaleen keskelle. Päättele lanka. Jos kangas on purkaantuvaa sorttia, voit sipaista liimaa ihan vaikka sormenpäällä reunoihin niin se estää purkaantumisen. Lisää renkaaseen korvakorukoukut.

Superkevyet ja jotenkin "ilmavat" korvakorut. Kuosi on graafinen (Marimekon Ananas-kuosia), mutta silti jotenkin tyttömäisen herkkä tällaisessa muodossa. 

3/3 Tilkuista korut
Helmikoristeiset korvikset

Ympyrän muodosta toiseen. Näihin idea tuli jostain menneisyydestä, joskus korvisaskarteluiden alussa tein vastaavat (ilman helmiä) ja tämä liimaton ja korupihditön malli tulvahti muistoista mieleen. Tämä sopii siis jokaiselle, joka ei tykkää käyttää koruissa mitään liimoja ja myös niille, jotka eivät vaikkapas omista korupihtiä ja sun suurempia koruosia ollenkaan. Jos korvakorukoukut ja yhdet pienet välirenkaat (ei välttämättömiä) löytyvät niin sillä pääsee pitkälle. Koukut voi myös ottaa jostain vanhoista korviksista.

Tee näin:

Leikkaa pahvista tai muovista neljä ympyrää, koko sen mukaan mitä tahdot korvisten olevan. Jos ihan zero waste -meiningillä haluat mennä, voit leikata ympyrät vaikkapa jogurttipurkin kansista. Tai pestystä maitopurkista. Sillä ei ole väliä mistä ne leikkaat, kunhan ovat kevyet. Ja puhtaat.

Leikkaa myös neljä vähän isompaa ympyrää kankaasta. Harsi reunaa myöten ja ujuta pahvi-/muovipallo keskelle. Kiristä lanka ja päättele. Ompele pienin pistoin pallot vastakkain kangasreunoistaan. Lisää halutessasi lasi- tai kivihelmiä (helmet tuovat vähän painovoimaa muuten superkeveisiin korviksiin). Ompele lopuksi ylös korvakorukoukut ns. napin tavoin.

Näistä tuli jokseenkin vähän kesäiset, mutta se ei haittaa. Tykkään siitä, että kuosi on hyvin erilainen ympyröissä, mutta silti ovat selkeästi pari keskenään. Nämä oli myös tosi nopea valmistaa, kuten kyllä myös edellisetkin. Kun ei ole paljoa materiaaleja eikä välineitä niin homma sujuu sukkelaan.

Mistä kolmesta tykkäsit eniten? Mun suosikki on kyllä ehkä nää palloset.

Onnistuinko inspiroimaan? Sitähän voi jatkossa tehdä aina vaatteen tilkuista (koska aina jää jotain miniminipaloja kuiteski!) niin puuvillasta kuin trikoostakin mätsäävät tilkkukorvikset!

2 kommenttia:

  1. Ihania ja luovia kierrätysideoita kaikki nämä sarjan jutut (5). Kiitos! Näistä korviksista tekisin pallokorvikset.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.