tiistai 14. kesäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 1.

Toiveenne on nyt kuultu ja laitettu toteutukseen. Suurin osa toivoi tutoriaalia mekosta, joten sitä sitten saatte ihan useammassa osassa! Mekkoja on niin monenlaisia ja itselläkin oli tarvetta pariinkin erilaiseen, joten tässä on sitten ihan sarjana aiheesta miten tehdä itse mekko ilman kaavoja?

Tämä on ensimmäinen osa tutoriaali-sarjaan. Lähdetään liikkeelle siitä helpoimmasta, yksinkertaisimmasta ja moneen soveltuvasta mallista, jotta ihan aloittelijatkin pääsevät mukaan (jatko-osissa luvassa myös haastavampaa mallia). Toiset
sanoo tätä hihattomaksi toppimekoksi, toiset alusmekkomaiseksi, minä sanon ihan vaan hihattomaksi trikoomekoksi.
Valitse kangas: tähän malliin sopii trikoo, jossa on reippaasti elastaania mukana. Valitse kangas, joka ei kuitenkaan ole niin ohut, että alusvaatteet kuultaisivat läpi. Varaa kangasta yksi mitta eli pituus olkapäästä helmaan plus leikkuuvarat.
Merkkaa puolet: tumman ja ohuen trikoon ompelu nopeutuu, kun merkkaa kankaan keskelle tai reunoille joko nuppineuloin tai vaikka palalla (maalarin-)teippiä kankaan nurjan puolen. Kun sen tekee aluksi, pysyy puolet oikeina läpi työvaiheiden eikä puolet pääse vaihtumaan epähuomiossa.
Leikkaa kangas; Vaihtoehto 1: Käytä kaavana jotain mekkoa, joka on kooltaan ja malliltaan mieluinen. Taita kangas ensin kaksin kerroin pituussuunnassa. Taita kangas uudelleen noin mekon puolikkaan verran. (Käännä mekko nurin.) Aseta mekko kaksin kerroin taitettua reunaa pitkin. Leikkaa kangas. Jätä joka reunaan vähintään 2cm ompeluvaraa. Jos helmapituus on hyvä, helmaan riittää kääntövara. Muussa tapauksessa lisää helmaan pituutta kääntövaran lisäksi.
Leikkaa kangas; Vaihtoehto 2: Jos sopivaa mekkoa ei ole, leikkaa kangas mittojesi mukaan. Voit käyttää kuitenkin apuna myös mitä vain toppia tai yläosaa, jotta saat leikattua esim. hyvän hihasuun muodon. Ota mitat: rinnan-, vyötärönympärys ja lantionleveys sekä pituus olkapäältä helmaan. Jaa helmamittaa lukuun ottamatta kaikki muut mitat neljään. Merkkaa nuppineuloin tai liitukynällä mitat kankaalle ja leikkaa muotoon (muista lisätä sauman- ja kääntövarat!).
Leikkaa pääntie: Päätä minkälaisen pääntien haluat. Pyöreä, v-aukko vai venepääntie? Kuinka syvä pääntie? Ota toinen mekkokappaleista (eli etukappale) ja taita kaksin kerroin pituussuunnassa. Leikkaa pääntie muotoonsa. Huomioi leikkaamisessa kääntövara, koska reunaa kääntäessä päätien luonnollisesti suurenee kääntövaran verran.
Valmistele ompelukone: Mikäli mahdollista, vaihda jersey-neula (eli "pallokärkineula", jossa on pyöreä kärki, joka soveltuu joustaville kankaille paremmin kuin terävä normaali neula). Langoita kone ja säädä sopiva ommel. Valitse joustava ommel
(ks. koneen käyttöopas). Oma kone on noin jurakaudelta, joten en puhu ompeleista enempää.
Sitten eikun ompelemaan:

1. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Tasaa ja ompele olkasaumat. 2. Käännä ja ompele pääntiestä reuna kaksin kerroin nurjalle puolelle. Varo venyttämästä pääntietä ommeltaessa. 3. Käännä ja ompele samoin kädentiet. 4. Tasaa ja ompele sivusaumat vastakkain (edelleen oikeat puolet vastakkain). 5. Tasaa ja lyhennä helmaa tarvittaessa. Käännä ja ompele reilusti helmaa (esim. 3cm) nurjalle puolelle (ohut reuna rullautuu helposti, reilumpi pysyy parempana).
Ja siinähän se hihaton mekko olisi valmis! Lopuksi kannattaa silittää etenkin käänteet. Ylläolevissa kuvissa mekko ennen silitystä, alla olevissa kuvissa silittämisen jälkeen. Ennen silitystä ommel näyttää kirraavaan, mutta raudan lämpö saa "ompeleen rentoutumaan" ja asettautumaan nätimmin.
DIY-kaulakoru esitelty tässä postauksessa.
Sarjan eka kesämekko ois siinä, just omilla mitoilla ilman paperikaavojen jäljentämisiä ja leikkaamisia, jee!
DIY-kaulakoru esitelty tässä postauksessa.
Malli on hyvä ja moneen soveltuva, erittäin hyvä kerrospukeutumisessa. Jää varmasti ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä väljyyden ansiosta kivan viileä ja rento, kylminä sesonkeina alle mahtuu kerrostoppia alle ja hihaa päälle.

12 kommenttia:

 1. Kivan selkeä perusohje, joka tulee varmasti käyttöön! :)

  anskukoo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Kiva kuulla, helppoon perusohjeeseen tähtäsinkin :)

   Poista
 2. Kiitos hyvästä ohjeesta, jospa minäkin uskaltaisin testailla tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Varmasti onnistuisit, eikun vain sopivaa kangasta valitsemaan! :)

   Poista
 3. Kiitos kovin paljon selkeästä ohjeesta! Menee kyllä kokeiluun jahka ennätän kangaskaupoille. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitoskiitoskiitos! Nyt vaan ompelukone esille ja kankaita penkomaan. Hyvää kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :)) ja lisää tulee, ensimmäinen jatko-osa tulee toivottavasti jo huomenna! :)

   Poista
 5. Jee,just tätä kaipasinkin.Tuohon tyyliin tein lapsille vaatteita aikoinaan.Kokeilen nyt itselle.Kaipasin näitä perusniksejä,arvelin,että oon unohtanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perusniksien kertaus tekee kaikille välillä hyvää :) nyt sitten vain ompelemaan ;)

   Poista
 6. Kiva mekko, hyvä opastus. Vaan eikös mekko olekin hihaton, ei HIATON !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) oma murrekieli sanoo hiaton, heh. Jottei vaivaa, korjataan tekstiin.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.