tiistai 21. kesäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 4.

Mekkoja, lisää mekkoja! Vielä ette päässeet näistä, lisää pukkaa vieläkin. Pitää takoa, kun ompelukone on kuuma ;)
(Ks. ensin pohjalle mekko-sarjan edelliset tutoriaalit: osa 1 / osa 2 / osa 3.)
Takana on kolme helppoa trikoomekkoa ilman kaavoja ja seuraavaksi tulee mekko, jonka voi tehdä melkeinpä mistä vain kankaasta. Trikoo käy, collegestakin olen tehnyt ja puuvillastakin onnistuu. Kesämekoksi viskoosi toimii myös hyvin - se laskeutuu kivasti ja on ohut sekä vilpoisa päällä.

Nyt tehtävään mekkoon käytin jämäpaloja viime kesän maximekkokankaasta (ks. postaus). Palat eivät riittäneet sellaisenaan, vaan piti tehdä kahden palan sijaan neljästä. (Mekkoon tuli siis ylimääräiset etu- ja takasaumat, joten niistä ei tarvitse ohjeessa välittää - tosin eivätpä juuri näykkään, uppoavat hyvin pieneen printtiin).
Sitten helppoon ja sanoisinko jopa klassisen tuttuun ja perinteiseen kesämekko-malliin:

Vaihe 1: Ota mitat. Mittaa mekon pituus pääntien reunasta helmaan (A) ja torson ympäriltä ainakin rinnan- ja lantionympärykset (C: jaa mitat neljällä). Muista lisätä mittoihin ennen leikkaamista sauman- ja kääntövarat.
Vaihe 2: Leikkaa kangas. Merkitse nelinkerroin taitetulle kankaalle A ja C mitat. Leikkaa mittojen mukaan.
Vaihe 3: Merkkaa kainalot. Mittaa pituus pääntieltä kainalon alle (B) ja merkitse tämä mitta mekkokappaleiden ylälaitoihin.
Vaihe 4: Ompele. Käännä ja huolittele reunat nurjalle ensin kummastakin mekkokappaleesta B-mittojen verran. Ompele yläreunoihin kumpaankin kappaleeseen nauhakuja (esim. 2cm leveä). Tasaa mekkokappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat B-käänteisiin asti. Tasaa ja huolittele helma.
Vaihe 5: Pujota nauha. Pujota kangasnauhaa hakaneulan avulla nauhakujien läpi. Sovita mekkoa ylle ja mittaa olkainten sopiva pituus. Leikkaa ylimääräinen nauha pois ja yhdistä päät. (Voit myös jättää pitkät nauhat solmittaviksi.)
Lopuksi silitys ja valmista on! Se on mekko, jota sanotaan alle 30min työksi. Hidaskin saa varmasti tunnissa tehtyä.
Nyt ei tule tästä mekosta kuvaa yllä, koska mekko ei jää omaan käyttöön vaan menee ystävälle. Täytyy tosin ehkä tehdä itselle myös samanlainen mekko hyvin leveällä ja laskeutuvalla helmalla.. Malli on tuttu ja tykkään kovasti sen yksinkertaisuudesta ja helppoudesta yllä. Yksi vastaavan mallinen mekko/tunika on katsottavissa esimerkiksi tästä postauksesta.
Mekosta voi tehdä myös ns. Le Sac-mekon, jossa on pitkät nauhat, joiden avulla mekon voi pukea monella erillä tavalla. Le Sac-mallista olen vuosien varrella tehnyt useamman erilaisen mekon, joista esimerkkinä musta mekko ja punainen mekko:
ks. postaus 1 ja postaus 2. Le Sac ei ainakaan tuo rusketusraitoja, kun olkainten paikkaa voi vaihtaa vaikka lennosta!


6 kommenttia:

 1. Aivan ihana tuo kukallinen kangas. Ihania mekkomalleja, tuo punainenkin on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kukallinen on kyllä kiva. Punainen mekko on jäänyt liian vähälle käytölle, pitääkin ottaa se takaisin käyttöön :)

   Poista
 2. Kivan kepeä mekko, ompelulistalle tämäkin. Ostin Eurokankaasta ihania viskoosipaloja jemmaan :-). Tosin tänään harhaannuin tekemään housuja Suuri Käsityö -lehden kaavalla...ei taaskaan ois pitänyt. Mittasin kuuliaisesti vyötärö- ja lantiomitan ja totesin, että heidän mittataulukon mukaan olen vyötäröltä kokoa 50 ja lanteilta 48. Kaupasta ostetut pökät ovat olleertn. 44-46 kokoa. Vertailin kaavaa vielä omiin suht saman tyyppisiin housuihin, isolta näytti....Leikkasin kankaat tämän takia ilman saumanvaraa ja ompelin kasaan. Vyötäröltä erittäin isot, lanteilta lököttää. Eli kaiken tämän vuodatuksen jälkeen, pysyn kannassani, kaavat ovat yäk! Koska sitä ihminen oppii? Noh, onneksi näin päin, että olivat isot eikä pienet, niin saan muokattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Voi harmi ettei kaavalla ompelu onnistunut kerralla nappiin! Housut ovat kyllä vaikeat muutenkin saada istumaan oikeista kohdista, oli sitten millä kaavalla tahansa leikattuna. Onneksi sentään ei olleet liian pienet niin eivät menneet kokonaan hukkaan :)

   Poista
 3. Oikein kunnon kesämekkoja ja helppo toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, helppous kyllä käy yksiin niin tekemisen kuin pitämisenkin puolesta :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.