maanantai 13. syyskuuta 2021

Moderni tuohikori (Hävikkiviikko osa 1)

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa (13.-19.9.21). Teemaviikko on ruokahävikin puolesta, mutta aloin tässä miettimään, että mitä jos omalta osaltani kääntäisin hävikkiviikon koskemaan myös käsitöitä? Mitä hävikkiviikko käsitöissä voisi tarkoittaa? Se voisi olla käsitöitä, jotka tehdään sellaisesta materiaalista, joka muuten menisi hävikkiin eli roskiin. TAI se voisi olla käsityö, josta ei tule lainkaan tehdessä hävikkiä, eli se olisi zero waste -käsityö. 

Joten. Otan itselleni heitetyn haasteen vastaan. Tällä viikolla on käsityön hävikkiteemaviikko! Tällä viikolla julkaisen muutamia ideoita miten tehdä erilaisia käsitöitä hävikistä tai ilman hävikkiä. Eli toivon mukaan ekologisten kierrätyskäsitöiden ystäville inspiraatiota!

Lue lisää: havikkiviikko.fi

Hävikkiviikon starttaa... moderni tuohikori!

Eikun. Vessapaperihylsykori! Hävikkipaskartelua parhaimmillaan - kaikilla tavoin. Vessapaperihylsyistä ei ole tässä blogissa paljoa juttuja näkynyt koko blogihistorian aikana. Se on ollut itselle jotenkin liian lasten askartelumateriaali. Mutta kas. Saahan siitä jotain perinteisen modernia. 

Elikkäs juu, vessapaperihylsyistä se idea sitten lähti. Aloin keräämään niitä syrjään joskus silloin, kun oli vielä lunta maassa. Kahden hengen taloudessa kesti aikansa, että sai hylsyjä kasaan. Etenkin, kun väliin tuli ostettua toista sorttia, jossa olikin valkoiset rullat. 

Liittasin hylsyt ja leikkelin niitä aina välillä tasaisiksi suikaleiksi. Rulla meni noin neljään ja sivusta jäi pieni suikale pois. Hylsyn liiskattu leveys pitää mennä tasaisesti neljään, se on noin suikaleen leveys. 

Ja sitten suikaleiden pujottelua. Tein tätä aina satunnaisesti telkkaria katsoessa. 

Pujottelun ohjeen löydät tästä Youtube-videosta.

En lähde ohjetta toistamaan, koska video on niin selkeä, siinä näkee kaikki työvaiheet. Ensin tehdään pohja ja sitten taitellaan reunat kerros kerrokselta. 

Mutta valmista tuli! Ja korista tuli yllättävän jämäkkä ja ryhdikäs. Ajattelin jossain vaiheessa, että eihän tästä nyt mitään tule. Jos piti taukoa, tuntui etteivät aivot muistaneet yhtään miten pujottelu meni. Hiukan aivopähkinää. Mutta sitten kun homman ideasta sai aina vähän kiinni, kyllähän se sujui.

Toisaalta välillä tuntui, että vihaan koko hommaa. Se johtui siitä, että käytin eri merkkien hylsyjä, joten niiden vahvuuksissa oli tosi paljon eroja. Toiset olivat jämäkkiä ja loksahtivat paikalleen kivasti. Toiset olivat taas ohuempia ja muhjuuntuivat heti sormissa. Toiset repeytyvät, toiset eivät edes oikein taittuneet, jotta olisi saanut suikaleen sujahtamaan kohdilleen. Joten suosittelen kiinnittämään huomiota hylsyihin, niissä on eroja.

Tästä kyllä tuli aika kiva. Toisaalta niin perinteinen ja "tuoheikas" (voiko niin sanoa?) ja toisaalta jotenkin moderni juurikin sen takia, että korissa onkin jotain yllättävämpää kierrätysmateriaalia. Pitäisiköhän alkaa keräämään lisää hylsyjä, jotta saisi toisen samanlaisen?

Lopuksi vielä pari vinkkiä!

Jos ei hylsyjen kanssa askartelu innosta, onhan noita pirkkaniksejä hylsyjen uusiokäyttöön. 

Tässä mun kaksi suosikki-ideaa:

1) Pidike kaikenlaisille papereille. Oli se sitten juliste, lahjapaperirulla tai vaikka korkkimatskua niin, pistähän hylsy ympärille. Ei leviä rulla ja ne on helpompi niputtaa kasaan missä ikinä niitä sitten säilyttääkin.

2) Herkkupiilo koiralle. Hekku sisään ja päiden lyttäys - valmista! Ja koira tykkää, kun saa repiä pahvin auki. Näin me ollaan aina hyödynnetty kaikki pienet pahvipakkaukset ja vessapaperihylsyt ennen kartonkikeräykseen laittamista.

Mikä on sun paras niksi hyödyntää käsitöissä niinkin tavallista asiaa kuin vessapaperihylsyä?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.