sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Tee-se-itse: Ompele mekko osa 3.

Nyt mekko-ompelusta lisää! Tässä tee-se-itse-tutoriaalien kolmas osa. (Ks. ensin pohjalle mekko-ohjeista osa 1 ja osa 2.)
Joustavalla kankaalla mennään vielä. (Oma kangas on ohutta ja aika vähän joustavaa, kuin todella ohutta neulosta.)

Kolmannen tutoriaalin malliksi valitsin tunikamaisen mekon syvällä v-pääntiellä. Pisteeksi iin päälle sivusaumoihin taskut!
Jos siis et ole ennen ommellut avotaskuja vaatteen sivuihin niin kokeile ihmeessä, se on yllättävän helppoa!

Sitten tutoriaaliin: tee-se-itse taskullinen mekko ilman kaavoja!
Vaihe 1: Leikkaa kangas. Viikkaa kangas nelinkerroin ja aseta mikä vain sopiva mekko päälle. Leikkaa tarpeen mukaan muotoa erilaiseksi. Lisää reilut kääntö- ja saumanvarat. Omassani oli vyötäröllä kuminauha, mutta se ei haitannut - piti vain varmistaa, että leikkaa tarpeeksi leveyttä lisää.

Vaihe 2: Olkasaumat. Tasaa kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele olkasaumat yhteen joustavalla ompeleella.
Vaihe 3: Leikkaa muotokaitaleet. Eli leikkaa suorat suikaleet (esim. 6cm leveät), jotka ommellaan vaatteen reunoihin. Varmista, että kaitaleiden pituudet kattavat pääntiet ja hihansuut.
Vaihe 4: Ompele kaitaleet. Taita kaitaleet pituussuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Aseta hihansuihin ja pääntien reunoihin oikeat puolet vastakkain. Ompele reunaa pitkin, avaa taitos ja ompele vielä päältä. Tämä muotokaitale on
hyvä kankaille, joille kanttaus olisi liian paksu ja joissa nurjalle kääntö jättäisi reunan löperöksi.
Vaihe 5: Ompele pääntie. Ompele pääntie (etu- ja myös tahtoessasi takakappaleesta) viistosti yhteen. Varmista, että
käänteet ovat tasattuna, jotta päätiestä tulee symmetrinen. Kokeile pääntietä ylle. Jos pääntie on liian syvä, nosta ompeleen linjaa ylöspäin, kunnes pääntien syvyys on sopiva. Tämä etumuksen vähän yhteen ompeleminen tuo samalla eteen hauskan laskomaisen muodon (ks. mekko valmiina).
Vaihe 6: Leikkaa taskut. Leikkaa kättäsi apuna käyttäen neljä taskukappaletta. Huomioi kappaleita leikatessa, että kaksi kappaletta tulee vastatusten (eli varmista, että kappaletta tulee leikattua peilikuvana).
Vaihe 7: Ompele taskut ja sivusaumat. Aseta kukin taskukappale hihansuun käänteen alle (mittaa sopiva kohta missä on luonteva pitää käsiä taskussa). Ompele taskut sivuihin oikeat puolet vastakkain. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Nuppineulaa taskut ja sivusaumat yhteen. Tasaa taskujen kulmat. Ompele ylhäältä alas koko matkalta yhteen.
Vaihe 8: Huolittele helma. Sivusaumojen jälkeen mekon voi kääntää oikeinpäin, jolloin taskut jäävät automaattisesti sisään. Kokeile mekkoa ylle ja tasaa tarvittaessa helmapituus. Huolittele helma kääntövaralla.
Vaihe 9: Silitä. Viimeistele ompeleet ja käänteet silittämällä.
Ja valmista! Vaikka ompelukone sylttäs minkä kerkesi ja meinasi käämit palaa, olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Tykkään erityisesti tuosta pääntiestä! Se on myös edestä että takaa ihan samanlainen - ei siis ole väliä kumminpäin mekon päälleensä pukee!
Ah, taskut! Rakastan mekkoja, joissa on taskut! Mieskin totesi, että jahas, sieltähän löytyy tyylille uskollisesti taskut.
Tuli kiva rento mekko. Juuri mukavan mutkaton ja materiaaliltaan ihanan viileä tuleviin kesäpäiviin.

15 kommenttia:

 1. Sinulla on todella mielenkiintoisia ideoita ja olenkin seurannut blogiasi sen takia tiiviisti. Minulla on nykyään liian vähän aikaa, nuorempana olin innokkaampi kaikkeen tuunailuun vaikka sitä sanaa ei vielä kakskyt vuotta sitten tunnettu. Ne käänteet ovat muotokaitaleita,olen harrasteompelija, mutta nyt olisi intoa tehdä parikin kesämekkoa, kiitos sinun! : )

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta blogistasi! Olen seurannut sitä jonkin aikaa, sinulla riittää ideoita ja saat ne myös toteutettua.
  Nyt tuli minullekin intoa tehdä muutama kesämekko, kiitos sinun! :)
  Ne käänteet ovat muotokaitaleita, joilla huolitellaan pääntie ja hihansuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivasta kommentista :) Ihanaa, kun inspiraatio tarttuu toiseen ;) Ai niin, muotokaitaleet, niitähän ne olivatkin. Ei ole termit muistissa tällä harrastelijaompelijalla ;) Korjaan sanan ohjeeseen.

   Poista
 3. Ou jees, onpa kiva malli :-). Tämähän tietää kierrosta Eurokankaaseen pikimmiten. Tehtailin jo pari yöpaitaa ekalla hihattomalla ohjeellasi. Olet inspiroiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitten vain Eurokankaaseen, siellä on varmaan jo alekin käynnissä :) Ihanaa kuulla, että olet jo ehtinyt ommella ohjeeni inspiroivana :) <3

   Poista
 4. Jes! Juuri tällaiseen mekkoon olen toivonut löytäväni ohjeen, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ilo on minun puolellani! :) sitten eikun ompelemaan!

   Poista
 5. Paljon kiitoksia ohjeesta. Ostin keväällä viskoositrikoota, josta on ollut suunnitteilla kesämekko. Törmäsinpä ohjeeseen juuri oikeaan aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ilo on puolellani :) sepäs sattui, hyvä ajoitus tosiaan :)

   Poista
 6. Kaunis kesämekko. Mitäpä muuta sinulta voisikaan odottaa :) Kauniita asioita syntyy käsissäsi kerta toisensa jälkeen. Moni on varmasti kiitollinen ohjeesta. Hyvää juhannusta jo näin etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Jani kivasta kommentista :) Mukavaa juhannusta myös sinulle! Toivottavasti nyt säät suosivat :)

   Poista
 7. Tääkin on ihana ohje. Ja näyttää niin helpolta. Voisin ottaa joskus projektiksi ja kertoa, montako virhettä tuli ja tunteja meni. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja helppo se onkin, ota työn alle niin hämmästyt, ei varmasti mene tunteja ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.